4.12.13

"Χώρα φυσιολογική"!...

Αγγίζει τα όρια της ύβρεως η θριαμβολογία Σαμαρά πως "η Ελλάδα γίνεται κράτος φυσιολογικό", επειδή πετυχαίνει φέτος "πρωτογενές πλεόνασμα". Δεν έκανε, βεβαίως, τον κόπο να...
εξηγήσει πώς θα παραμείνει "φυσιολογική η χώρα" όταν για να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα ετησίως 4,3% του ΑΕΠ χρειάζεται ανάπτυξη 4,5%. Και οι πιο ευνοϊκές για την κυβέρνηση προβλέψεις μιλούν για οικονομική μεγέθυνση που τρεμοσβήνει στο μηδενικό όριο.

"Η χώρα γίνεται φυσιολογική" με ανεργία 28%, που κατά τον Σαμαρά δεν είναι δα και τόσο μεγάλη, με φτωχούς 2,7 εκατ. πολίτες, με το 28% της κοινωνίας αποκλεισμένο από την πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, με ανθρώπους να πεθαίνουν πάνω στο μαγκάλι και χιλιάδες άλλους να ξυλιάζουν. "Η χώρα γίνεται φυσιολογική", πράγματι! Κατά σύμπτωση χθες ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα κατέβηκε είκοσι θέσεις στην κλίμακα της παροχής εκπαίδευσης. Όπως συνέβη και με την Υγεία, η χώρα γλιστράει ανεπαισθήτως έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Κι ο Σαμαράς προτείνει ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας, δηλαδή μετατροπή των κοινωνικών δικαιωμάτων σε εμπόρευμα. Υγεία και Παιδεία ως προνόμιο για τους έχοντες. Στον Σαμαρά έμεινε μόνο η ικανοποίηση να θριαμβολογεί ότι γλιτώσαμε τα χειρότερα, αν βγαίναμε από το ευρώ.

Δεν είναι μόνον ο εξωραϊσμός του μνημονιακού παρελθόντος που θυμώνει, είναι και οι προβλέψεις που δεν πείθουν και εξεγείρουν. Ακόμη και τα φιλικά προς την κυβέρνηση γκάλοπ αναγκάζονται να καταγράψουν ποσοστό 90% κοινωνικής απελπισίας για τα επόμενα χρόνια. Προφανώς είναι κι αυτό μέρος της "φυσιολογικής χώρας"! Ο πρωθυπουργός περιμένει τους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι προβάλλει ως παραδείγματα επενδύσεων τις Σκουριές, την Cosco στον Πειραιά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Και αιτιάται ακόμη και τη Δικαιοσύνη επειδή εφαρμόζει τον νόμο και δεν συμπράττει στη διάλυση του περιβάλλοντος και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Προφανώς η "φυσιολογική χώρα" προϋποθέτει τα συμφέροντα των επενδυτών να τίθενται υπεράνω των συντεταγμένων εξουσιών.

Ο Σαμαράς χθες, απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες, μίλησε ως μετανοημένος για το αντιμνημονιακό παρελθόν του. Υιοθέτησε την άποψη ότι το Μνημόνιο ήταν αναγκαίο για να γίνει η χώρα φυσιολογική... Μιλάει με κυνισμό, επειδή έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει να χάσει τίποτα. Και κυρίως την πολιτική αξιοπρέπειά του...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: