12.3.14

Πληθώρα αντισυνταγματικότητας στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη...


Έκθεση-καταπέλτης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής...

Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αφορά την κατάργηση 23 δομών του Δημοσίου, τον επανέλεγχο σε βάθος εικοσαετίας των προσλήψεων πρώην συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την...
εισαγωγή της αξιολόγησης με προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας, κατέθεσε χθες βράδυ στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τελικά απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται αύριο επί της αρχής από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, έχουν επισυναφθεί και πέντε τροπολογίες, η μία από τις οποίες προβλέπει πως δεν αναστέλλεται κατά την προεκλογική περίοδο οποιαδήποτε μεταβολή στην υπηρεσιακή κατάσταση όσων υπαλλήλων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα με τον νόμο 4172 του 2013, τροπολογία για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Έκθεση-καταπέλτης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής

Η έκθεση του Συμβουλίου για το νομοσχέδιο υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση πρέπει να είναι «προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης» και όχι «περιστασιακές και αποσπασματικές».

Οπως επισημαίνεται, «δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτό για την αναδιοργάνωση των δημόσιων υπηρεσιών να χρησιμοποιούνται κριτήρια μη συνδεόμενα με τις ανάγκες της διοίκησης, τα προσόντα και τις ικανότητες, όπως το τυχαίο κριτήριο της κατάληψης θέσεων».

Στις βασικές ενστάσεις της νομικής υπηρεσίας του Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται: α) οι αυτοδίκαιες απολύσεις των εργαζομένων αορίστου χρόνου στους 23 δημόσιους φορείς που καταργούνται εμπίπτουν στον νόμο περί ομαδικών απολύσεων και β) προβλήματα συνταγματικότητας έχει η απόλυση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου από τους οργανισμούς αυτούς χωρίς αποζημίωση.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: