2.4.14

Aποφασίζουν για τους χρυσαυγίτες...

Η Βουλή αποφασίζει για την τύχη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής 

Στην Ολομέλεια οι άρσεις ασυλιών...

Στη Βουλή είναι στραμμένα τα βλέμματα αφού η Ολομέλεια της θα αποφασίσει αν θα ανάψει το πράσινο φως για να διωχθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 
Οι εφέτες ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση είναι πεπεισμένες πως... η Χρυσή Αυγή κινείται εκτός των ορίων της δημοκρατικής νομιμότητας και οι βουλευτές της παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο δίνοντας εντολές, ασκώντας εποπτεία καθοδηγώντας και εγκρίνοντας εγκληματικές πράξεις των μελών της.

Το ενδιαφέρον, πλέον, έχει περάσει στην επόμενη ημέρα και στις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να σημάνει αφού - εκτός απροόπτου - οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα περάσουν το κατώφλι του Εφετείου με την ιδιότητα του κατηγορούμενου και θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης. Το ίδιο ισχύει και για τους ήδη κατηγορούμενους βουλευτές Ηλία Κασιδιάρη και Νίκο Μίχο οι οποίοι αν και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους τώρα θα κληθούν και πάλι να δώσουν εξηγήσεις για το κακούργημα της «κατοχής πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών με σκοπό τον παράνομο ανεφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης» με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Όσο για τους ήδη προφυλακισμένους; Στην περίπτωση που κριθούν εκ νέου προφυλακιστέοι το κοντέρ της προσωρινής τους κράτησης θα συνεχίσει να μετρά για ακόμη 12 μήνες μετά τη λήξη του 18μήνου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το «πουλόβερ» της Χρυσής Αυγής έχει αρχίσει να ξηλώνεται δείχνοντας προς την πλευρά του βουλευτή Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου ο οποίος πριν λίγες ημέρες αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος αλλά και του προφυλακισμένου βουλευτή Στάθη Μπούκουρα, τον οποίο η Χρυσή Αυγή διέγραψε λίγο πριν, όπως όλα δείχνουν, ο ίδιος δηλώσει ανεξάρτητος.

Από τα στοιχεία που περιέχει η δικογραφία και επικαλούνται στο πόρισμα τους οι δικαστικές λειτουργοί φαίνεται να προκύπτει ότι η οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» διαθέτει κάθετη ιεραρχική δομή, με βάση την οποία λειτουργεί, επί σειρά ετών, με κατανομή καθηκόντων και αρμοδιοτήτων, που αφορούν στη διάδοση και κατήχηση των θέσεών της, την εκπαίδευση των μελών της και την οργάνωση των δράσεών της. Υπάρχουν δηλαδή διακριτοί ρόλοι, διαρκής δράση και δομημένη μορφή, που παραπέμπει ευθέως σε παραστρατιωτικές και εγκληματικές οργανώσεις.

Οι εντολές με sms διαβαθμισμένης εμπιστευτικότητας, οι επιθέσεις των «ταγμάτων εφόδου», οι εκπαιδεύσεις των μελών, η κατήχηση ακόμη και σε ανήλικους, ο ναζιστικός χαιρετισμός, καταγράφονται με λεπτομέρειες σε μια δικογραφία που βαίνει προς την ολοκλήρωση της με την πλειονότητα των εμπλεκομένων να έχουν απολογηθεί και να βρίσκονται ήδη στη φυλακή 6 βουλευτές ανάμεσα τους και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ας δούμε όμως τα βασικά πρόσωπα που συνθέτουν το πάζλ της πολύκροτης υπόθεσης.

Νίκος Μιχαλολιάκος
Ο αρχηγός


Ο ηγετικός ρόλος του προφυλακισμένου Νίκου Μιχαλολιάκου στη Χρυσή Αυγή αποτυπώνεται με μελανά χρώματα, όπως εκτιμούν οι δικαστικές αρχές, σε όλα τα στοιχεία της δικογραφίας. Όπως καταγράφεται στο πόρισμα Βουρλιώτη η οργάνωση λειτουργεί στην αρχή του «Führer Principle», στην αρχή δηλαδή του ενός ανδρός, του ηγέτη, ο οποίος είναι ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, που εμφανίζεται να συντονίζει και να οργανώνει τη δράση της οργάνωσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο πληθωρικός Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ο άνθρωπος που όπως αναφέρουν οι ανακρίτριες στο πόρισμά τους ίδρυσε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 την Χρυσή Αυγή «μαζί με έναν μικρό αριθμό ομοϊδεατών του και είχε το χαρακτήρα ομάδας ιδεολογικής καθοδήγησης στον εθνικοσοσιαλισμό, με σαφείς αναφορές στο Τρίτο Ράιχ, στο Χίτλερ, στα Ες Ες, στους θεωρητικούς του εθνικοσοσιαλισμού και φασισμού».

Ο ίδιος, πάντως, μιλά για πολιτική δίωξη. «Δεν είμαι ναζιστής, δεν γνωρίζω αν μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν παραβατική συμπεριφορά. Η Χρυσή Αυγή είχε μόνο κοινοβουλευτική δράση» έχει πει στην απολογία του.

Χρήστος Παππάς
Ο υπαρχηγός


Ο προφυλακισμένος Χρήστος Παππάς, κουμπάρος του Νίκου Μιχαλολιάκου, καταγράφεται ως το Νο 2 της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά ιδρυτικά στελέχη εκφραστή της γνήσιας ιδεολογικής πτέρυγας της Οργάνωσης. Ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής εμφανίστηκε ενώπιον της δικαιοσύνης με καθυστέρηση 24 ωρών και ενώ εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Μάλιστα, συζητήθηκε η «αρχηγική» του εμφάνιση όταν προκλητικός έξω από το γραφείο του ανακριτή φώναξε: «Ζήτω η Χρυσή Αυγή. Η Χρυσή Αυγή δεν τελειώνει, θα γίνει χείμαρρος και θα τους πνίξει τους προδότες».

Ο Χρήστος Παππάς, ακολουθώντας την ίδια υπερασπιστική γραμμή με τους συγκατηγορουμένους του σε μια απολογία – μανιφέστο μίλησε για «πολιτική δίωξη» και επιχείρησε να πείσει ότι δεν πρέπει να προφυλακιστεί λέγοντας: «Δεν πρέπει να κρατηθώ και να λείψω από τη Βουλή».

Ηλίας Κασιδιάρης
Ο εκπρόσωπος

Ο αμφιλεγόμενος βουλευτής, εκπρόσωπος Τύπου της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Ηλίας Κασιδιάρης είναι το πλέον προβεβλημένο στέλεχος. Είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του στην οποία μίλησε για πολιτική δίωξη αρνούμενος παράλληλα τη σχέση της Χρυσής Αυγής με «στρατιωτική ή παραστρατιωτική δράση» αλλά και κάθε χαρακτηρισμό του ιδίου ως εκπαιδευτή της οργάνωσης. Η… αδυναμία του στα όπλα και την εκπαίδευση είναι γνωστή και καταγράφεται σε άπειρες φωτογραφίες και βίντεο τα οποία είναι μέρος της δικογραφίας. Άλλωστε αυτά τα στοιχεία ενδέχεται να τον φέρουν και πάλι αντιμέτωπο με την προφυλάκιση.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης διεκδικεί το ρόλο του πρωταγωνιστή και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως είναι τόσο φιλόδοξος που καλοβλέπει ακόμη και τη θέση του αρχηγού. Σε αυτό το γεγονός αποδίδονται και οι φήμες ότι Ηλίας Κασιδιάρης και Νίκος Μιχαλολιάκος δεν ανταλλάσουν ούτε μια κουβέντα. Μάλιστα, οι άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις ισορροπίες λένε πως η πρόσφατη συνέντευξη του Νίκου Μιχαλολιάκου στο Crash κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Όσο κι αν δεν το έχουν καταλάβει κάποιοι, αρχηγός της Χρυσής Αυγής παραμένω εγώ ακόμη και μέσα στη φυλακή. Ο αγαπημένος μου συναγωνιστής Ηλίας Κασιδιάρης κάνει το καλύτερο. Υπήρξε και είναι δική μου επιλογή να είναι εκπρόσωπος Τύπου και όσο για τα περί διασπάσεως είναι βρόμικα σχέδια, βρόμικων ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», ανέφερε με νόημα στη συνέντευξη του μέσα από τη φυλακή ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής.

Γιώργος Ρουπακιάς
Ο «δράστης»


Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στάθηκε η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος κρατείται στις φυλακές, είναι ο άνθρωπος που ομολόγησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, στην Αμφιάλη. Αν και ο ίδιος αρνείται ότι ανήκει στον στενό πυρήνα του κόμματος αφού όπως λέει ουδέποτε υπήρξε επίσημα μέλος ισχυρίζεται ότι «Στη Χρυσή Αυγή συνάντησα ένα φιλικό περιβάλλον και πείστηκα για τις καλές προθέσεις τους».

Γιώργος Πατέλης
Ο «πυρηνάρχης»


Ο προφυλακισμένος Γιώργος Πατέλης, γνωστότερος ως πυρηνάρχης της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στη Β Πειραιά με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Φέρεται να έπαιξε κομβικό ρόλο στην κινητοποίηση των ταγμάτων εφόδου που έγινε μέσω μηνυμάτων το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Ο ίδιος στην απολογία του ισχυρίστηκε πως ενημερώθηκε για τη δολοφονία 20 λεπτά αργότερα και ενημέρωσε «με δική του πρωτοβουλία» τον βουλευτή Γιάννη Λαγό ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι επικοινώνησε με τον Νίκος Μιχαλολιάκο. 
 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: