20.4.14

«Ξύπνα σε παρακαλώ!»...

«Ξύπνα σε παρακαλώ!» - Οργή και σπαραγμός για την τραγωδία στη Ν. Κορέα
Οργή και σπαραγμός για την τραγωδία στη Ν. Κορέα...
Σπαρακτικές σκηνές εκτυλίσσονται στο νησί Ζίντο καθώς ανασύρονται τα άψυχα σώματα των επιβατών -στην πλειονότητά τους μαθητές- από το μοιραίο πλοίο Sewol που βυθίστηκε στα νερά της θάλασσας της Νότιας Κορέας.

Η ...
διαδικασία της ανάσυρσης από τις ομάδες διάσωσης συνοδεύονται από ουρλιαχτά και κλάμματα των συγγενών των αδικοχαμένων επιβατών.

Οι τραγικές σκηνές ξεκίνησαν όταν τέσσερις βάρκες της αστυνομίας έφτασαν στην ακτή του νησιού. Η πρώτη είχε τέσσερα πτώματα, η δεύτερη τρία περισσότερα και αναλόγως η τρίτη και η τέταρτη.

Το κάθε σώμα μεταφέρεται στο φορείο σκεπασμένο με σεντόνι. Μετά από μία επιθεώρηση, απομακρύνονται συνοδεία αστυνομικών και των απεγνωσμένων συγγενών.

Κάποιοι από αυτούς κλαίνε, και σε κάποιες περιπτώσεις, ουρλιάζουν, φανερά συντετριμμένοι από τη στιγμή. Αλλοι πάλοι φωνάζουν μέσα από τις σκηνές, όπου γίνεται η αναγνώριση των πτωμάτων.

«Ξύπνα, ξύπνα σε παρακαλώ», φώναξε ένας άνδρας.

Οι οικογένειες, πέρα από την απέραντη θλίψη τους για το χαμό των αγαπημένων τους προσώπων, εκφράζουν και την οργή τους για την αργή επιχείρηση διάσωσης.

Η αστυνομία σταμάτησε περίπου 100 άτομα, τα οποία προσπάθησαν να φύγουν από το Ζίντο και να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Σεούλ.

Αυτή τη στιγμή ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται στους 54 νεκρούς, αλλά λίγοι πιστεύουν ότι θα σταματήσει εκεί. Ενώ 174 διασώθηκαν λίγο μετά το ναυάγιο την περασμένη Τετάρτη, κανείς δεν έχει σωθεί από τότε, παρά τη εκτεταμένες και εξοντωτικές έρευνες από αέρος, θαλάσσης, αλλά και με τη βοήθεια δυτών που βουτούν στα παγωμένα νερά και «χτενίζουν» τπ βυθισμένο κουφάρι.

Ο αριθμός των αγνοουμένων μέχρι νωρίς το πρωί της Κυριακής ανερχόταν στους 248. Ορισμένοι από τους συγγενείς τους έχουν μεταβεί στο Ζίντο -το κοντινότερο λιμάνι από το σημείο του ναυαγίου (περίπου 20 χλμ)- προκειμένου να αναλάβουν το δύσκολο και μακάβριο καθήκον της εξέτασης DNA.

Υπεραμύνθηκε της καθυστέρησης εκκένωσης ο πλοίαρχος
Καθώς οι δύτες και άλλοι διασώστες αγωνίζονται για να ανασύρουν όλο και περισσότερα θύματα από το ναυάγιο, οι λεπτομέρειες για τα αίτια της τραγωδίας έρχονται με το σταγονόμετρο.

Ο πλοίαρχος, Λι Ζουν Σέοκ, υπεραμύνθηκε της εντολής του να καθυστερήσει η εκκένωση του πλοίου, όπως αναφέρει το CNN, επικαλούμενο ρεπορτάζ του νοτιοκορεατικού ΥΤΝ.

Ο Λι έχει συλληφθεί με την κατηγορία της εγκατάλειψης του πλοίου, πρόκληση σωματικών βλαβών εξ αμελείας και μη αναζήτηση βοήθειας από άλλα πλοία, παραβιάζοντας το ναυτικό δίκαιο, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 5 χρόνια έως ισόβια.

Ν.Δ. (Με πληροφορίες από BBC, CNN)

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: