Οι διπλωματικές εξελίξεις στη Γενεύη δεν έχουν βοηθήσει μέχρι στιγμής στην αποκλιμάκωση της έντασης, με τους ενόπλους να απορρίπτουν τη συμφωνία και να απαιτούν την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο, πριν αυτοί παραδώσουν τα όπλα τους και...
αποχωρήσουν από τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.
Σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαικής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», Ντένις Πουσίλιν, διακήρυξε ότι αυτός και οι άνθρωποί του δεν θα κάνουν βήμα εάν δεν προκηρυχθεί δημοψήφισμα για το καθεστώς της περιοχής, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» την ηγεσία του Κιέβου. «Είτε όλοι θα εγκαταλείψουν τα κτίρια που κατέλαβαν είτε κανένας δεν φεύγει. Ο (πρωθυπουργός) Γιάτσενιουκ και ο (πρόεδρος) Τουρτσίνοφ θα πρέπει να αφήσουν πρώτοι τις καρέκλες τους».
Περίπου στο ίδιο πνεύμα, ο απεσταλμένος της Μόσχας στην Ε.Ε. επανέλαβε τις θέσεις του Κρεμλίνου, ότι «οι αρχές στο Κίεβο ερμήνευσαν λάθος» τη συμφωνία της Γενεύης και επομένως κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι οι όροι της ισχύουν μόνο για τα ανατολικά της χώρας και όχι για την πρωτεύουσα.
Οι
επιπλέον ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κοντά στη μεθόριο με την
Ουκρανία αναπτύχθηκαν ως απάντηση στην αστάθεια που επικρατεί στην
Ουκρανία, ισχυρίζεται το Κρεμλίνο
«Συγχωρέστε με, αλλά η Ουκρανία είναι μια χώρα όπου έγινε πρόσφατα στρατιωτικό πραξικόπημα», είπε ο Ντιμίτρι Πρεσκόφ, «επομένως είναι φυσικό κάθε χώρα να θέλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά της». Τόνισε, επίσης, ότι η Ρωσία ως ανεξάρτητο κράτος έχει δικαίωμα να αναπτύσσει δυνάμεις όπου θεωρεί σκόπιμο στα εδάφη της, χωρίς περιορισμούς, και αυτό δεν σημαίνει ότι «θέλει να παρέμβει» στα γεγονότα της Ουκρανίας.
Προειδοποιήσεις ΗΠΑ για βαρύτερες κυρώσεις
Παίζοντας αυτό το παιχνίδι των «ψυχροπολεμικών» δηλώσεων ο Λευκός Οίκος, από την άλλη πλευρά, ζήτησε πάλι να ασκήσει η Ρωσία την «επιρροή» της στους αυτονομιστές, προειδοποιώντας ξανά για βαρύτερες οικονομικές κυρώσεις εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία της Γενεύης ή εάν το Κρεμλίνο αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τον στρατό που έχει συγκεντρώσει στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Εάν δεν δούμε πράξεις αντίστοιχες με τις δεσμεύσεις που δόθηκαν στη Γενεύη», είπε η σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Σούζαν Ράις, «τότε έχουμε κάνει απολύτως σαφές ότι τόσο εμείς όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετο κόστος στη Ρωσία. και αυτό το κόστος και οι κυρώσεις συμπεριλαμβάνουν σημαντικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας».
Ρωσική αντεπίθεση
Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν έσπευσε να αντεπιτεθεί, φροντίζοντας να επισημάνει τις αμφιβολίες που διατηρεί η Μόσχα -αλλά και το Κίεβο- για την αποτελεσματικότητα της πολύ προσεκτικά διατυπωμένης συμφωνίας της Γενεύης, κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να δώσει άφεση αμαρτιών στις νέες αρχές της Ουκρανίας και διεμήνυσε στην Ουάσινγκτον ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μια δύναμη σαν την Ρωσία «σαν άτακτο σχολιαρόπαιδο».
Αργά χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του την «άμεση και πλήρη συμμόρφωση» της χώρας του με το κείμενο της Γενεύης, κάνοντας σαφές ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι «καθοριστικές για όλες τις πλευρές» για να εφαρμόσουν όσα συμφωνήθηκαν.
Απαισιόδοξος ο Γιάτσενιουκ
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, μολονότι παραδέχθηκε ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα λύσει το πρόβλημα, ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφερθεί αμνηστία στους ενόπλους και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της αυτονομίας των περιφερειών και την καθιέρωση της ρωσικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους στις περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλοι ρωσόφωνοι πληθυσμοί.
Ο
μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα προσφερθεί
αμνηστία στους ενόπλους και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση
της αυτονομίας των περιφερειών
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου