Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», Γιάννης Μώραλης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» στην Δημόσια Τηλεόραση απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν την...
υποψηφιότητα του:
Πώς πήρατε την απόφαση να κατεβείτε στις εκλογές, ήσασταν στη Super League..
Ήμουν στη Σουπερ Λιγκ ήμουν όμως και 25 χρόνια στον Πειραιά, εργάζομαι εκεί, άρα ξέρω τα προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι συναντηθήκαμε μια ομάδα ανθρώπων, πολίτες του Πειραιά, προβληματιζόμενοι όλοι για την κατάσταση που υπάρχει στην πόλη, για το ότι δεν προχωράνε βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Θέλοντας να απαντήσουμε στην απαίτηση των Πειραιωτών για κάτι καινούριο, υπερκομματικό, ανεξάρτητο, να  κινητοποιηθούν οι δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας, όπως οι επιχειρήσεις, οι παραγωγικές τάξεις και οι εφοπλιστές. Όλα αυτά νομίζω ότι ήταν απαίτηση των Πειραιωτών. Καλούμαστε λοιπόν ως συνδυασμός να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, για αυτό έγινε και η επιλογή του να κατέβουμε στον Πειραιά.
Το ψηφοδέλτιό σας είναι οικουμενικό; Δεν κάνει διάκριση σε αριστερούς, δεξιούς;
Αν δει κανείς αντικειμενικά όλο το ψηφοδέλτιο καλύπτει όλους τους πολιτικούς χώρους. Από την άλλη εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που ζητάει ο πολίτης στην τοπική αυτοδιοίκηση – και αυτό έχει αποδειχτεί ήδη σε μεγάλους Δήμους- είναι να φύγουμε έξω από τα κόμματα. Ο Πειραιάς θέλει Δήμαρχο που να μην είναι κομματάρχης. Να μην προέρχεται κατ’ ανάγκη από κάποια κομματική παράταξη.
Θεωρείτε ότι ο κ. Μιχαλολιάκος δεν είναι επιτυχημένος;
Το σύνθημα του κ.Μιχαλολιάκου το 2010 ήταν «Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον Πειραιά». Σίγουρα κάποια πράγματα έγιναν. Εγώ δεν επιθυμώ να μπω στη διαδικασία να απαξιώσω τα όποια πράγματα έγιναν από πλευράς κ. Μιχαλολιάκου ή των προηγούμενων Δημάρχων που σίγουρα προσπάθησαν και άλλοι κατάφεραν λίγα και άλλοι περισσότερα. Αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν επήλθε η βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν νομίζω ότι έγινε κάτι για την ανεργία του Πειραιά, η οποία είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της χώρας. Δεν νομίζω ότι έγινε κάτι για τις επιχειρήσεις του Πειραιά ή την κρουαζιέρα του Πειραιά ή αναπτύχθηκε η οικονομία στο λιμάνι. Έγιναν ορισμένα πράγματα τα οποία εγώ θεωρώ ότι είναι αυτονόητα. Δεν είναι μικρά, πρέπει η πόλη να είναι καθαρή, πρέπει να υπάρχουν παιδικές χαρές, αλλά αυτά για έναν Δήμαρχο Πειραιά θέλουμε να θεωρούνται αυτονόητα. Τα δύσκολα και τα μεγάλα βάζουμε εμείς ως βασικό στόχο στο πρόγραμμά μας.
Τι θα κάνετε εσείς που δεν έκανε ο κύριος Μιχαλολιάκος;
Θα δώσουμε κατ’ αρχάς ένα όραμα, το οποίο είναι στο πρόγραμμά μας, το να γίνει ο Πειραιάς ένα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο, όπως ήταν στο παρελθόν. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη, σημαίνει ότι θα πάρουμε χρήματα από το ΕΣΠΑ και από άλλες πηγές χρηματοδότησης για να επενδύσουμε στον Πειραιά, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις τις υπάρχουσες, να στηρίξουμε τις νέες επιχειρήσεις μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα, ώστε να μην κλείνουν οι επιχειρήσεις, να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις. Έτσι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία που είναι το ζητούμενο για τον Πειραιά.
Είσαστε σε επαφή με τους εφοπλιστές;
Είμαστε σε επαφή με όλους τους σημαντικούς φορείς της πόλης του Πειραιά. Σίγουρα ένας τομέας είναι το εμπόριο που είναι το οξυγόνο του Πειραιά, είναι οι εφοπλιστές που είναι μια τάξη η οποία πρέπει να επιστρέψει στον Πειραιά και είμαστε φυσικά σε επαφή. Αντιλαμβάνεστε ότι στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν άνθρωποι που προέρχονται από τον χώρο αυτό και άρα είναι πιο εύκολο να είμαστε σε επαφή, είναι και οι επιστήμονες. Είναι ένα σχέδιο ολοκληρωμένο, την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί συγκεκριμένα, ανά τομέα, με χρονοδιάγραμμα, με προτεραιότητες: τι θα κάνουμε τα πρώτα δύο χρόνια, τι θα κάνουμε σε βάθος πενταετίας. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να κοιτάξουμε προς τη θάλασσα και να βάλουμε τον πήχυ ψηλά.
Σας έχει δώσει ώθηση το γεγονός ότι υπάρχουν ονόματα όπως του κύριου Μαρινάκη και του κύριου Κόκκαλη, ο αντίλογος όμως λέει ότι εδώ υπάρχουν και επιχειρηματικά συμφέροντα.
Είναι χαρά μου και πολύ σημαντική η παρουσία των συγκεκριμένων δύο ανθρώπων στο ψηφοδέλτιο. Όσοι επικαλούνται επιχειρηματικά συμφέροντα πρέπει να μας πουν ποια είναι αυτά. Τι μπορεί δηλαδή να κερδίσει ο κ. Μαρινάκης ή ο κ.Κόκκαλης από την ανάμειξή τους στο δήμο; Νομίζω ότι όσοι επιλέξαμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια το κάναμε μόνο και μόνο από αγάπη για τον Πειραιά και γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στην πόλη μας και πιστεύουμε ότι ξέρουμε πως θα το κάνουμε. Δεν νομίζω ότι κανείς από εμάς έχει να κερδίσει κάτι παραπάνω από την ανάμειξη στο Δήμο Πειραιά. Άρα το να λέμε πράγματα, έτσι να τα πετάμε στον αέρα σε μια προεκλογική εκστρατεία δεν θεωρώ ότι είναι σωστό, εκτός αν γίνουν συγκεκριμένα, οπότε πρέπει να απαντήσουμε.
Έχετε και ένα μεγάλο αβαντάζ από τον Ολυμπιακό..
Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες του Πειραιά είναι στην συντριπτική πλειοψηφία φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Δεν θα απολογηθώ επειδή εργάστηκα 20 χρόνια σκληρά στον Ολυμπιακό. Εμείς επιθυμούμε να βγάλουμε τον Ολυμπιακό από τη συζήτηση για τα προβλήματα του Δήμου Πειραιά. Να μιλήσουμε ουσιαστικά για τα προβλήματα της πόλης και όχι για το ότι οι Πειραιώτες είναι φίλαθλοι του Ολυμπιακού και ενδεχομένως θα μας στηρίξουν παραπάνω. Είναι πιθανόν, τι να κάνουμε;
Αρχικά ακουγόταν ότι ο κ. Μαρινάκης θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος.
Η ομάδα των ανθρώπων που συναντηθήκαμε προκειμένου να κάνουμε αυτή την κίνηση, επιλέξαμε να ηγηθώ εγώ διότι στην πορεία  μου στον ιδιωτικό τομέα εγώ αποδείξει ότι έχω μια ικανότητα να συνθέτω απόψεις, να φέρνω κοντά διαφορετικές απόψεις και να διοικώ με έναν τρόπο επιτυχημένο. Αυτή ήταν η επιλογή. Ο κ. Μαρινάκης αυτό που σκεφτόταν το έκανε. Και νομίζω ότι ήδη είναι υπέρβαση ότι οι και ο κ.Μαρινάκης και ο κ.Κόκκαλης μπαίνουν δημοτικοί σύμβουλοι σε ένα ψηφοδέλτιο με μοναδικό γνώμονα να προσφέρουν τον Πειραιά.
Στηρίζεστε σε μια αντικυβερνητική ψήφο έναντι του κύριου Μιχαλολιάκου;
Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να ξεφύγει από κομματικές αποχρώσεις και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημά μας:  δεν έχουμε αγκυλώσεις, δεν έχουμε εγκλωβισμούς, δεν έχουμε δεσμεύσεις. Είμαστε άνθρωποι από όλους τους χώρους, απ’ όλα τα επαγγέλματα, απ’ όλες τις ηλικίες. Έχουμε φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο πάρα πολύ αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας.
Πώς σχολιάζετε τις άλλες υποψηφιότητες;
Θεωρώ ότι η θητεία του κ. Μιχαλολιάκου δεν ήταν επαρκής για ένα Δήμο του μεγέθους του Πειραιά και των προβλημάτων του. Σίγουρα έγιναν κάποια πράγματα και δεν πρέπει να τα απαξιώνουμε ποτέ και για οποιονδήποτε. Την υποψηφιότητα του κ. Δρίτσα την βλέπουμε με συμπάθεια. Τον γνωρίζουμε, είναι πολλά χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένα πρόσωπο που ασχολείται πολλά χρόνια με τον Πειραιά. Η δικιά μου επιθυμία δεν είναι να ασχοληθώ τόσο πολύ με τις άλλες υποψηφιότητες, όσο να αναδείξουμε τη δικιά μας.
Ο κ.Μιχαλολιάκος λέει ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερη Κυριακή στις εκλογές…
Εντάξει ο καθένας έχει μια τακτική στις εκλογές, εγώ αυτό που θέλω να πω προς τις άλλες δύο πλευρές,  επειδή ξεκίνησε προχθές μια προσωπική επίθεση στο πρόσωπό μου, ότι αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί ο πολίτης και θα πρέπει να σταματήσει. Δεν νομίζω ότι οι πολίτες επιθυμούν αυτήν την αντιπαράθεση, την πόλωση, την όξυνση, αντιλήψεις που εμφανίζονται πάντα προ των εκλογών για προφανείς λόγους, για να συσπειρώσουν κάποιες ομάδες ανθρώπων κομματικών κυρίως μηχανισμών. Εμείς θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτό το πράγμα, να πούμε τη δικιά μας άποψη και να την επικοινωνήσουμε. Θεωρώ σκόπιμο να μην μπούμε σε μια αντιπαράθεση με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Πώς θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις; Πώς θα υπάρξει η ανάπτυξη;
Αυτό που είπαμε εμείς πριν από λίγες ημέρες όταν ανακοινώσαμε την υποψηφιότητά μας, είναι ότι πρέπει ο Πειραιάς με άξονα τη θάλασσα να αναπτυχθεί, να γίνει πάλι ναυτιλιακό κέντρο, ένας προορισμός νούμερο ένα στη Μεσόγειο για αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Επίσης οι άνθρωποι που έρχονται με τα κρουαζιερόπλοια να μην μπαίνουν στα λεωφορεία και να πηγαίνουν να δουν μόνο την Ακρόπολη και το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών, να μένουν στον Πειραιά. Αυτό θέλει μια διαδικασία. Αυτή τη στιγμή δικαίως δεν μένουν οι τουρίστες στον Πειραιά, διότι έχουμε μια πολύ κακή εικόνα στο λιμάνι μας, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σύγχρονα εργαλεία μάρκετινγκ να αναδείξουμε και να προωθήσουμε αρχαιολογικά μνημεία, την ακτογραμμή μας, την εστίαση, τον εμπορικό κόσμο του Πειραιά. Αυτά πρέπει να φτιαχτούν και μετά να τα αναδείξουμε για να μείνει ο τουρίστας. Να στηρίξουμε τις υφιστάμενες επιχειρήσεις του Πειραιά, να στηρίξουμε νέες επιχειρήσεις, να κάνουμε ένα κέντρο εξυπηρέτησης νέων επιχειρήσεων, να τους παρέχουμε νομικές συμβουλές και συμβουλές για την πρώτη τους χρηματοδότηση, ώστε να έχει κίνητρο ο επιχειρηματίας να έρθει στον Πειραιά. Να καθαρίσουμε την πόλη περισσότερο. Να δώσουμε κίνητρα για ανακύκλωση και μια σύγχρονη αποκομιδή με ένα νέο πρόγραμμα, να ομορφύνουμε τα κτίρια μας, να ομορφύνουμε τις όψεις μας. Αυτά δεν έχουν γίνει στον Πειραιά. Βεβαίως πρέπει να γίνονται και παιδικές χαρές. Εμείς δεσμευόμαστε τα δύο πρώτα χρόνια θα κάνουμε σε κάθε γειτονιά μια νέα σύγχρονη, ασφαλή παιδική χαρά. Θα κάνουμε ένα αθλητικό χώρο σε κάθε γειτονιά. Θα ενεργοποιήσουμε τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία για να χαμογελάσει ο Πειραιώτης. Σε κάθε γειτονιά να γίνονται το καλοκαίρι φεστιβάλ, να κινηθεί σε έναν διαφορετικό ρυθμό η πόλη. Με την ανάπτυξη αυτή θα δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης για την πόλη. Απλώς να σας πω ότι μια εβδομάδα μετά, επιβεβαιώνεται ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και σας διαβάζω ακριβώς από το χαρτί το οποίο υπογράφει ο κύριος Χατζηδάκης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι το νέο ΕΣΠΑ και λέει: «Για την αξιοποίηση της σημαντικής δυναμικής της γαλάζιας οικονομίας στην Ελλάδα, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, ενός κέντρου ναυτιλίας όπου θα συγκεντρώνεται το σύνολο του ναυτιλιακού πλέγματος με σκοπό τη μετατροπή του σε ανταγωνιστικό πόλο έλξης για την παγκόσμια ναυτιλία».
Πρακτικά πώς θα γίνει;
Αντλείς πόρους- κονδύλια από το νέο ΕΣΠΑ και από άλλες πηγές, κάνεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, ξέρεις πώς να διεκδικήσεις τα χρήματα, ξέρεις πώς να τα απορροφήσεις και που να τα επενδύσεις. Μιλάς με τον ΟΛΠ που είναι βασικός άξονας στο λιμάνι, μιλάς με τις επιχειρήσεις, ομορφαίνεις την πόλη σου, μιλάς με τους εφοπλιστές και κοιτάς να εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμά μας θα είναι πολύ συγκεκριμένο, δεν θα είναι θεωρητικό, θα είναι αναρτημένο και θα επικοινωνηθεί και θα έχει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιάγραμμα.
Τι θα κάνετε με την ανεργία;
Ο βασικός άξονάς μας και η πρώτη προτεραιότητα που βάλαμε είναι η καταπολέμηση της ανεργίας η οποία στον Πειραιά είναι άνω του μέσου όρου της Ελλάδας. Είναι πάνω από 30%. Όλο αυτό το οποίο περιέγραψα πριν, στόχο έχει τις θέσεις εργασίας. Για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να γίνουν μια σειρά πραγμάτων. Αυτό αφορά και το κυκλοφοριακό και την καθαριότητα και την ανάπτυξη και τις επιχειρήσεις και το λιμάνι. Αυτά τα πράγματα είναι αλυσίδα. Δεν μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ως δια μαγείας. Εμείς θα έχουμε ένα συγκεκριμένο πενταετές πρόγραμμα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου  να φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο που είναι  η μείωση της ανεργίας στον Πειραιά που είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Όποιος ζει στον Πειραιά γνωρίζει ότι δεν επετεύχθη η ανάπτυξη στην πόλη αυτά τα τέσσερα χρόνια.
Αν εκλεγείτε θα απεμπλακείτε από τα ποδοσφαιρικά και τον Ολυμπιακό;
Νομίζω αυτό είναι δεδομένο. Αν εκλεγούμε αυτομάτως θα πρέπει να σταματήσω την ενεργό ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο.