4.4.14

Δύο χρόνια από την αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα...


«Δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν», φώναξε και αυτοπυροβολήθηκε στην πλατεία Συντάγματος...

«Δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια που είπε ο Δημήτρης Χριστούλας, ο 77χρονος συνταξιούχος προτού βάλει τέλος στη ζωή του. Στη συνέχεια έβαλε ...
το όπλο στον κρόταφό του και τερμάτισε τη ζωή του μπροστά σε δεκάδες περαστικούς της πλατείας Συντάγματος.

Ήταν 4 Απριλίου 2012, ακριβώς δύο χρόνια πριν. Τότε, η είδηση της αυτοκτονίας ενός ανθρώπου, ακριβώς απέναντι από τη Βουλή, έκανε το γύρο του Διαδικτύου μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων. Συγκλόνισε και ταρακούνησε το πολιτικό σκηνικό που εμφανίστηκε «μουδιασμένο».

Ο 77χρονος, Δημήτρης Χριστούλας, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, ήθελε με αυτό τον τρόπο να στείλει το μήνυμά του για το αβέβαιο μέλλον των παιδιών. Γι’ αυτό και αυτοκτόνησε στο πιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας την ώρα που χιλιάδες Αθηναίοι έτρεχαν για να πάνε στη δουλειά τους.



Όμοιο περιστατικό στα ελληνικά χρονικά δεν έχει υπάρξει. Γι’ αυτό και τρόμαξε.

Το χρονικό
Η συγκλονιστική αυτοκτονία έγινε λίγο πριν τις 9 το πρωί της 4ης Απριλίου 2012. Ο 77χρονος φαρμακοποιός σηκώθηκε από το παγκάκι στο οποίο καθόταν, έκανε μερικά βήματα, στάθηκε μπροστά από ένα δέντρο απέναντι από το σταθμό του μετρό Συντάγματος. Χωρίς να χάσει χρόνο, έβγαλε το όπλο από τη τσέπη του και φωνάζοντας: «δεν πρέπει να αφήσουμε χρέη στα παιδιά μας» και «δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν», αυτοπυροβολήθηκε. Αμέσως, επικράτησε πανικός. Ουδείς πίστευε τι είχε συμβεί. Λίγο αργότερα άρχισαν να μαζεύονται λουλούδια από απλούς περαστικούς για να τον τιμήσουν, ακριβώς στο δέντρο, στο οποίο επέλεξε να αφήσει την τελευταία του πνοή.



Φωτογραφίες από το αρχείο του newsbeast.gr στις 4 Απριλίου 2012



Ο 77χρονος Δημήτρης Χριστούλας ήταν μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών μέχρι το 1994. Ήταν χωρισμένος και είχε μία κόρη, δημοσιογράφο. Έμενε στους Αμπελόκηπους. Συμμετείχε στις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα και μιλούσε διαρκώς για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Ήταν καταιγιστικός και στο ιδιόχειρο σημείωμα που βρέθηκε πάνω του. Σε αυτό αναφέρεται: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι’ αυτήν. Επειδή έχω μια ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ), δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος, πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου. Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες, όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (Πιάτσα Πορέτο του Μιλάνου)».

Τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες πολίτες

Αμέσως μετά την αυτοκτονία του Δημήτρη Χιστούλα, ο χώρος όπου άφησε την τελευταία του πνοή μετατράπηκε σε τόπο προσκυνήματος για χιλιάδες πολίτες. Άνθρωποι κάθε ηλικίας περνούσαν για να αφήσουν ένα κερί, ένα λουλούδι, ένα σημείωμα. «Δεν είναι αυτοκτονία. Είναι δολοφονία», «Φτάνει πια!», «Ποιος θα είναι το επόμενο θύμα;» είναι μερικά από τα μηνύματα που έβλεπε κάποιος πάνω στο δέντρο δίπλα στο οποίο ξεψύχησε ο 77χρονος.



Στη μνήμη του 77χρονου τελέστηκε τρισάγιο ενώ για πολλές ώρες κόσμος πήγαινε στο σημείο κατακλύζοντας την πλατεία. Ακολούθησαν διαδηλώσεις στη μνήμη του.

Μουδιασμένος ο πολιτικός κόσμος
Με έντονο σκεπτικισμό και προβληματισμό αντιμετώπισε ο πολιτικός κόσμος την αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, που έμαθε το γεγονός την ώρα που ήταν προσκεκλημένος στη ΝΕΤ, δήλωσε: «Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, την οποία νομίζω ότι όλοι πρέπει να σεβαστούμε».

Για «εθνική κατάθλιψη» έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς δηλώνοντας συγκλονισμένος από το συμβάν. «Δεν είναι ο πρώτος τέτοιος θάνατος, καθώς πλέον έχουμε ρεκόρ αυτοκτονιών. Αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για εθνική κατάθλιψη και την ανάγκη να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από την κρίση» είπε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Η αυτοκτονία αυτή είναι από μόνη της ένα τραγικό γεγονός. Το δραματικό τέλος που έδωσε στη ζωή του ο συνάνθρωπός μας αναδεικνύει με τον πιο θλιβερό τρόπο τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας». 
newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: