6.4.14

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουγγαρία...

Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουγγαρία

Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα το πρωί στην Ουγγαρία για τις βουλευτικές εκλογές, την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα του...
απερχόμενου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν θα κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 06:00 (07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), οπότε αναμένεται να ανακοινωθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των πέντε μεγαλύτερων ινστιτούτων της Ουγγαρίας, το κόμμα Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του Ορμπάν κερδίζει το 46% με 51% των ψήφων, πολύ μπροστά από την Αριστερή Συμμαχία (21% με 31%). Το ακροδεξιό κόμμα Jobbik φαίνεται να κερδίζει ποσοστό 15% με 21%.

«Γνωρίζω ότι είμαστε το φαβορί», δήλωσε ο Ορμπάν, 50 ετών, στη διάρκεια της τελευταίας του προεκλογικής συνάντησης χθες Σάββατο. Όμως «ο αγώνας ξεκινά στις 06:00 με σκορ 0-0. Το μόνο που μετρά είναι αυτό που θα γίνει από τις 06:00 ως τις 19:00», σημείωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, λάτρης του ποδοσφαίρου.

Περίπου 8,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους πλέον 199 βουλευτές. Για πρώτη φορά θα μπορέσουν να ψηφίσουν και 200.000 Ούγγροι που ζουν σε γειτονικές χώρες.

Το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο θα μπορέσει το Fidesz να αποσπάσει εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων, η οποία θα επιτρέψει στον Ορμπάν να τροποποιήσει το Σύνταγμα της χώρας και να είναι για μια ακόμη τετραετία ο απόλυτος κυρίαρχος της πολιτικής σκηνής στη χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων.

Με ένα ποσοστό 53% (257 στο σύνολο των 386 εδρών που είχε έως τώρα η ουγγρική Βουλή) ο Βίκτορ Ορμπάν είχε αποσπάσει το 2010 την πλειοψηφία δύο τρίτων που του έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές έως αυταρχικές αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: