30.4.14

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Το Μνημόνιο είναι καθεστώς για την κυβέρνηση...

Δήλωση Ευκλείδη Τσακαλώτου, Βουλευτή Β’ Αθήνας και Υπεύθυνου ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το...
Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018

Το νέο Μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή αποτυπώνει τη βούληση της μνημονιακής συγκυβέρνησης να ακολουθήσει την ίδια αδιέξοδη πορεία.

-Το Μεσοπρόθεσμο στηρίζεται, όπως άλλωστε και το Μνημόνιο, στην παράλογη υπόθεση ότι τα συνεχώς αυξανόμενα πλεονάσματα θα συνοδεύονται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για παράδειγμα, υποτίθεται ότι ενώ το κράτος θα πάρει το 2015 5,1 δις ευρώ περισσότερα από αυτά που δίνει στην οικονομία –το πρωτογενές πλεόνασμα δηλαδή–, η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%. Αυτό που παίρνει το κράτος από την οικονομία κάθε χρόνο θα αυξάνεται, φτάνοντας στο 2018 όπου, ενώ θα πάρει 11,5 δις, η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% !

- Η κυβέρνηση, πέρα από ευχολόγια, δεν έχει ακόμα δώσει μια πειστική απάντηση για το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό ύψους 2,8 δις τη διετία 2015-2016. Προφανώς, επιφυλάσσει μια «έκπληξη» για τον ελληνικό λαό μετά τις εκλογές.

- Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο του νέου Μεσοπρόθεσμου είναι η εικόνα που δίνει για την ελληνική κοινωνία τα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο θα μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αλλά θα συρρικνώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ ακόμα περισσότερο οι κοινωνικές παροχές σε υγεία, παιδεία και ασφάλιση. Όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται τώρα η ανθρωπιστική κρίση, αλλά ουδεμία υπόσχεση υπάρχει ούτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα για αποζημίωση σε εκείνους που πήραν το βάρος των θυσιών. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το 2018 οι κρατικές δαπάνες πλην των τόκων θα είναι 33% του ΑΕΠ, τότε καταλαβαίνουμε ότι το όραμα της κυβέρνησης είναι να γίνουμε μια «κανονική» τριτοκοσμική χώρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Μνημόνιο είναι καθεστώς κι όχι μια «αναπόφευκτη και δυσάρεστη παρένθεση»...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: