20.4.14

Έμπλεξαν τις... παραδόσεις...

 
Τι κοινό έχουν οι Μύθοι του Αισώπου, τα παραμύθια των Αδερφών Γκριμ και οι πασχαλινές παραδόσεις;

Η απάντηση δεν είναι και τόσο προβλέψιμη, καθώς μεγάλο ποσοστό παιδιών ηλικίας 8-15 ετών θεωρούν ότι ...ο "Λαγός και η Χελώνα" όπως και η "Χήνα με το Χρυσό Αυγό" είναι ιστορίες που περιλαμβάνονται στη Βίβλο!

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το YouGov και η Κοινωνία της Βίβλου στη Μεγάλη Βρετανία, ένα στα τρία παιδιά δεν έχουν ιδέα τι γιορτάζουν οι χριστιανοί τη Μεγάλη Παρασκευή ή γιατί γιορτάζουμε την Κυριακή του Πάσχα!

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 13% των παιδιών πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστούς ήταν Αυτός που παρέδωσε τις δέκα εντολές στους πιστούς του και το 20% δεν γνωρίζουν ότι ο Ιούδας ήταν ο μαθητής που τον πρόδωσε.

Κι ενώ η αμάθεια των ανηλίκων αγγίζει εξωφρενικά ποσοστά, από την άλλη η πίστη τους εντυπωσιάζει! Το 72% πιστεύουν ότι Ο Χριστός μπορεί να τάισε 5.000 ανθρώπους με ψάρια και ψωμί, ενώ το 69% πιστεύουν ότι μπορεί να περπατήσε στο νερό, σύμφωνα με την Daily Telegraph.

O επικεφαλής της Κοινωνίας της Βίβλου τόνισε στην Daily Mail: "Η Βίβλος είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό μας. Έχει επηρεάσει τον κόσμο των ιδεών και έχει μεταμόρφωσε τη ζωή του καθενός.

Η ελλιπής γνώση σχετικά με τη γιορτή του Πάσχα πρέπει να μας προβληματίζει έντονα. Θέλουμε κάθε παιδί να έχει την ευκαιρία να μάθει τη σημαντικότερη ιστορία που ειπώθηκε ποτέ".

Η οργάνωση δημιούργησε μία δωρεάν εφαρμογή για κινητά, ώστε να βοηθήσει τους γονείς να εξιστορούν κάποιο απόσπασμα από την Αγία Γραφή όταν βάζουν το παιδί για ύπνο.

Με το application, που περιλαμβάνει πέντε ιστορίες, χωρίζοντας το θέμα του Πάσχα σε δύο μέρη, γίνεται προσπάθεια να εκσυγχρονιστούν οι παραβολές και οι θρησκευτικές ιστορίες ώστε να γίνουν πιο προσιτές στα παιδιά.

Έτσι, πραγματεύονται τα θέματα του Αδάμ και της Εύας, του Ιωνά και της φάλαινας και του Άσωτου Υιου.

Για παράδειγμα, ο Ιωνάς φέρεται να είναι αυτός που ανακάλυψε το σούσι όταν βρέθηκε στην κοιλιά της φάλαινας όπου κι έφαγε ωμό ψάρι, ενώ ο Άσωτος Υιος περιγράφεται ότι μυρίζει σαν απορρίμματα χοίρου και Ο Θεός αυτοτιμωρήθηκε για τη δημιουργία της Εύας.

Ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων, που συνέγραψε τις νέες ιστορίες ανέφερε: "Ως παραμυθάς αποφάσισα να πάρω το ρίσκο και να δώσω χιουμοριστικό ύφος σε μερικές από τις κλασικές ιστορίες. Ήθελα να τις κάνω λίγο αστείες και διασκεδαστικές για να τις διαβάσουν τα παιδιά".


Δεν υπάρχουν σχόλια: