8.4.14

Βρυξέλλες: Προσοχή στο ατύχημα...

Βρυξέλλες: Προσοχή στο ατύχημα
Οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη και οι εταίροι απεύχονται το εκλογικό ατύχημα και εφιστούν την προσοχή στους Έλληνες συνομιλητές τους να αποφύγουν μια πολιτική κρίση που...
θα πάει πίσω τον σχεδιασμό της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Διπλωματική πηγή του Συμβουλίου που μίλησε στο real.gr υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας μετέφερε την βαθιά ανησυχία των εταίρων στην ΕΕ για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. «Ο σχεδιασμός της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος πρέπει να εκτελεστεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει στο eurogroup», ανέφερε η πηγή.

«Έχουμε ειδοποιηθεί για τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να αρχίσει να δοκιμάζει τις διαθέσεις των αγορών και να αρχίσει να χτίζει μια καμπύλη αποδόσεων», συμπληρώνει για να καταλήξει πως «αυτός ο σχεδιασμός για λίγο πριν από τις ευρωεκλογές δεν πρέπει να ανατραπεί».

Στις αγορές επικρατεί εγρήγορση για έκδοση ελληνικών χρεογράφων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όμως όσοι γνωρίζουν τις διαθέσεις των επενδυτών είναι επιφυλακτικοί για το χρονικό διάστημα που θα ανοίξει το περίφημο «παράθυρο της ευκαιρίας». Συγκεκριμένα hedge funds επιθυμούν να τοποθετηθούν τώρα λόγω της γενικότερης κατάστασης στις αγορές χρήματος, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι συνθήκες θα είναι οι ίδιες τον Σεπτέμβρη.

Από το Βερολίνο εκπρόσωπος του Σόιμπλε κάνει λόγο για «δείγμα επιτυχίας του προγράμματος», τη στιγμή που ο Κλάους Ρέγκλιγκ του ESM ξεκαθαρίζει πως τα επιτόκια έχουν μεν πέσει «είναι όμως ακόμα πολύ ακριβά», κατά συνέπεια ενισχύει τα λεγόμενα του Μ. Ντράγκι πως «δεν είναι τώρα η ώρα για χαλάρωση - ξήλωμα της οικονομικής προσαρμογής».

Ο ίδιος αξιωματούχος που έχει πολύ καλή γνώση της εκτέλεσης του ελληνικού προγράμματος και του κειμένου της έκθεσης της τρόικας θεωρεί «εξαιρετικά πολύτιμο τον πολιτικό χρόνο έως το τέλος του 2014».

Η χώρα έχει ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό χρονοδιάγραμμα που απαιτεί πλήρη απόδοση των μηχανισμών του κράτους και πολιτική νηφαλιότητα. Στην πραγματικότητα οι προκλήσεις είναι γνωστές σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, εξ ου και εξαιρετικά σημαντική αναφορά στην έκθεση της ΕΚΤ για το 2013, αναφορές της οποίας θα βρίσκονται και στο κείμενο που θα εκδώσει η Κομισιόν εν καιρώ.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι «παρά την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν πιο δυναμικά οι εναπομείνασες χρόνιες διαρθρωτικές δυσκαμψίες, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ζητά μάλιστα «να ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις», ενώ συνιστά εγρήγορση για τις τράπεζες καθώς «ο χρηματοπιστωτικός τομέας ενισχύθηκε από την ανακεφαλαιοποίηση το 2012-13, αλλά η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών επιδεινώθηκε περαιτέρω, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να υπερβαίνουν το 30%».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η χώρα κάθε άλλο παρά έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και η πιστή και έγκαιρη τήρηση των συμφωνηθέντων είναι η μόνη σίγουρη επένδυση. Η οικονομία και η διοίκηση έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να αρμόζουν σε χώρα της ευρωζώνης και οι εταίροι δεν θα επισημαίνουν τα μόνο θετικά για πάντα. Η στασιμότητα είναι απόλυτα σαφές πως θα εκληφθεί, όπως πάντα άλλωστε, ως οπισθοδρόμηση. Η αρχή πρέπει να γίνει με τα 12 milestones.



Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: