30.4.14

Η Ουκρανία χάνει και την ανατολική πλευρά της χώρας...

Σε μια πικρή παραδοχή προέβη ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος, σε συνάντησή του με τους επικεφαλής των περιφερειών, ανέφερε ότι η ...
Ουκρανία είναι ανήμπορη να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξάπλωσης της «τρομοκρατίας» στις ανατολικές ομάδες.

Πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε «κατάσταση στρατιωτικής ετοιμότητας», καθώς, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι το Κίεβο έχει απωλέσει τον έλεγχο σε Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ, εξαγγέλοντας την δημιουργία πολιτοφυλακών σε όλες τις επαρχίες αποτελούμενων από εθελοντές, έπειτα από την προδοσία της αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους επικεφαλής των περιφερειών, ο Τουρτσίνοφ υπογράμμισε πως «ο στόχος μας υπ' αριθμόν ένα είναι να εμποδίσουμε την τρομοκρατία στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες», παραδεχόμενος έμμεσα την απώλεια του ελέγχου του Κιέβου στις περιοχές αυτές, όπου ένοπλοι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια και αστυνομικά τμήματα χωρίς ουσιαστική αντίσταση.

«Εχουμε ήδη αποφασίσει να δημιουργήσουμε πολιτοφυλακές σε όλες τις περιοχές, οι οποίες θα αποτελούνται από εθελοντές», συνέχισε ο Τουρτσίνοφ, ο οποίος χθες Τρίτη είχε καταγγείλει «την αδράνεια», ει μη «την προδοσία» των ανδρών της αστυνομίας.
«Επανέρχομαι για άλλη μια φορά στον πραγματικό κίνδυνο η Ρωσική Ομοσπονδία να εμπλακεί σε χερσαία πολεμική αναμέτρηση με την Ουκρανία», συνέχισε ο μεταβατικός πρόεδρος στη συνάντησή του με τους επικεφαλής των περιφερειών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ της Ουκρανίας. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν τεθεί σε κατάσταση πλήρους στρατιωτικής ετοιμότητας», τόνισε, για να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη ρωσική στρατιωτική επέμβαση.

Προελαύνουν οι εξεγερμένοι φιλορώσοι -Κατέλαβαν και άλλα κτίρια

Οι φιλορώσοι εξεγερμένοι κατέλαβαν σήμερα και άλλα κτίρια σε διάφορες πόλεις. Ο Τουρτσίνοφ είπε πως φοβάται «ενέργειες δολιοφθοράς» από μέρους της Ρωσίας κατά την διάρκεια των εορτασμών στις 9 Μαΐου για τη νίκη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Υπάρχουν προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Χαρκίβ (σ.σ. ανατολική Ουκρανία), στην Οδησσό (νότια), στη Ντνιπροπετρόφσκ (ανατολική), στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολική Ουκρανία), στη Χερσόν και στη Μικολάγεφ (νότια)», δήλωσε.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας SBU ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι «ανακάλυψε» μια ομάδα σαμποτέρ η οποία ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση κατά τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την SBU, «οι κακοποιοί προετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν επίθεση με εκρηκτικά τη στιγμή που πρώην μαχητές θα κατέθεταν λουλούδια στο μνημείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» στην πόλη Μικολάγεφ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις άφησε ο Πούτιν

Στο διπλωματικό πεδίο, χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να επιβάλει μέτρα σε βάρος δυτικών εταιρειών που επιχειρούν στη Ρωσία σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις, εγείροντας, σύμφωνα με αναλυτές, το φάσμα ενός οικονομικού πολέμου.

Ο Πούτιν διέψευσε παράλληλα ότι η αναταραχή στην ανατολική Ουκρανία υποκινείται από τη Μόσχα. «Ας μου επιτραπεί να πω με κάθε υπευθυνότητα ότι δεν υπάρχουν Ρώσοι εκπαιδευτές, (ρωσικές) ειδικές δυνάμεις ή στρατιωτικοί οποιουδήποτε σώματος εκεί», δήλωσε αργά χθες βράδυ στους δημοσιογράφους από το Μινσκ της Λευκορωσίας.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί τη χώρα του σαν αποδιοπομπαίο τράγο αφού συνέβαλε στην ανατροπή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Δημιούργησαν όλο αυτή την αναταραχή οι ίδιοι και τώρα προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα χρησιμοποιώντας εμάς», σημείωσε...
parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: