9.4.14

Σαν να μην υπήρξε ποτέ ο Τ. Μπαλτάκος...

 
Η κυβέρνηση επιχειρεί φυγή προς τα εμπρός μέσω της εξόδου στις αγορές...
Διεθνή ΜΜΕ, όπως η Wall Street Journal και το Dow Jones Newswires, προναγγέλλουν ελληνική έξοδο στις αγορές ακόμη και...
σήμερα προσφέροντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαμορφώνει πανηγυρικό κλίμα επαγγελόμενη το (συμβολικό) τέλος της εποχής των μνημονίων. Παρόλο που οι μνημονιακές δεσμεύσεις φθάνουν ως το 2016 και ενώ δεν είναι καθόλου σαφές αν είναι οριστική και βιώσιμη η επιστροφή στις αγορές, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στα «καλά νέα» για να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα και να αφήσουν πίσω τα δυσάρεστα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των θεσμών και την ποιότητα της δημοκρατίας.
Η λογική που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι Τ. Μπαλτάκος δεν υπήρξε ποτέ ή ανήκει σε ένα τόσο μακρινό παρελθόν που δεν έχει καμία αξία η συζήτηση γύρω από την πολιτεία του. Το θέμα δεν θεωρείται απλώς λήξαν από την κυβέρνηση, αλλά απολύτως ανάξιο συζήτησης και προβληματισμού μπροστά στην κοσμογονία που συντελείται με την πτώση του spread και ενόψει της επίσκεψης της Α. Μέρκελ την Παρασκευή στην Αθήνα.
Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Μπαλτάκου, την οποία έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι αναπόφευκτη αλλά θα γίνει μετά το Πάσχα. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου ανακοίνωσε ότι  «η κυβέρνηση επιθυμεί την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την πραγματοποίησή της απαιτείται η ταυτόχρονη παρουσία όλων των πολιτικών αρχηγών και δυστυχώς οι υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Προεδρίας καθιστούν αδύνατο τον άμεσο προσδιορισμό της ημερομηνίας». Και κατέληξε ότι «θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να προσδιορίσει την ημερομηνία μετά τη διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών για το Πάσχα».
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «λιποταξία» πριν καν ανακοινωθεί επίσημα η αναβολή της συζήτησης.
«Ο πρωθυπουργός είναι ένας κοινοβουλευτικός λιποτάκτης. Αυτό το ξέραμε. Αποφεύγει, όπως ο διάολος το λιβάνι, να έρχεται στη Βουλή. Μια βδομάδα έχει περάσει από αυτό το μεγάλο σκάνδαλο και δεν έχει έρθει να δώσει εξηγήσεις. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι προσπαθεί να ρίξει και την ευθύνη στην αντιπολίτευση για την επιλογή του να μην έρθει στη Βουλή αυτή τη βδομάδα να δώσει εξηγήσεις για τον εξ’ απορρήτων του, τον κ. Μπαλτάκο ο οποίος συνομιλούσε με την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια συνάντησής του στην Καρδίτσα με κοινωνικούς φορείς.
Μετά το Πάσχα, όταν θα γίνει η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, θα είναι η στιγμή που στο προσκήνιο θα βρίσκεται, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα (500 εκ. σε 1 εκ. πολίτες) και έτσι υπάρχει αισιοδοξία στη Συγγρού ότι η υπόθεση Μπαλτάκου δεν θα κυριαρχήσει στην επικαιρότητα και πάντως δεν θα έχει πολύ ισχυρή επίδραση στη διαμόρφωση της συλλογικής ψυχολογίας.
Αλλωστε, ο πρωθυπουργός δεν θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να απαντά για τον Φαήλο Κρανιδιώτη, αφού κόπηκε από το γαλάζιο ευρψηφοδέλτιο, ενώ θα έχει και να επιδείξει, εκτός απροόπτου, το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που έρχεται αύριο στη Βουλή.
Η συζήτηση, μετά από τετράμηνη διακοπή, εκκινεί και πάλι την Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από τον Κυριάκο Βιρβιδάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: