12.4.14

Ενέσεις προπαγάνδας…



Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε μια πρωτοφανή προσπάθεια προκειμένου να επηρεάσει το εκλογικό σώμα εν όψει των επικείμενων ευρωπαϊκών και περιφερειακών, δημοτικών εκλογών. Χρησιμοποιεί όλα τα...
μέσα που διαθέτει για να γείρει την πλάστιγγα. Θεμιτά και αθέμιτα. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίζει την έξοδο στις αγορές ως ένα θέμα υψίστης εθνικής σημασίας, επιστρατεύει τη Γερμανίδα καγκελάριο αναζητώντας μια δήλωση στήριξης και ποιος ξέρει τι άλλο θα επιχειρήσει να κάνει μέχρι τις εκλογές.

Στην προσπάθεια να ξαναζεστάνει το περίφημο «success story» ρίχνει όλα τα όπλα που (νομίζει ότι) διαθέτει. Πιστεύοντας προφανώς ότι απευθύνεται σε μια κοινωνία η οποία δεν έχει μνήμη και η οποία δεν βιώνει μια απερίγραπτα σκληρή πραγματικότητα, η κυβέρνηση προπαγανδίζει με τρόπο ασύστολο. Με τον δανεισμό από τις αγορές με ένα επιτόκιο πολλαπλάσιο από εκείνο των δανειστών, η χώρα θα κληθεί να καταβάλει σε βάθος πενταετίας περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ. Κι όμως, αυτή την πραγματικότητα την κρύβει και αρκείται σε διθυράμβους για την έξοδο στις αγορές.

Η χθεσινή επίσκεψη Μέρκελ δεν είχε κανέναν ουσιαστικό σκοπό. Δεν υπογράφτηκε καμία διμερής συμφωνία, δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος για το αίτημα μείωσης του δημόσιου χρέους. Ηταν μια επίσκεψη με καθαρά επικοινωνιακό στόχο: η Γερμανίδα καγκελάριος ήρθε για να ενισχύσει προεκλογικά την κυβέρνηση.

Κάτι ανάλογο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και από άλλους εκπροσώπους των δανειστών. Με δηλώσεις τους κολακεύουν τη χώρα μας για την «πρόοδο» που έχει πετύχει. Κι όμως, είναι οι ίδιοι εκπρόσωποι που λίγους μήνες πριν αναφέρονταν στις δυσκολίες με τις οποίες υλοποιούνται τα μνημόνια τα οποία μας επέβαλαν.

Είναι φανερό πως ανάλογες δηλώσεις στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης θα δούμε και στο άμεσο μέλλον. Οι Ευρωπαίοι συντηρητικοί θέλουν να παραμείνει στη διακυβέρνηση της χώρας το σημερινό σχήμα για ευνόητους λόγους. Δεν φέρνει πολλές αντιρρήσεις στις επιθυμίες τους. Και θα το στηρίξουν αυτό το σχήμα όσο μπορούν.

Ωστόσο, η ελληνική κοινωνία έχει διαφορετική γνώμη. Οπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, η Νέα Δημοκρατία, έπεται του ΣΥΡΙΖΑ και εν όψει των ευρωεκλογών και στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Και αν στις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιωθεί αυτή η κυβερνητική ήττα, τα περιθώρια για τα συγκυβερνώντα κόμματα θα είναι πολύ περιορισμένα. Οσο και αν οι Ευρωπαίοι εταίροι τους προσπαθούν να τα στηρίζουν…
"Εφημερίδα των Συντακτών"

Δεν υπάρχουν σχόλια: