4.4.14

Οσμή τριπλών εκλογών...

 
Τόσο η ανάγνωση των πολιτικών εξελίξεων όσο και μικρές αλλά διόλου ασήμαντες ειδήσεις ενισχύουν το σενάριο της προκήρυξης εθνικών εκλογών τον Μάιο
Τα γεγονότα που αφορούν την υπόθεση Μπαλτάκου δεν προκάλεσαν απλώς... έναν νέο, προσπεράσιμο πονοκέφαλο στο Μαξίμου, αλλά και πυροδότησαν μια αλληλουχία αντιδράσεων και όξυναν αντιφάσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού που στην παρούσα φάση μοιάζουν ανεπίλυτες.

Δεν είναι μόνο το πολιτικό πρόβλημα που και ο πιο αδαής μπορεί να αναγνωρίσει αναφορικά με την ύπαρξη ακροδεξιών κέντρων στην κυβέρνηση, την ανεπανορθωτη έκθεση του επιτελείου και τις αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο για να μην καταρρεύσει πλήρως ζητεί να αλλάξουν πράγματα που αναιρούν κεντρικές επιλογές Σαμαρά.

Είναι και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οικονομική και πολιτική, την οποία επιτελείς του πρωθυπουργού ζυγίζουν αν εκτός από κίνδυνο αποτελεί και ευκαιρία, και έχει να κάνει και με το θετικό οικονομικό μομέντουμ (spreads) και την πολιτική στήριξη που δύνανται να παράσχουν κέντρα εκτός Ελλάδας, αλλά και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ότι έχει αποκτήσει σαφές πολιτικό προβάδισμα ώστε να έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση ακόμα έχει την ευχέρεια να επιβάλει ατζέντα επιδέχεται, άλλωστε, πολλαπλές αναγνώσεις και οδηγεί σε μια γκάμα επιλογών. Σϊγουρα όμως η κυβέρνηση δείχνει ότι αν προχωρήσει έτσι, θα δυσκολευτεί να περάσει οποιοδήποτε μέτρο της ζητηθεί τους επόμενους μήνες, όταν μάλιστα από το πολυνομοσχέδιο είχε ήδη απώλειες.

«Από όπου κι αν το πιάσουμε το θέμα βρίσκουμε μία λύση και δέκα προβλήματα. Στις κάλπες προσφεύγεις όχι μόνο όταν έχεις σαφές πλεονέκτημα, αλλά και όταν βρίσκεσαι σε αδιέξοδο»

Eτοιμάζονται και για τριπλές κάλπες, γράφει η «Ελευθεροτυπία» στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, και εξηγεί:
«Τέσσερα διαδοχικά γεγονότα χθες αναζωπύρωσαν τα σενάρια διενέργειας εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.

H εσπευσμένη έξοδος στις αγορές, η διάταξη στο νομοσχέδιο για την εκλογή των ευρωβουλευτών η οποία αναφέρει ότι σε περίπτωση που η διενέργεια βουλευτικών εκλογών συμπέσει με τις ευρωεκλογές, τότε η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, η αποκάλυψη από τη βουλευτή Zωή Kωνσταντοπούλου ότι το υπουργείο Εσωτερικών παρήγγειλε 30.000 επιπλέον κάλπες. Tέλος, η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκου ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς ότι με αυτά που γίνονται δεν θα πάμε σε τριπλές εκλογές».

Το ζήτημα ωστόσο είναι να διευκρινιστεί τι από αυτά δεν σχετίζεται με τυχόν σχεδιασμό που να περιλαμβάνει εθνικές εκλογές.

Τι συζήτησαν Σαμαράς και Βενιζέλος

«Φυγή μπροστά με όχημα την οικονομία» αποφάσισαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος στην πρωινή συνάντηση που είχαν στο Μαξίμου.
Συνεργάτες και των δύο αρχηγών μεταφέρουν την άποψη ότι «το θέμα Μπαλτάκου θα ξεχασθεί σύντομα» και ότι το βαρύ κλίμα που προκάλεσε για την κυβέρνηση μπορεί να ελαφρύνει με τις «καλές» ειδήσεις από την οικονομία και την απομάκρυνση της χώρας από την πολυετή κρίση.
Το «αλλά» αφορά στην τυχόν εμφάνιση νέων video με άλλες συνομιλίες κυβερνητικών στελεχών ή βουλευτών με Χρυσαυγίτες, όπως διαμηνύουν οι τελευταίοι.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση θα κάνει δεκτή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την αντιμετώπιση της ΧΑ και τη λειτουργία των θεσμών.

Οι επόμενες λίγες ώρες θα δείξουν ωστόσο αν αυτά που αποφάσισαν θα τους βγουν ή αν το σενάριο των εκλογών είναι μέσα στις επιλογές τους.
 
thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: