3.4.14

Στο Παλέρμο της Ιταλίας ο Α. Τσίπρας...


Επίσκεψη στο Παλέρμο της Ιταλίας πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλέξης Τσίπρας. Θα συναντηθεί με την ελληνική κοινότητα και τοπικούς φορείς, με κοινωνικά κινήματα και ...
οργανώσεις της αριστεράς. Ανοιχτή εκδήλωση το βράδυ στο κινηματογράφο Imperia.

«Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση με πλεονάσματα που πέτυχε η κοινωνία με ιδρώτα και αίμα», υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit, και προτείνει τη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών και ένα μορατόριο για την αποπληρωμή τους. «Δεν επιθυμούμε τη διάλυση της ευρωζώνης, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε όμηροι κανενός», αναφέρει και προσθέτει ότι «βασικός στόχος είναι οι Έλληνες να βγουν από την κρίση με αξιοπρέπεια και η ευρωζώνη να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό new deal. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που προβλέπει μόνο οικονομική βοήθεια για να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση, αλλά δεν αυξάνει ταυτόχρονα τα χρέη», ενώ εκτιμά ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με δημόσιες επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».

Προειδοποιεί ακόμη για «κοινωνικό ολοκαύτωμα στην ευρωζώνη» αν δεν αλλάξει πορεία η Ε.Ε., αλλά και το Βερολίνο. «Δεν επιθυμούμε τη διάλυση της ευρωζώνης, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε όμηροι κανενός», αναφέρει και προσθέτει ότι «βασικός στόχος είναι οι Έλληνες να βγουν από την κρίση με αξιοπρέπεια και η ευρωζώνη να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν πραγματικά πιστεύει ότι Ε.Ε. και γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσαν να αλλάξουν πορεία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πρυτανεύσει η λογική και δεν θα ζήσουμε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα παραμένει συστημικό ρίσκο για την ευρωζώνη, γι’ αυτό μια λύση είναι προς το συμφέρον όλων. Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι ηγετική δύναμη της Ε.Ε. ή μιας γερμανικής Ευρώπης. Όμως αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για τη Γερμανία. Δεν θα έπρεπε να μετατρέψει τις άλλες χώρες σε υπερχρεωμένες αποικίες διότι αυτό θα ήταν ηγεμονία σε γυάλινα πόδια».

Με αφορμή, τέλος, την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Ελλάδα και το ζήτημα για την επιστροφή του κατοχικού δανείου ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει: «Αν εμείς δεν επιστρέφαμε τα χρέη μας τότε θα ήμασταν κακοί οφειλέτες. Είναι υπόθεση των κυβερνήσεων να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τα γερμανικά χρέη που παραμένουν ανοιχτά. Το τελικό ποσό δεν είναι τόσο σημαντικό. Ακόμα κι αν ήταν μόνο ένα ευρώ θα είχε ένα σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: