8.4.14

Σημείο αναφοράς η ΕΡΤ ...

Σημείο αναφοράς η ΕΡΤ για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλη την Ευρώπη



...για το παρόν και το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλη την Ευρώπη ...
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην αυθαίρετη και αντισυνταγματική πράξη της κυβέρνησης να ρίξει «μαύρο» στις συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αλλά ...
και στο μοναδικό στα χρονικά πείραμα της αυτοδιαχείρισης δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, που συνεχίζεται με απόλυτη επιτυχία για δέκα σχεδόν μήνες, παρά τα εμπόδια που ορθώνονται από τις συστημικές δυνάμεις, που προσπαθούν να εξουθενώσουν τους εργαζόμενους της ΕΡΤ σε προσωπικό επίπεδο και να τους εξοντώσουν σε επαγγελματικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη μνεία έγινε για την ΕΡΤ, τόσο για το κλείσιμό της, όσο και για τη στάση των εργαζομένων στη συνέχεια, σε ημερίδα που οργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στη Μαδρίτη από σωματεία εργαζομένων στα δημόσια ισπανικά ΜΜΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια ραδιοτηλεόραση στη χώρα αυτή της Ιβηρικής και είχε τον τίτλο «Ημερίδα για την Προάσπιση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τον κεντρικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της χώρας (RTVE), αλλά και από το σύνολο των περιφερειακών ΜΜΕ, αφού στην Ισπανία, κάθε αυτόνομη περιοχή της χώρας διαθέτει το δικό της ραδιοτηλεοπτικό μέσο. Στη συζήτηση ξεχωριστή θέση βέβαια κατέλαβε και η απόφαση της αυτόνομης κυβέρνησης της Βαλένθια να κλείσει το τοπικό κανάλι RTVVκαι τον κίνδυνο που ελλοχεύει αυτή η ενέργεια για το σύνολο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ισπανία.
Μετά από βίντεο που προβλήθηκε, που αναφερόταν στους λόγους για τους οποίους έκλεισε η ΕΡΤ και στον αγώνα των εργαζομένων για να διατηρήσουν ζωντανή τη φωνή της ελεύθερης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και το οποίο είχαν επιμεληθεί εργαζόμενοι της ΕΡΤ, ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζητήσεις που ανέδειξαν τους κινδύνους για τη δημοκρατία που υποκρύπτουν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, ενώ υπογραμμίστηκε παράλληλα και η συνέχιση του αγώνα στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Βαλένθια, όπου το τοπικό κανάλι έχει πλέον σιγήσει.
Παίρνοντας το λόγο οι εκπρόσωποι των διαφόρων περιφερειακών σταθμών, ανέδειξαν βεβαίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά μίλησαν και για έναν κοινό παρονομαστή που παρουσιάζεται σε όλα τα δημόσια μέσα: την απαξίωση που υφίσταται η δημόσια ραδιοτηλεόραση, τόσο σε τοπικό, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, και η οποία κυρίως οφείλεται στη χειραγώγηση της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αναζητήθηκαν τρόποι αντίδρασης σε αυτό το φαινόμενο, που μόνο εύκολα δε μπορεί να λυθεί.
Επίσης, κοινός τόπος για όλους τους εισηγητές ήταν η από κοινού δράση και αντίδραση σε όλο το μήκος και πλάτος της ισπανικής επικράτειας. Δηλαδή, για κάποιο θέμα που ενδεχομένως προκύψει στην Ανδαλουσία, δεν αφορά αποκλειστικά τους εργαζομένους του δημόσιου τοπικού φορέα CanalSur, αλλά το σύνολο των εργαζομένων σε όλους τους περιφερειακούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, είτε στην Καταλωνία, είτε στη Γαλικία, είτε όπου αλλού.
Με συνεχείς αναφορές στην ΕΡΤ και στον αγώνα των εργαζομένων της, η ημερίδα έκλεισε με αμοιβαίες δεσμεύσεις των παρευρισκομένων για περισσότερο συντονισμό στις δράσεις που αναπόφευκτα θα χρειαστεί να αναληφθούν στο άμεσο μέλλον.
Όσοι είναι εξοικειωμένοι με την ισπανική γλώσσα, μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες της ημερίδας στην ακόλουθη διεύθυνση:  http://hazlopublico.org/jornada-para-la-defensa-de-la-rtv-publica/

ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: