30.4.14

Από το οκτάωρο, στις ομαδικές απολύσεις...

Θέμα ομαδικών απολύσεων, καθώς και επαναφορά του εργοδοτικού λοκ άουτ ανοίγει η κυβέρνηση, μια ημέρα πριν από το...
συμβολικό εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει έτοιμο το χρονοδιάγραμμα των προτάσεων για τις αλλαγές από τον ερχόμενο Ιούνιο στα προαναφερόμενα θέματα, που δίνουν τη χαριστική βολή σε ό,τι απέμεινε από το συνδικαλίζεσθαι και τον ιστορικό νόμο 1264/82 του Απόστολου Κακλαμάνη, μέχρι και το τελευταίο προπύργιο που παρέμεινε -επί τρόικας- άθικτο: τις ομαδικές απολύσεις.

Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου μιλώντας χθες στον Alpha 9,89 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των συγκεκριμένων αλλαγών, τονίζοντας ότι «υπάρχει υποχρέωση από τις συμφωνίες να επανεξεταστούν μερικά θέματα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και να δούμε τα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να έχει φτάσει σε επίπεδο νομοθέτησης».

Η ατζέντα στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών περιλαμβάνει:

1Την αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 10% και μέχρι 30 άτομα το μήνα (όσο προβλέπει και η σχετική κοινοτική οδηγία) στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 150 άτομα μέχρι 300 άτομα.

2 Την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στις επιχειρήσεις που απασχολούν από 300 άτομα και άνω με ειδικά κριτήρια ανά κλάδο και δραστηριότητα της κάθε επιχείρησης.

3Τον τρόπο χρηματοδότησης του συνδικαλιστικού κινήματος όπου θα συζητηθεί το εάν πρέπει τα συνδικάτα να χρηματοδοτούνται από το κράτος ή να στηρίζονται μόνο στις εθελοντικές εισφορές των μελών τους.

4Τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών με στόχο οι αποφάσεις για την προκήρυξή τους να λαμβάνονται με την ευρεία πλειοψηφία των εργαζομένων 50%+1 επί των εγγεγραμμένων και όχι των παρόντων.

5Την επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ), εφόσον ο επιχειρηματίας θεωρεί ότι από την απεργία θίγονται τα συμφέροντα της επιχείρησης.

6Τον κατακερματισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων και το ενδεχόμενο ενοποιήσεών τους.

7Την αξιοπιστία των συνδικάτων

8Τον τρόπο χορήγησης των συνδικαλιστικών αδειών. Στο Δημόσιο δίδονται περισσότερες άδειες στους συνδικαλιστές από ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.

Το θέμα των πλαισίου των απολύσεων αποτέλεσε σημείο αιχμής στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπου ασκήθηκαν έντονες πιέσεις για άμεση λήψη μέτρων, αλλά το θέμα -ελέω εκλογών- παραπέμφθηκε στο φθινόπωρο.

Τα παραπάνω θέματα φωτογράφισε χθες στη Βουλή ο Guy Ruder, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του κοινωνικού διαλόγου και της συμφωνίας για αυτά των κοινωνικών εταίρων. Ταυτόχρονα άφησε αιχμές ότι ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων βρίσκει προσκόμματα από την κυβέρνηση, την οποία απέφυγε να ονοματίσει.

«Η καταστροφή της συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι μια από τις πιο επικίνδυνες πτυχές της παρούσας κατάστασης σε πάρα πολλά μέρη της Νότιας Ευρώπης και η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ruder.

**Δ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ

Νεκρανάσταση

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης μιλά για νεκρανάσταση του αντισυνδικαλιστικού νόμου 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν έπειτα από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

* Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Ερχεται το λοκ άουτ

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης μιλά για «νέα μέτρα». «Φαίνεται ότι θα έρθει στην Ελλάδα το λεγόμενο "λοκ άουτ", δηλαδή η ανταπεργία της εργοδοσίας. Φαίνεται ότι θα έρθει η άρση των όποιων περιορισμών υπάρχουν αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις. Και δεν το λέω εγώ, το λέει η ανακοίνωση της τρόικας που είπε ότι αυτά τα μέτρα είναι μπροστά. Και έχουμε τη διαβεβαίωση, προσπαθώ με ακρίβεια να το μεταφέρω από το ανακοινωθέν της τρόικας, αυτά τα μέτρα υποσχέθηκε η κυβέρνηση να τα υλοποιήσει. Κι έχουμε κι άλλα ζητήματα».

* ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ - ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Η παράδοση συνεχίζεται...

Κατακερματισμένα, παρά τα προβλήματα, και με δύο συγκεντρώσεις το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας θα εορτάσει αύριο την εργατική Πρωτομαγιά.

Τα συνδικάτα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την προσεχή Πέμπτη από κοινού με τα Εργ. Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Ν. Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του Εργ. Κέντρου Αθήνας θα γίνει στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος. Για τις 10.00 το ΠΑΜΕ προγραμματίζει συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ μισή ώρα πριν θα διαβαστούν ποιήματα που γράφτηκαν για την ημέρα της εξέγερσης των εργατών του Σικάγο.

Παλεύουμε και απεργούμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, για να διασφαλίσουμε και να κερδίσουμε ξανά τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Η ΔΑΚΕ αναφέρει ότι το κράτος πρόνοιας μεταλλάσσεται σε «κράτος φιλανθρωπίας», ο δημόσιος χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος υπονομεύεται ευθέως και οι συντάξεις γίνονται «φιλοδωρήματα ανέχειας» με τις περικοπές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να συνιστούν παραβιάσεις του «Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Προσυγκέντρωση στα Χαυτεία στις 10.30 οργανώνει το ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο σημειώνει ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και εξαθλίωσης, να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση και τα χρέη τους».

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί 10.30 π.μ. Στο Μουσείο, “για την υπεράσπιση των συμβάσεων, στην κατεύθυνση της διεύρυνσις τους και την προστασία των ανέργων”, και στον Πειραιά 10.30 πμ στο μνημείο στο Πασαλιμάνι...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: