24.4.14

Με το χρέος λυμένο σε εθνικές κάλπες ...


Το καλό σενάριο, κατά την κυβέρνηση, για λύση στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές δεν προχώρησε και το Μέγαρο Μαξίμου κάνει πλέον το σχεδιασμό του για...
το β' εξάμηνο του 2014 που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και εκλογικό για τη χώρα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έπειτα από την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ο Γιάννης Στουρνάρας και όλο το οικονομικό επιτελείο δίνει διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα είναι διατηρήσιμο και η διαχείρισή του θα είναι συνετή προκειμένου να επιβεβαιωθεί η δέσμευση που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι η χώρα βγαίνει από την εποχή των ελλειμματικών προϋπολογισμών και της λογικής «ξοδεύω περισσότερα από όσα εισπράττω».

Οι φωνές που ακούγονται από διάφορους ευρωπαϊκούς «κύκλους» για το κατά πόσο η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να πιεστεί από τη στιγμή που δεν θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό, αντιμετωπίζονται σκωπτικά από κυβερνητικά στελέχη με την επισήμανση ότι οι ίδιοι άνθρωποι όλο το προηγούμενο διάστημα έβλεπαν πλεόνασμα... μηδέν αμφισβητώντας τα ίδια τα στοιχεία που έδινε στην τρόικα η ελληνική πλευρά.

Όπως όλα δείχνουν η διευθέτηση του χρέους θα προχωρήσει για την Ελλάδα αφού περάσουν οι ευρωεκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων μπορεί να κρίνει πολλά σε αυτό το ζήτημα και στην ταχύτητα με την οποία θα ληφθούν οι αποφάσεις και πολλοί είναι εκείνοι που πλέον εκτιμούν ότι η λεγόμενη «μεγάλη συζήτηση» και εν τέλει η λύση μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση με ασφαλέστερο τρόπο στις εθνικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι με κάθε τόνο ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο στις τάξεις των κυβερνητικών στελεχών ενισχύεται το σενάριο να στηθούν πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο αφού θα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος με τον «μουντζούρη» των εκλογών να χρεώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην άρνησή του να στηρίξει την όποια κυβερνητική πρόταση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το εάν θα προχωρήσει τελικά αυτός ο σχεδιασμός εξαρτάται εν πολλοίς από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και από τους συσχετισμούς που θα προκύψουν στο ευρωκοινοβούλιο. Καθώς σε περίπτωση ενίσχυσης των ακραίων φωνών και των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών τότε η ελληνική προσπάθεια για το ζήτημα του χρέους θα δυσκολέψει αρκετά.

Ο Γ. Στουρνάρας δεν είπε λέξη χθες για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα του χρέους και προετοιμάζεται για το Eurogroup της 5ης Μαΐου όπου προσδοκά να πάρει μια σαφή πολιτική δήλωση η οποία θα περιγράφει τη βούληση των εταίρων να προχωρήσουν στην οριστική διευθέτηση της βιωσιμότητας του.

Χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται, πως στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για να μεταβεί ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στη συνεδρίαση του Eurogroup προκειμένου να υπερτονιστεί η θέση ότι η Ελλάδα πληροί πλέον όλα τα κριτήρια για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με το χρέος.

Ωστόσο κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο να μην υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς αυτή η απόφαση αφορά κυρίως τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - βλέπε Βερολίνο -και όχι τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης με αποτέλεσμα σε αυτήν την περίπτωση η Αθήνα να χρεωθεί με ένα ηχηρό "φάλτσο".

Το πιθανότερο είναι πως η διαπραγμάτευση σε αυτό το επίπεδο θα γίνει από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και ο κ. Σαμαράς θα κάνει τις δικές του κινήσεις με τους ομολόγους του πριν και μετά τις ευρωεκλογές προκειμένου να μπει το νερό στο αυλάκι και να ξεκινήσει η συζήτηση που όπως όλα δείχνουν εάν τελεσφορήσει σύντομα θα οδηγήσει την κυβέρνηση με ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε εθνικές εκλογές κοντά στο φθινόπωρο και αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί μια ακόμα έξοδος της χώρας στις αγορές.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: