9.4.14

Ν. Χουντής: "Η ιδιωτική επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει με χρήματα του ΕΣΠΑ...

Ν. Χουντής: «Η ιδιωτική επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει με χρήματα του ΕΣΠΑ και του ελληνικού λαού;»... και του ελληνικού λαού;"...

"Και με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου και των ΕΣΠΑ θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του ιδιώτη επενδυτή στο Ελληνικό;" αναρωτιέται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν αδιαφάνεια και...
επαχθείς όρους.

Ερώτηση για το Ελληνικό, που καταγγέλλει αδιαφάνεια και επαχθείς όρους σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι, "σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας", η σύμβαση για το Ελληνικό αφήνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να χρηματοδοτήσει μέρος του έργου, όχι με δικά του χρήματα, όπως αφήνουν έντεχνα να εννοηθεί, αλλά με χρήματα του ελληνικού δημοσίου, του ΕΣΠΑ ή άλλων κοινοτικών προγραμμάτων.

Καταγγέλλει επίσης ότι δεν έχουν τηρηθεί τα όσα προβλέπονται στην Οδηγία 2001/42/ΕΚ, σχετικά με την "εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων", που επιβάλλει τη σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής τονίζει επίσης ότι δεν εφαρμόστηκε η Διεθνής Σύμβαση του Aarchus, η οποία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαφάνεια τέτοιων έργων, επιβάλλει ότι, «στο ενδιαφερόμενο κοινό παρέχονται έγκαιρα και πραγματικά δυνατότητες να συμμετάσχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με το περιβάλλον και, για το σκοπό αυτό, έχει το δικαίωμα να διατυπώνει παρατηρήσεις και γνώμες, όταν όλες οι επιλογές είναι ακόμη δυνατές, στην αρμόδια αρχή ή αρχές πριν από τη λήψη της απόφασης για τη συναίνεση ανάπτυξης».

Η πλήρης ερώτηση έχει ως εξής:

«Στις 31/3/2014, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τον πλειοδότη της απόκτησης του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.».
Τόσο οι δημοτικές αρχές της περιοχής, όσο και διάφοροι επιστημονικοί φορείς καταγγέλλουν πλήρη αδιαφάνεια στη διαγωνιστική διαδικασία καθώς και όρους επαχθείς για το ελληνικό δημόσιο, προς όφελος του επενδυτή.

Επισημαίνουμε τα εξής τρία σημεία:

1ον: Στη συνολική έκταση των 6.200.000 τμ προβλέπεται η δημιουργία α) περιοχών προς πολεοδόμηση, β) ζωνών ανάπτυξης και γ) μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ η οικονομική προσφορά του αναδόχου αφορά μόνο το σημείο α) δηλαδή την ανάπτυξη των περιοχών προς πολεοδόμηση, παρόλο που στον ανάδοχο του έργου εκχωρείται το σύνολο της έκτασης.

2ον: Σύμφωνα με το Ελληνικό Δημόσιο το σχέδιο αυτό αποτελεί «Σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιου Κοσμά» και υπάγεται στα πλαίσια της οδηγίας 2001/42/ΕΚ «του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Ιουνίου 2001, σχετικά με την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων και προγραμμάτων».

Σύμφωνα με την Οδηγία 2001/42/ΕΚ, η σύνταξη Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατά την εκπόνηση του σχεδίου και πριν την έγκριση του ή την έναρξη της νομοθετικής διαδικασίας.
Όμως το Ελληνικό Δημόσιο με τον Νόμο 4062/2012 ενέκρινε το σχεδιασμό της έκτασης, τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, συντελεστές δόμησης κτλ χωρίς την προηγούμενη σύνταξη και έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σύμφωνα με την οδηγία 2001/42/ΕΚ.

3ον: Σύμφωνα με την σύμβαση του Αarchus «στο ενδιαφερόμενο κοινό παρέχονται έγκαιρα και πραγματικά δυνατότητες να συμμετάσχει στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με το περιβάλλον και, για το σκοπό αυτό, έχει το δικαίωμα να διατυπώνει παρατηρήσεις και γνώμες, όταν όλες οι επιλογές είναι ακόμη δυνατές, στην αρμόδια αρχή ή αρχές πριν από τη λήψη της απόφασης για τη συναίνεση ανάπτυξης».

Η απαίτηση αυτή καλύπτεται με την σύνταξη και δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (οδηγία 2001/42/ΕΚ) η οποία προηγείται της θέσπισης του σχεδίου.
Δεδομένου ότι, σε παλαιότερη ερώτησή μου (Ε-4347/2011), η Επιτροπή είχε απαντήσει ότι στο πλαίσιο του Κανονισμού 1080/2006 «ένα έργο για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στο Ελληνικό θα μπορούσε, κατ’ αρχήν, να είναι επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού προγράμματος του ελληνικού εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς της Ελλάδας (ΕΣΠΑ)»,

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Στη σύμβαση που προτίθεται να υπογράψει το ΤΑΙΠΕΔ με τον επιλεγμένο επενδυτή, υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης χρηματοδότησης του Μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής καθώς και των ζωνών ανάπτυξης από το ΕΣΠΑ ή άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα;

2. Θα επιτρέψει την υπογραφή της σύμβασης με τον επιλεγμένο ανάδοχο όταν δεν πληρούνται βασικές οδηγίες του Ευρωπαϊκού Δικαίου όπως η οδηγία 2001/42/ΕΚ και η διεθνής σύμβαση του Aarchus;"...
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: