1.4.14

Τι περιμένει η Αθήνα...


Δόση στα μέτρα των αναγκών της ελληνικής οικονομίας θα αποφασίσουν να εκταμιεύσουν οι εταίροι μετά την  κατάληξη των συζητήσεων με την τρόικα, ωστόσο το eurogroup επιθυμεί να...
κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις πριν χάσει την δυνατότητα πίεσης.

Αυτό συμβαίνει διότι τόσο οι ειδικοί εμπειρογνώμονες του EWG, όσο και οι υπουργοί έχουν ενημερωθεί αρμοδίως από την ελληνική πλευρά πως «είναι ζήτημα ύψιστης πολιτικής προτεραιότητας η χώρα να επιστρέψει σταδιακά στον αυτόνομο δανεισμό και αν είναι δυνατόν κατά το τρέχον εξάμηνο».

Οι συνθήκες, το θρίλερ με την τρόικα και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό μπορεί να απέτρεψαν να συμβεί αυτό συνοδευτικά για την αποπληρωμή των λήξεων του Μαΐου (δηλαδή η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να εκδώσει χρεόγραφα πριν από τις ευρωεκλογές), όμως αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι.

Ακόμα και χωρίς τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων να είναι ορατά στις Βρυξέλλες, ειδικοί των αγορών θεωρούν εξαιρετικά πιθανό συγκεκριμένα hedge funds να σπεύσουν να αποκτήσουν βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος, όπως και αντίστοιχους τίτλους της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας.

Οι αγορές αυτές έχουν την τύχη κατά το τρέχον διάστημα να θεωρούνται πιο συμφέρουσα τοποθέτηση σε σχέση με την Νοτιοανατολική Ασία, ενώ οι ετήσιες ή διετείς εκδόσεις φέρνουν και καλές αποδόσεις. Κύκλοι του Συμβουλίου έλεγαν στο real.gr ότι «η Ελλάδα θα χτίσει έτσι μια καμπύλη αποδόσεων και σε βάθος διετίας θα μπορούσε να φτάσει σε δεκαετή τίτλο».

Το πείραμα της εξόδου ενδέχεται να επηρεάσει και το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας από τους εταίρους, που έτσι και αλλιώς θα είναι σημαντικά περιορισμένο σε σχέση με το παρελθόν.

Η Ελλάδα χρειάζεται 3% του ΑΕΠ της για την εξυπηρέτηση του χρέους της ως το 2042, τη στιγμή που η Ιταλία χρειάζεται 4,5% και με την εμπέδωση της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσαν να έχουν και σοβαρή συνέχεια.

Οι εταίροι όμως έχουν διαγνώσει ότι έτσι χάνεται και δυνατότητα πίεσης που έχουν για να μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία σε μια σύγχρονη φιλελεύθερη οικονομία και το ελληνικό δημόσιο σε κάτι αντίστοιχο των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι εταίροι δεν εμπιστεύονται απλώς τις ελληνικές πολιτικές διακηρύξεις και επιθυμούν να συνδέσουν ότι ποσά μένουν με πολύ συγκεκριμένες δράσεις από πλευράς Ελλάδας.

Ως εκ τούτου η πολιτική μάχη που θα δοθεί σε λίγη ώρα στο eurogroup έχει να κάνει με το βάρος και τον χρόνο που θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα για την τμηματική καταβολή της δόσης, με τους εταίρους να προειδοποιούν πως αν η ελληνική πλευρά δείξει ότι υπαναχωρεί οι συνθήκες στις αγορές θα επιδεινωθούν, καθώς έτσι κι αλλιώς είναι συγκυριακές.

Το χειρότερο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες έχει να κάνει με το ενδεχόμενο η χώρα όντως να βγει στις αγορές και σε λιγότερο από ένα χρόνο να βρίσκεται πάλι έτοιμη να πατήσει το κουμπί της διάσωσης εξ αιτίας της επικράτησης ενός αντιμεταρρυθμιστικού πολιτικού σκηνικού - συνεπώς ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τώρα, καταλήγουν.


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: