7.4.14

Η ώρα του Όσκαρ Πιστόριους στη δίκη...

Αντιμέτωπος με τους δικαστές και τους κατήγορους θα βρεθεί ο Όσκαρ Πιστόριους, που θα προσπαθήσει να πείσει για την αθωότητά του
Ένας χρόνος και δυο μήνες σχεδόν έχουν περάσει από τότε που ο Όσκαρ Πιστόριους, ο διάσημος Παραολυμπιονίκης δρομέας σκότωσε στο μπάνιο του σπιτιού του τη φιλενάδα του, το 29χρονο μοντέλο Ρίβα Στένκααμπ. Την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα Δευτέρα, αναμένεται να ...
δώσει τις δικές του απαντήσεις για την άγρια δολοφονία ο ίδιος ο Νοτιοαφρικανός αθλητής, ενώπιον του δικαστηρίου της Πρετόρια.

Είναι η στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος που παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση την πολύκροτη δίκη περιμένει. Ο Όσκαρ Πιστόριους θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κατηγόρου και των δικαστών, δίνοντας τη δική του εκδοχή για τα όσα συνέβησαν τη νύχτα των ερωτευμένων, της 14ης Φεβρουαρίου του 2013 στην κρεβατοκάμαρα και στο μπάνιο του σπιτιού του. Είναι η πρώτη φορά από το γεγονός που ο κόσμος θα ακούσει τον ίδιο τον αθλητή να μιλά για όσα έγιναν.

Η ποινή που αντιμετωπίζει ο αθλητής αν κριθεί ένοχος είναι από 25 χρόνια κάθειρξης έως και ισόβια. Οι δικηγόροι του πάντως την εβδομάδα αυτή θα καταθέσουν πειστήρια στο δικαστήριο που ελπίζουν να τον αθωώσουν από τις κατηγορίες του φόνου εκ προθέσεως που αντιμετωπίζει.

Με την κατάθεσή του, ο Όσκαρ Πιστόριους θα προσπαθήσει να αντικρούσει τις κατηγορίες αυτές πως γνώριζε ποιον πυροβολούσε τέσσερις φορές, πίσω από την κλειστή πόρτα του μπάνιου – ο ίδιος ισχυρίζεται ότι νόμιζε πως ήταν διαρρήκτης και όχι η Ρίβα.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Πιστόριους αντέδρασε πολύ συναισθηματικά, άλλοτε ξεσπώντας σε κλάματα, άλλοτε σκύβοντας το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια του και κλείνοντας τα αυτιά του, ενώ την ημέρα που παρουσιάστηκαν οι ιατρικές λεπτομέρειες του πώς η Ρίβα Στέενκαμπ έχασε τελικά τη ζωή της, ο Όσκαρ Πιστόριους έκανε εμετό αρκετές φορές, μέσα στο δικαστήριο.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, θα κληθεί να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια τις δραματικές τελευταίες ώρες πριν και μετά τους πυροβολισμούς. Οι δικηγόροι του θεωρούν πώς το ρίσκο της κατάρρευσης, ο αθλητής πρέπει να το πάρει και μιλώντας ο ίδιος να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ο Πιστόριους δεν θα εξεταστεί πρώτος με την επανέναρξη της δίκης της Δευτέρα, αλλά αμέσως μετά αφότου ο παθολόγος δρ Ζαν Μπόθα δώσει τη δική του μαρτυρία.

Σε κάθε περίπτωση, ο αθλητής θα πρέπει να αποδείξει πως το γεγονός πως πυροβόλησε εναντίον κάποιου άγνωστου κατά τον ίδιο, όχι μία αλλά τέσσερις φορές, ήταν πράξη λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου, ώστε να αντιμετωπίσει ποινή πενταετούς κάθειρξης – όμως ακόμα κι αυτό θεωρείται από τους ειδικούς εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: