11.4.14

«Το πνεύμα του Μπαλτάκου ζει και βασιλεύει»...

panagiotis-mpaltakos
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου, μετά την (πολλοστή) επανάληψη της συζήτησης και ψηφοφορίας για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και όχι μόνο, τονίζει σε άρθρο της ότι «για να μπορούμε να έχουμε δίωξη του ρατσισμού πρέπει να...
παρέχεται πλήρης προστασία στα θύματα και στους μάρτυρες».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της (tvxs.gr):


«Ο κ. Μπαλτάκος αναχώρησε από την κυβέρνηση, αλλά το πνεύμα του ζει και βασιλεύει. Είχαμε δυστυχώς την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε την Πέμπτη το πρωί, στη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής. Η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να φέρει το νομοσχέδιο, όχι όμως μετά πολλών επαίνων, αλλά από μετά από πολλούς μήνες, και μετά πολλών κουτσουρεμάτων.
»Δεν θα κάνω, στο άρθρο αυτό, μια συνολική κριτική του νομοσχεδίου, ούτε θα εξετάσω το ζήτημα της ποινικής αντιμετώπισης του ρατσισμού και του ρατσιστικού εγκλήματος. Πολλά και σημαντικά προβλήματά του νομοσχεδίου, άλλωστε, έχουν επισημανθεί εγκαίρως (π.χ. η ποινικοποίηση της άρνησης των γενοκτονιών ή το ότι εστιάζεται στη δίωξη του ρατσιστικού λόγου και στην υποκίνησης σε ρατσιστική πράξη, και όχι στην ίδια τη ρατσιστική πράξη και το έγκλημα). Ούτε θα αναπτύξω κάποιες λιγοστές θετικές εξελίξεις, με σημαντικότερη, ίσως και μοναδική, ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχτηκε να συμπεριλάβει ως παράμετρο, στον ορισμό της ρατσιστικής βίας, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου του θύματος.
»Στον απόηχο της υπόθεσης Μπαλτάκου λοιπόν, θα σταθώ σε ένα κεφαλαιώδες σημείο, χωρίς το οποίο δεν νοείται αντιρατσιστική νομοθεσία. Και το σημείο αυτό είναι ότι για να μπορούμε να έχουμε δίωξη του ρατσισμού πρέπει να παρέχεται πλήρης προστασία στα θύματα και στους μάρτυρες. Και αυτό, όχι μόνο για λόγους ισονομίας, δικαιοσύνης κ.λπ. κ.λπ., αλλά επειδή, αλλιώς, απλούστατα, η συντριπτική πλειονότητα των εγκλημάτων δεν θα καταγγέλλονται ποτέ και θα μένουν ατιμώρητα.
»Το νομοσχέδιο παρέχει πολύ λειψή προστασία στα θύματα και τους βασικούς μάρτυρες μιας ρατσιστικής επίθεσης, αφού η καταγγελία δεν οδηγεί αυτομάτως στην προσωρινή άρση της κράτησης και της απέλασης, ούτε στη χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής (κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας). Αυτό στην πράξη διασφαλίζει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε: ότι κανένας μετανάστης-θύμα δεν θα τολμήσει, όχι να διαβεί την πόρτα του αστυνομικού τμήματος για να καταγγείλει τη ρατσιστική βία που υπέστη, αλλά θα φροντίζει να περνάει κάμποσα μέτρα μακριά.
»Το πνεύμα Μπαλτάκου όμως ήταν ζωντανό το πρωί της Πέμπτης και σε άλλα σημεία, καθώς συνεχίζεται να αγνοείται η τύχη του άρθρου 19 του Μεταναστευτικού Νόμου. Είναι το άρθρο στο οποίο επιμόνως ο κ. Μπαλτάκος επιχειρούσε να προσθέσει τη γνωστή ρατσιστική τροπολογία και θα έπρεπε (το άρθρο, όχι η τροπολογία, βέβαια) να έχει ήδη ψηφιστεί.
»Το πνεύμα Μπαλτάκου, ακόμα, ζει και στη ρητή άρνηση της κυβέρνησης να υιοθετήσει αμέσως, όπως θα όφειλε να κάνει, με βάση την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα, για το οποίο δεν είναι έτοιμη η κοινωνία, και εκτός αυτού ότι πρέπει να γίνει σχετική… διαβούλευση και με την Εκκλησία. Πρόκειται, πιστεύω, για μια σαφή έκφραση θεσμικού ρατσισμού, που αποκλείει από το δικαίωμα στην ιδιωτική και την οικογενειακή ζωή τα ομόφυλα ζευγάρια, δημιουργεί πόνο και αδικία, θεσμοποιεί την ύπαρξη πολιτών δύο κατηγοριών. Οι ομοφυλόφιλοι, αλλά και οι τρανς γίνονται λοιπόν αποδέκτες του κρατικού ρατσισμού, την ίδια τη στιγμή που είναι η υπ’ αρ. 2 ομάδα που δέχεται ρατσιστικές επιθέσεις.
»Στον ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόμαστε για έναν αντιρατσιστικό νόμο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το ρατσιστικό έγκλημα, θα προστατεύει τα θύματα και τους μάρτυρες. Όσον αφορά το σύμφωνο συμβίωσης, έχουμε καταθέσει, από τα τέλη του 2013, ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για την επέκτασή του και στα ομόφυλα ζευγάρια. Καθώς όμως η κυβέρνηση διατηρεί αυτό το σχέδιο στην κατάψυξη (και δεν φαίνεται να το βγάζει από εκεί, παρά την παραίτηση Μπαλτάκου), ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες θα καταθέσει, στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τροπολογία με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο. Ο κ. Μπαλτάκος σωματικά είναι απών, το πνεύμα του όμως είναι πανταχού παρόν στους κόλπους της ΝΔ και της κυβέρνησης».
* Βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: