9.4.14

Ουκρανία: Καταλήψεων συνέχεια...

Φιλορώσοι αυτονομιστές διαδηλωτές ενίσχυσαν τα οδοφράγματα που έχουν στήσει γύρω από την έδρα των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) στο Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησαν τη...
βοήθεια του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την προειδοποίηση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι ενδέχεται να καταφύγει στη βία για να αποκαταστήσει την τάξη.

Παράλληλα οι διαδηλωτές έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, ενδέχεται να αποτελεί πρόφαση για μια ρωσική επέμβαση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ βουλευτές από την περιοχή έχουν ζητήσει να δοθεί αμνηστία στους διαδηλωτές.

Το αρχηγείο των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας στο Λουχάνσκ, 60 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα, είναι ένα από τα τρία κυβερνητικά κτίρια που έχουν καταλάβει διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία ζητώντας τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από το Κίεβο, όπως συνέβη στην Κριμαία.

«Φυσικά πρέπει να ζητήσουμε από τη Ρωσία να μας δεχθεί γιατί δεν βλέπω άλλη εναλλακτική», δήλωσε ένας άνδρας ντυμένος με στολή παραλλαγής που δήλωσε ότι το όνομά του είναι Βασίλι και ότι είναι ο διοικητής του κτιρίου. «Πούτιν, βοήθησέ μας!», είπε.

Σάκοι άμμου και ξύλινα κιβώτια έχουν στοιβαχτεί στην είσοδο του κτιρίου για να εμποδίσουν την είσοδο της αστυνομίας σε αυτό. Άνδρες με τουφέκια είναι ορατοί από τα σπασμένα παράθυρα, ενώ στο κτίριο κυματίζουν μόνο ρωσικές σημαίες.

Θυμίζουμε πως κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι 50 άνθρωποι εγκατέλειψαν το κυβερνητικό κτίριο στο Λουχάνσκ, ενώ και οι διαδηλωτές επιβεβαίωσαν ότι κάποιοι αποχώρησαν.

«Αυτοί που έφυγαν δεν ήταν έτοιμοι να μείνουν και να πολεμήσουν», πρόσθεσε ο Βασίλι, ενώ υπογράμμισε ότι οι «στρατιώτες» του θα πολεμήσουν μέχρι να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Κίεβο.

«Θελήσαμε να διαπραγματευτούμε, όμως κανείς δεν θέλησε να μας ακούσει και απείλησαν να επιτεθούν εναντίον μας. Αν μας επιτεθούν, θα απαντήσουμε», σημείωσε από την πλευρά του ένας εκ των επικεφαλής των διαδηλωτών, ο Όλεγκ Ντεσιατνίκοφ.

Ο 49χρονος Ντεσιατνίκοφ επεσήμανε ότι, αντίθετα με τις πληροφορίες των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, δεν υπήρξαν ποτέ όμηροι σε αυτό το κτίριο από τους διαδηλωτές. «Είναι ένα ψέμα. Δεν υπήρξε ποτέ κανένας όμηρος», υπογράμμισε.

Η Τατιάνα Πογκουκάι, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, δήλωσε ότι οι διαδηλωτές εντόπισαν στο κτίριο ένα οπλοστάσιο, ενώ διέψευσε και εκείνη τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για την ύπαρξη ομήρων. Οι διαδηλωτές σημείωσαν από την πλευρά τους ότι διαθέτουν 200-300 Καλάσνικοφ.

Η Πογκουκάι επεσήμανε ότι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν στη διάρκεια της νύχτας, όμως οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία. «Δεν θα αφήσουν τα όπλα τους μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος», είπε.

Οι διαδηλωτές στο Ντονέτσκ εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο της πόλης, όμως οι ουκρανικές αρχές επεσήμαναν ότι έχει τερματιστεί η κατάληψη του κυβερνητικού κτιρίου στο Χάρκοβο.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν έξω από το κυβερνητικό κτίριο στο Ντόνετσκ ενισχύοντας τα οδοφράγματα με λάστιχα και συρματόπλεγμα υπό τους ήχους του ύμνου της Σοβιετικής Ένωσης.

Ένας βουλευτής που υποστηρίζει τους διαδηλωτές στο Ντόνετσκ σημείωσε ότι θα παραμείνουν στο κτίριο μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημά τους για αυξημένη ανεξαρτησία από το Κίεβο.

Εξάλλου ένας βουλευτής από το πιο δημοφιλές κόμμα στην ανατολική Ουκρανία, το Κόμμα των Περιφερειών, δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να ζητήσει από το κοινοβούλιο να δώσει αμνηστία στους διαδηλωτές, μετά την επιτυχία που είχε μια ανάλογη κίνηση στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Κίεβο πριν δύο μήνες.

«Η κατάσταση είναι τόσο έντονη και περίπλοκή που μια λάθος λέξη μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη», υπογράμμισε ο Ολεξάντρ Γεφρέμοφ. «Για να μην υποφέρει ο λαός (…) προτείνουμε ένα νομοσχέδιο για την παροχή αμνηστίας», πρόσθεσε.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας καταγγέλλει ότι οι ενέργειες αυτές είναι μέρος του ρωσικού σχεδίου να διαμελιστεί η χώρα, μια κατηγορία που η Μόσχα διαψεύδει.

Στο μεταξύ από το Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία θα επιλυθεί εντός των προσεχών 48 ωρών και ότι θα γίνει χρήση βίας, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχουν δύο επιλογές – από τη μία πλευρά, η πολιτική επιλογή και οι διαπραγματεύσεις και από την άλλη η βία», δήλωσε ο Αβάκοφ στους δημοσιογράφους.

«Για εκείνους που θέλουν διάλογο, προτείνουμε συνομιλίες και μία πολιτική διευθέτηση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση, θα λάβει μία στιβαρή απάντηση από τις ουκρανικές αρχές», είπε...
enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: