3.4.14

Η ΝΔ αντιμέτωπη με τον πιο σκοτεινό εαυτό της...


Τι θα συνέβαινε αν ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε συγκινημένο από ένα επεισόδιο βίας με πρωταγωνιστή τον γιο συντρόφου του; Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα υπήρχε η απάθεια με την οποία αντιμετωπίζονται οι πρωινές τηλεοπτικές δηλώσεις του...
υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θύμισε ότι αγαπά τον Τ. Μπαλτάκο, που «έκανε μια ανοησία και εξετέθη», ενώ εξέφρασε την συγκίνησή του για την προσπάθεια του γιου του να τον προστατεύσει (!). Όπως θυμόμαστε, ο Δημ. Μπαλτάκος μπούκαρε χθες στα γραφεία βουλευτών της Χ.Α για να τους βάλει στη θέση τους επειδή άδειασαν τον πατέρα του, που μιλούσε μαζί τους σαν ομοϊδεάτης και συνοδοιπόρος.


Υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης: Ο πρωθυπουργός δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τον Τ. Μπαλτάκο και απέρριψε εισήγηση να κάνει ο ίδιος μια δήλωση αποδοκιμασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκρινε σκόπιμο να εκδώσει ανακοίνωση ή να πει ο,τιδήποτε, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές ενημέρωνε ότι ο πρώην γγ υπουργικού συμβουλίου είχε από καιρό αυτονομηθεί και έπαιζε προσωπικό παιχνίδι. Φυσικά δεν δίνεται απάντηση με τις διαρροές στην ερώτηση, τότε γιατί δεν είχε αντικατασταθεί, αφού με τόση καχυποψία τον έβλεπε πλέον ο πρωθυπουργός.
Υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ στη μεγάλη πλειοψηφία τους σιωπούν, αλλά στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει ταραχή. Οι οπαδοί του μεσαίου χώρου θυμούνται τώρα τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την ανοχή σε στελέχη με φανερό ή κρυφό ακροδεξιό προφίλ και θέτουν θέμα νοσηρότητας στο περιβάλλον Σαμαρά. Μπορεί δημοσίως να μην έχουν βγει ακόμη τα μαχαίρια, αλλά στην αθέατη πλευρά κεντρώοι, φιλελελεύθεροι και θεματοφύλακες του καραμανλισμού αποστασιοποιούνται από τα παθήματα του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά που εκτέθηκε από τον εξ απορρήτων του.

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για την πρώτη σοβαρή κρίση που αγγίζει προσωπικά τον πρωθυπουργό. Η «γραμμή» του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και επείγει η αλλαγή ατζέντας, ώστε να μην επισκιαστούν τα καλά νέα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με τη μείωση του κόστους δανεισμού και την αναβάθμιση από τη Moody ’s που αναμένεται την Παρασκευή. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες και φόβοι για τις πολιτικές παρενέργειες από τις αποκαλύψεις των μυστικών επαφών του πανίσχυρου μέχρι χθες Π. Μπαλτάκου με την Χ.Α. Δεν είναι μόνο ότι το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα εκκαθάρισης όλων των ακροδεξιών θυλάκων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλα φίδια στην αυλή του Μαξίμου, ούτε ότι ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θέτει θέμα για τη συνέχιση της συγκυβέρνησης. Αυτό που περισσότερο τρομάζει είναι το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα ντοκουμέντα που μπορεί να αποκαλυφθούν στην πορεία και να φέρουν στην επιφάνεια ένοχα μυστικά.

Εκτός συνόρων δεν έχει γίνει ακόμη σαφές τι ακριβώς συμβαίνει εδώ, είναι άλλωστε τόσο μπερδεμένο. Ο Α. Σαμαράς που αντιμετωπίζεται από εταίρους και πιστωτές ως ο εγγυητής του ευρωπαϊκού μέλλοντος της χώρας βρίσκεται βαρύτατα εκτεθειμένος. Η θεωρία ότι ανακάλυψε τώρα τον χρυσαυγιτισμό του συνεργάτη του δεν πείθει, αφού καταγγελίες είχαν διατυπωθεί από πολλές πλευρές και το δόγμα της «σοβαρής Χρυσής Αυγής» με την οποία θα συνεργαζόταν η ΝΔ είχε απασχολήσει το δημόσιο διάλογο. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται προδομένος από τον άνθρωπό του που έγραψε το μυθιστόρημα «το τέλος του Εφιάλτη» χωρίς να ξέρει ότι κάποτε θα ερχόταν το δικό του πολιτικό τέλος ως Εφιάλτη.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: