23.4.14

Παίζοντας με τον πόνο των ανθρώπων...


Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ανακοίνωσε το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος. Και εννοεί ότι μετά τις ευρωεκλογές του Μαίου και ειδικότερα μετά την ...
εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων (30 Ιουνίου) θα επανεξεταστούν οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση για μοίρασμα 450 εκ. ευρώ σε 1 εκ. πολίτες.

Η παρέμβαση Γεωργιάδη και το κλείσιμο του ματιού ότι δεν τελειώνουν όλα τώρα, αλλά θα υπάρξει και νέα ευκαιρία, έχει να κάνει με τις καταγγελίες που διατυπώνονται καθημερινά για αναξιοπαθούντες των οποίων η αίτηση απορρίπτεται. Μακροχρόνια άνεργοι δηλώνουν ότι δεν γίνεται δεκτό το αίτημά τους να πάρουν το έκακτο επίδομα επειδή φιλοξενούνται στο σπίτι των γονιών τους, άλλοι ότι ενώ δεν έχουν εισοδήματα δεν μπορούν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη παροχή επειδή έχουν ένα διαμέρισμα 80 τμ και ένα αυτοκίνητο.

Ακόμη και οι ένστολοι διαμαρτύρονται ότι με βάση το όριο των 1.500 ευρώ μεικτά (μηνιαίες αποδοχές) πάνω από το οποίο δεν δικαιούται κάποιος το επίδομα, ωφελούνται μόνο εργαζόμενοι με λίγα χρόνια υπηρεσίας και χωρίς παιδιά.

Γεγονός είναι ότι το κοινωνικό ενδιαφέρον για το επίδομα είναι μεγάλο. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 312.000 αιτήσεις, εκ των οποίων 70.000 έχουν ήδη λάβει προέγκριση, συνολικής αξίας 45 εκατ. ευρώ ενώ 111.000 δεν έγιναν αποδεκτές και 132.000 βρίσκονται σε προσωρινό στάδιο (συμπλήρωσης στοιχείων κλπ).

Οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι απολύτως σαφείς και ο γγ εσόδων Χ. Θεοχάρης δίνει συνεχώς νέες διευκρινίσεις απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις πολιτών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι ένα σημαντικό ποσό να μοιραστεί πριν από τις ευρωεκλογές του Μαίου -για προφανείς λόγους- και η διαδικασία να συνεχιστεί μετά (και όσο πάει) αφού σε πρώτη φάση φαίνεται δύσκολο να εξαντληθεί το ποσό που έχει ανακοινωθεί.

Το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι ανοίγει ξανά ο κύκλος των παροχών, ότι η κυβέρνηση έχει ένα πουγγί το οποίο θα ανοιγοκλείνει και επομένως ότι οι πολίτες έχουν λαμβάνειν αλλά δεν ξέρουν πότε, πόσα, πώς και με ποια κριτήρια.

Η αναμενόμενη επικύρωση από τη Γιούροστατ σήμερα του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,4 δισ ευρώ θα αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από την κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις ανάκαμψης και εξόδου από το τούνελ της κρίσης.

Δεν υπάρχει ορθολογική απάντηση στην ερώτηση τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ένας μακροχρόνια άνεργος εκτός από το να φιλοξενείται, εφόσον δεν έχει δικό του σπίτι, ώστε να δικαιούται το έκτακτο επίδομα, αλλά δεν είναι αυτό το μόνο που λείπει για να συμπληρωθεί η ροζ εικόνα που φιλοτεχνεί η κυβέρνηση.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: