20.4.14

Γνωστός δημοσιογράφος τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων...

Γνωστός δημοσιογράφος τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων
Ο Χαμίντ Μιρ, ένας γνωστός Πακιστανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής μιας τηλεοπτικής εκπομπής διαλόγου, τραυματίστηκε χθες όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του στην...
πόλη Καράτσι, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Ο Μιρ παρουσιάζει την εκπομπή Capital Talk στο τηλεοπτικό δίκτυο Geo TV, το οποίο μετέδωσε ότι οι άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του με αυτόματα τουφέκια.

Ο δημοσιογράφος πήγαινε με αυτοκίνητο από το γραφείο του στο διεθνές αεροδρόμιο Τζίνα στο Καράτσι όταν το όχημά του δέχθηκε επίθεση από άνδρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στο Καράτσι, ο Πιρ Μουχάμαντ Σαχ.

«Τέσσερις ένοπλοι άνδρες που κινούνταν με μοτοσικλέτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του οχήματος κοντά στην Καρσάζ», περίπου 6 χλμ. από το αεροδρόμιο, είπε ο Σαχ. Ο Χαμίντ Μιρ «δέχθηκε τρεις σφαίρες στο κάτω μέρος του σώματός του», πρόσθεσε.

Ο παρουσιαστής νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση.Αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα κατά της ζωής του Μιρ. Το 2012, μια βόμβα είχε ανακαλυφθεί κάτω από το αυτοκίνητό του.

Ο δημοσιογράφος αυτός είναι ιδιαίτερα γνωστός διότι επικρίνει έντονα τον μηχανισμό των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν, ιδίως τον στρατό και την πανίσχυρη υπηρεσία πληροφοριών ISI.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Geo TV, ο δημοσιογράφος είχε ενημερώσει την κυβέρνηση και φίλους του ότι θα θεωρήσει την ISI υπεύθυνη για οποιαδήποτε απόπειρα κατά της ζωής του. Στο παρελθόν, είχε δεχθεί απειλές από στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF), το Πακιστάν είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους. Το 2013, επτά δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν στη χώρα αυτή.

Τον Μάρτιο, ο Ράζα Ρούμι, ένας δημοσιογράφος του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Express TV, έγινε στόχος επίθεσης στη Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος επικρίνει συχνά τους Ταλιμπάν, επέζησε αλλά ο οδηγός του σκοτώθηκε και ο σωματοφύλακάς του τραυματίστηκε.

Ο Αμίρ Μιρ, αδελφός του Χαμίντ, δημοσιογράφος και ο ίδιος, κατηγόρησε άμεσα την ISI και τον επικεφαλής της, το στρατηγό Ζαχίρ ουλ Ισλάμ, ότι ευθύνονται για την επίθεση.

Ο στρατός του Πακιστάν χαρακτήρισε τις καταγγελίες του «ανυπόστατες κατηγορίες» και «λυπηρές», «καταδίκασε» την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου και ζήτησε να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη έρευνα».

Ο Χαμίντ Μιρ επικρίνει εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες πληροφοριών και το στρατό για τις εξαφανίσεις χιλιάδων ανθρώπων στο Μπαλουτσιστάν, μια επαρχία στο νοτιοδυτικό Πακιστάν όπου δρουν διάφορες ένοπλες ομάδες αυτονομιστών.

«Ο επικεφαλής της ISI δεν ήταν ικανοποιημένος με εκείνον, διότι είχε αποκαλύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (που διαπράττουν οι υπηρεσίες ασφαλείας) στο Μπαλουτσιστάν», δήλωσε ο Αμίρ Μιρ, προσθέτοντας ότι ο στρατός και η υπηρεσία πληροφοριών «δεν μπορούν να ανεχθούν τις κριτικές από μέρους των δημοσιογράφων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: