14.4.14

Μεταξύ Τόμσεν και Μπαλτάκου...


Ο πρώην γγ υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκος προαναγγέλλει νέο κόμμα σε περίπτωση που η ΝΔ στρίψει προς το κέντρο, και ο Πωλ Τόμσεν του ΔΝΤ προαναγγέλλει νέο πακέτο οικονομικής στήριξης, το οποίο, όπως γνωρίζουμε, σημαίνει και νέο μνημόνιο.
Είναι δύο παρεμβάσεις που...
χαλούν την ευδία στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού υπενθυμίζουν ότι μετά τις ευρωεκλογές μπορεί να συμβούν πράγματα από αυτά που τώρα αρνείται η κυβέρνηση, να αποδειχθεί δηλαδή ότι η έξοδος στις αγορές ήταν απλώς μια στιγμή και ότι η κυριαρχία Σαμαρά στον πολιτικό του χώρο είναι εύθραυστη.
Φυσικά, δεν έγινε κανένα απολύτως σχόλιο γι αυτές τις δηλώσεις. Σχετικά με τον Τ. Μπαλτάκο είναι αυτονόητο ότι υπάρχει πικρία για τη βλάβη που προκαλεί ο πρώην εξ απορρήτων του πρωθυπουργού και μετά την αποκάλυψη των ανάρμοστων σχέσεών του με τη Χρυσή Αυγή. Το γεγονός ότι δεν δείχνει καμία διάθεση να σιωπήσει, αλλά αντίθετα εμφανίζεται απελευθερωμένος να εκφράζει πια ανοιχτά τις αντιλήψεις του εκ των πραγμάτων δημιουργεί δυσκολίες στον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει λάβει ένα τελεσίγραφο: Αν προχωρήσει με το άνοιγμα στο κέντρο που επαγγέλλεται, τότε ο Μπαλτάκος μπορεί να πάρει την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου καθαρόαιμου δεξιού κόμματος.

Αυτά, την ώρα που η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά επίμονα από τον Α. Σαμαρά να ανοιχτεί προς το μεσαίο χώρο και να ξεκαθαρίσει την παράταξη από ακραίες φωνές. Και ενώ η παραταξιακή εφημερίδα Δημοκρατία εκφράζει με το σημερινό της πρωτοσέλιδο της δυσθυμία της για τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου που θα ανακοινωθεί επισήμως αύριο. Ο αποκλεισμός του Φαήλου Κρανιδιώτη έχει ενοχλήσει αρκετούς στο εσωτερικό της ΝΔ που πιστεύουν ότι ο Α. Σαμαράς υπέκυψε στις πιέσεις του ΠΑΣΟΚ και δίνει εξετάσεις πολιτικής μετριοπάθειας περιθωριοποιώντας ανιδιοτελείς μαχητές που αγωνίζονται για τις αρχές και τις αξίες τους.

Από την άλλη, η παρέμβαση Τόμσεν ρίχνει σκιές στο success story γιατί υπενθυμίζει ότι η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αλλά απλώς περνάμε ένα προεκλογικό ιντερμέδιο που θα λήξει την 26η Μαΐου. Και τότε θα ανοίξουν ξανά όλα τα θέματα, με κορυφαίο ανάμεσά τους τον τρόπο κάλυψης χρηματοδοτικών κενών για τα επόμενα χρόνια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφήνουν να εννοηθεί ότι με την έξοδο στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα επισφραγίστηκε το τέλος μιας εποχής. Όμως το επιτόκιο δανεισμού άρχισε να ανεβαίνει στη συνέχεια και το ΔΝΤ επέλεξε να διευκρινίσει ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει την οικονομική της αυτοδυναμία, χρειάζεται πάντα δανεικά από το μηχανισμό στήριξης, επομένως είναι ευάλωτη ως προς την αποδοχή νέων όρων – μέτρων - μνημονίου.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: