3.4.14

Γιατί η επιλογή της …αποκήρυξης Μπαλτακου έχει κοντά ποδάρια...

mpaltakos
Ισχυρό πλήγμα για την κυβέρνηση αποτέλεσε η χθεσινή δημοσιοποίηση της υποκλαπείσης συνομιλίας που είχε ο πρώην Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος με τον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.
Σε μία στιγμή που...
το Μαξίμου επιδίωκε να κεφαλαιοποιήσει τη διπλή... γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, με τις προτάσεις μομφής, αλλά και το κλίμα μετά τη συνεδρίαση του Eurgroup στην Αθήνα, η αποκάλυψη της συνομιλίας αποτέλεσε πισωγύρισμα. Ωστόσο, ο θρυμματισμός του επικοινωνιακού οικοδομήματος της δικομματικής μοιάζει το μικρότερο κακό. Διότι οι διάλογοι μεταξύ Μπαλτάκου και Κασιδιάρη και, κυρίως, η συνωμοτική οικειότητα που αυτοί εξέπεμπαν συνιστούν ισχυρό πλήγμα στο προφίλ του ίδιου του Πρωθυπουργού αλλά και στα θεμέλια της κυβέρνησης. Σε τέτοιο βαθμό που, αρκετοί ομολογούσαν εχθές, πως αν το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο εξαθλιωμένο, οι εξελίξεις θα ήταν ραγδαίες. Η υπόθεση Μπαλτάκου, ειδικά αν τροφοδοτηθεί με νέα στοιχεία εκ μέρους της εκβιάζουσας Χρυσής Αυγής, θα έχει πολλούς μετασεισμούς καθώς:
  • προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ενδεικτική η οξεία χθεσινή αντίδραση Παπανδρέου, και συνιστά, υπό προϋποθέσεις, λόγο για την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων από την κυβέρνηση
  • απειλεί να ξανανοίξει, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, τη συζήτηση για τον προσανατολισμό του κόμματος και το ιδεολογικό του στίγμα. Τις προηγούμενες ημέρες μόνον η κ. Ντόρα Μπακογιάννη είχε μείνει να επιμένει στο μετριοπαθή προσανατολισμό που πρέπει να έχει το κόμμα, σχολιάζοντας εμμέσως την υποψηφιότητα του Φαήλου Κρανιδιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο. Εχθές, ο Ευάγγελος Αντώναρος έσπευσε να υπενθυμίσει τις καταβολές του κόμματος αλλά και τη φράση του Κώστα Καραμανλή περί μη συνεργασίας με τα άκρα. Οι φωνές αυτές δεν αποκλείεται να πληθύνουν
  • αναγκάζει το πρωθυπουργικό επιτελείο στη χάραξη νέας γραμμής άμυνας, καθώς η πρώτη χθεσινή αντίδραση περί αυτονόμησης του πρώην Γραμματέα έχει κοντά ποδάρια. Άλλωστε, ο κ. Μπαλτάκος – που πάντως συχνά είχε αποκλίνουσες απόψεις από αυτές του κ. Σαμαρά με κορυφαίο ζήτημα την ποινική διαχείριση της Χρυσής Αυγής – πρωταγωνίστησε σε σειρά θεμάτων που ήταν κεντρικές επιλογές: από το ζήτημα του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια, μέχρι το στοπ στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη και από τις βουλευτές, κατά τα λοιπά, τροπολογίες για το κριτήριο του γένους ως προς του ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι την οργάνωση των επισκέψεων του Πρωθυπουργού στο Άγιο Όρος.
  • δίνει το φιλί της ζωής σε μία ημιθανή Χρυσή Αυγή που έμοιαζε ζαλισμένη από την αντίδραση των διωκτικών και δικαστικών αρχών και, κυρίως, ξεδοντιασμένη αφού οι μέχρι προ ολίγων μηνών οργανωμένες ενέργειες στους δρόμους είχαν σταματήσει
  • αναγκάζει τον Πρωθυπουργό να προβεί σε εκπτώσεις τόσο ως προς τη ρητορεία του όσο και ως προς τις επιλογές προσώπων.
Ο κ. Σαμαράς, που χθες απέφυγε οποιαδήποτε επαφή με τον μέχρι πρότινος στενό του συνεργάτη παραπέμποντάς τον στον Δημήτρη Σταμάτη, ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει άμεσα να υπερβεί και το νέο εμπόδιο, αν και επικρατεί ανησυχία έναντι των πληροφοριών να υπάρχουν και άλλα στοιχεία στα χέρια της Χρυσής Αυγής.
Οι οικονομικές εξελίξεις, η επικείμενη εκταμίευση της δόσης, η άφιξη Μέρκελ, το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και η έναρξη συζήτησης για το χρέος θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, από την επόμενη φορά που θα επιδιωχθεί να ανέβουν οι τόνοι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές ότι οι παραδοχές Μπαλτάκου, που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ήταν μέρος ενός επικίνδυνου παιχνιδιού που είχε ως στόχο την προστασία της παράταξης και της χώρας και τον απεγκλωβισμό ψηφοφόρων από τη Χρυσή Αυγή, θα στοιχειώνουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: