9.4.14

Στο μαγειρείο η διέξοδος στις αγορές...


 Με στόχο να στηρίξει το μύθο του success story προσπαθεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, στριμωγμένη, να βρει διέξοδο στις αγορές. Αλλά με επιτόκιο που δύσκολα θεωρείται «βιώσιμο», παρά την υποχώρηση. Έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με...
την έκδοση πενταετούς ομολόγου, για Πέμπτη, προαναγγέλλει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Εν αναμονή της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα την Παρασκευή. Την ίδια ώρα που η Κομισιόν τραβά το αυτί Γαλλίας και Ιταλίας, τις δυο μεγαλύτερες ευρω-οικονομίες μετά τη Γερμανία.
Το Ρόιτερς επικαλείται τρεις διαφορετικές πηγές, τις οποίες ωστόσο δεν κατονομάζει.
Η έκδοση, σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, θα αφορά ποσό έως και 2,5 δισ. ευρώ, και "θα συνιστά μεγάλη επιτυχία εάν το κουπόνι (επιτόκιο) είναι κάτω από 5,3%", σημείωσε αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το διεθνές πρακτορείο.
Ηδη πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επαφές με τους αναδόχους έχουν ολοκληρωθεί και έχει αποφασιστεί το ύψος της έκδοσης και η διάρκεια των ομολόγων.
Οπως έγραψαν οι «Financial Times», η ελληνική κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι την έκδοση του ελληνικού ομολόγου θα αναλάβει η J.Ρ. Morgan μαζί με την Deutsche Bank, και θα είναι κάπου μεταξύ 2 δισ. με 3 δισ. ευρώ.
 
  Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η επιτυχής έξοδος στις αγορές θα αποτελέσει «ψήφο εμπιστοσύνης» για την ελληνική οικονομία, ωστόσο εκτιμούν ότι σημαντικό ρόλο στο «ταμείο», που θα γίνει μετά την έκδοση, θα παίξει το ύψος του επιτοκίου.
Εστω και αν πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οποιοδήποτε επιτόκιο κάτω από το 6% θα θεωρηθεί επιτυχία, στόχος είναι η Ελλάδα να δανειστεί με επιτόκιο χαμηλότερο του 5% και μάλιστα αυτό να συνδυαστεί με μεγάλη ζήτηση.
Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων μπορεί να έχουν μειωθεί στην “ελεύθερη αγορά”, σχεδόν κατά 30% από την εποχή του πρώτου κουρέματος” του PSI, αλλά δεν είναι σε κάποια βιώσιμα επίπεδα, όπως υπονοεί ο υπουργός Οικονομίας Γ. Στουρνάρας.
Στα όρια του 5,5%-6% ήταν και το Μάρτιο του 2010, όταν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ξεκινούσε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στο μνημόνιο.
Συγκριτικά μιλώντας, τα δάνεια από την τρόικα έχουν κατά μέσο όρο επιτόκιο 2,5%, ενώ η Γερμανία δανείζεται σήμερα από τις αγορές με 1,6%, την ώρα που δανεισμός στην Ελλάδα από τις τράπεζες είναι με επιτόκια πολλαπλάσια.
Αυτά γίνονται σε συνθήκες που τα επιτόκια έχουν τη τάση να ανεβαίνουν, μετά και τη σταδιακή απόσυρση της "εκτυπώσης" χρήματος από τη Fed που ανοίγει ασκούς του Αιόλου στις αναδυόμενες αγορές.
Δύσκολα η διθνής κρίση αναχαιτίζεται, αν δει κάποιος και τις αδυμανίες από Κίνα, την υποτιθέμενη "νέα ατμομηχανή" που χωλαίνει.
ΔΝΤ
To ΔΝΤ αναθεώρησε ελαφρώς καθοδικά την πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας στο 3,6% (εκτίμηση Ιανουαρίου: 3,7%) για το 2014 και στο 3,9% (εκτίμηση Ιανουαρίου: 4%) για το 2015.
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα προβεί στην πρώτη αύξηση του επιτοκίου αναφοράς το γ’ τρίμηνο του 2015.
Διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 2,8% το 2014 και στο 3% το 2015.
Για την ευρωζώνη εκτιμά ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 1,2% το 2014 (εκτίμηση Ιανουαρίου: 1,1%) και 1,5% το 2015 (εκτίμηση Ιανουαρίου: 1,4%).
To ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, εκτιμώντας ότι η πιθανότητα εμφάνισης αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη έως το τέλος του 2014 εκτιμάται στο 20%.
Στηρίγματα και εικασίες
Ακόμη και σήμερα Τετάρτη εκτιμούν άλλα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και αναμένουν με μεγάλο ερωτηματικό πού θα διαμορφωθεί το επιτόκιο δανεισμού. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, θα εκδοθεί ομόλογο ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ και πενταετούς διάρκειας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, η έκδοση θα σηματοδοτήσει μία σημαντική επιστροφή της Ελλάδας, μόλις δύο χρόνια μετά "τη χωρίς προηγούμενο αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της, ύψους 200 δισ. ευρώ".
Εξάλλου σε άρθρο του Reuters με τίτλο: "Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι εκπληκτική" σημειώνεται ότι στη χώρα συμβαίνει μία εκπληκτική χρηματοοικονομική ανάκαμψη. "Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φαινόταν να οδηγείται σε άτακτη χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Τώρα, είναι πολύ κοντά στην επιστροφή της στην αγορά ομολόγων με την έκδοση 5ετών ομολόγων ύψους 2 δις. ευρώ" τονίζει ο αρθρογράφος.
Επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη πολιτικοί κίνδυνοι και η πραγματική οικονομία αρχίζει μόλις τώρα να ανακάμπτει αλλά η ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή.
Έντονο είναι το ενδιαφέρον του ολλανδόφωνου βελγικού Τύπου σε σχέση με την έξοδο της Ελλάδας για δανεισμό από τις διεθνείς αγορές. Η έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου ύστερα από 4 χρόνια βρίσκεται πλέον «προ των πυλών» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της De Standaard υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις χρηματαγορές». Πρόκειται για μια σειρά πενταετούς ομολόγου, η διάθεση του οποίου θα ξεκινήσει πιθανότατα σήμερα, που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών, επισημαίνει η εφημερίδα, παραπέμποντας σε σχετικά δημοσιεύματα της Καθημερινής και της Wall Street Journal. «Θα είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η Ελλάδα βγαίνει εκ νέου στις αγορές» προσθέτει.
Επισημαίνεται ότι η εν λόγω έκδοση, η οποία έχει ως στόχο να συγκεντρωθούν κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ, απευθύνεται αποκλειστικά στους ξένους επενδυτές. Η αιτία είναι να αποδείξει η Ελλάδα ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για στήριξη του νέου ομολόγου από τις εγχώριες τράπεζες. Στόχος είναι να αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι ξένες αγορές έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κρίσιμο στοιχείο, για να αξιολογηθεί η επιτυχία του εγχειρήματος, έχει να κάνει με το ύψος του επιτοκίου που θα διαμορφωθεί. Την περίοδο αυτή το κόστος δανεισμού των χωρών του Νότου έχει υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το spread των ελληνικών ομολόγων να κυμαίνεται γύρω στο 6%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι ξένοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες για κέρδη, παρατηρεί. Ως εκ τούτου, τονίζει η εφημερίδα, η χρονική αυτή στιγμή είναι όντως καλή για έξοδο στις αγορές.
Ωστόσο, προσθέτει η εφημερίδα, εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά για τον βαθμό που η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Ο αποπληθωρισμός αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας, συμπληρώνει. Κατά την περυσινή χρονιά οι τιμές υποχώρησαν κατά 1,1% γεγονός που σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί περισσότερο από ότι αναμενόταν. Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα - συνεχίζει - είναι κατά πόσον η Ελλάδα θα καταφέρει φέτος να ανακάμψει και να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης. Καταλήγοντας πάντως, η εφημερίδα σημειώνει ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι.
Από την πλευρά της η De Morgen, σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει αυτή την εβδομάδα στις αγορές» αναφέρει ότι με τη σημερινή - κατά πάσα πιθανότητα - έξοδό της στις αγορές η Ελλάδα θέλει να «τεστάρει» τις διαθέσεις των αγορών απέναντί της.
Τέλος, η De Tijd δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές», όπου παρατίθενται οι εκτιμήσεις του επικεφαλής του χαρτοφυλακίου ομολόγων της τράπεζας ING A. Τζιασιάντι, ο οποίος θεωρεί ότι το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι θετικό απέναντι στην Ελλάδα, παρά το ότι οι κάτοχοι ομολόγων μεγάλης διάρκειας υπέστησαν σημαντικές ζημιές μετά από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: