22.4.14

«Ο Στρος-Καν δεν ζήτησε αναδιάρθρωση του χρέους»...


Νέο γύρο συζητήσεων για τα λάθη του πρώτου Μνημονίου ανοίγει δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στα «ΝΕΑ» για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει πως  ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είχε...
συστήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους στην ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον όχι πριν η χώρα εισέλθει σε πρόγραμμα στήριξης.

«Ο Στρος-Καν με κάλεσε σε συνάντηση στο γραφείο του την 24η Απριλίου 2010 στις 7 το πρωί παρουσία του Τρισέ και του Ρεν για να κλείσουμε τις λεπτομέρειες του προγράμματος. Εκεί, Τρισέ και Ρεν απέκλεισαν ρητά οποιαδήποτε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Ο Στρος-Καν συμφώνησε απολύτως», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζοντας πως κανένας από τους εμπλεκόμενους στο Μνημόνιο θεσμούς δεν είχε ταχθεί υπέρ του κουρέματος του χρέους στην αρχή του προγράμματος.

Στενοί συνεργάτες του κ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαιώνουν στα «ΝΕΑ» πως ο Ματιέ Πιγκάς, που μέσω της Lazard ήταν τότε σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης είχε τονίσει στην Κυβέρνηση Παπανδρέου ήδη από τα τέλη του 2009 πως η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε δυσκολία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης αλλά κρίση φερεγγυότητας και δυσκολία να αναλάβει μακροπρόθεσμα την ευθύνη του χρέους της. Ωστόσο, κατά τους ίδιους ο κ. Πιγκάς δεν πρότεινε αναδιάρθρωση τους ελληνικούς χρέους, αλλά reprofiling με μετακύλιση αποπληρωμής χρέους στο μέλλον.

Ωστόσο, η Ευρωζώνη από τον Οκτώβριο του 2009 που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου έως και τον Απρίλιο του 2011 δεν συναινούσε σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τον τότε επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, αλλά και τον τότε αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο να είναι κάθετα αντίθετοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: