5.4.14

«Μορατόριουμ» μέχρι τις ευρωεκλογές ...



Δεν υπήρχε όρεξη για πολλές κουβέντες. 
Εκτός από τις αποκαλύψεις για τον Τ. Μπαλτάκο...
Η συνάντηση του πρωθυπουργού και αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν είχαν σχέση με τις προηγούμενες συσκέψεις που είχαν δύο πολιτικοί αρχηγοί.

Το κλίμα ήταν βαρύ και...
δεν υπήρχε όρεξη για πολλές κουβέντες. Εκτός από τις αποκαλύψεις για τον Τ. Μπαλτάκο εκείνο που ενόχλησε το Μαξίμου ήταν οι αιχμές που άφησαν στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εναντίον του Α. Σαμαρά και της ΝΔ, γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την δυσαρέσκεια του στο Ευ. Βενιζέλο.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού εκτιμούν πως ο Ευ. Βενιζέλος δεν ελέγχει τους βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος του, με αποτέλεσμα σε κάθε ευκαιρία να υπάρχουν διαφοροποιήσεις και βολές εναντίον της ΝΔ.

Παράλληλα η ανησυχία εντείνεται και με τις συχνές παρεμβάσεις πλέον του Γ. Παπανδρέου ο οποίος πιστεύει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία των δύο κομμάτων και ζητά την απόσυρση του ΠΑΣΟΚ από την συγκυβέρνηση.

Προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και την ομαλότητα στην πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της αποφάσισαν να ισχύσει ένα μορατόριουμ μέχρι τις ευρωεκλογές κάτι που ουσιαστικά είπε και ο Ευ. Βενιζέλος βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου.

«Εμάς μας ενδιαφέρει η προγραμματική συμφωνία και η πορεία της χώρας. Τα κόμματα που συνεργαζόμαστε έχουμε διαφορές μεταξύ μας. Διαφορές αξιακές, διαφορές ιδεολογικές, διαφορές ιστορικές. Σας θυμίζω, ότι το 2011, τον Νοέμβριο, το ΠΑΣΟΚ πήρε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί κυβερνητικά, όχι μόνο με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ακόμα και με τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Άρα, όταν κάνεις μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και εθνικής ενότητας, δεν κοιτάς τις παραδοσιακές πολιτικές διαφορές. Κοιτάς το εθνικό καθήκον και την επιτακτική ανάγκη να σταθεί η χώρα όρθια» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Οι ισορροπίες είναι ιδιαιτέρως εύθραυστες καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν θα τηρηθεί στην πράξη αυτή η ιδιότυπη ανακωχή μεταξύ των δύο κομμάτων. Υπουργοί αλλά και βουλευτές της ΝΔ τονίζουν πως αν προκληθούν θα απαντήσουν στο ίδιο ύφος και εμφανίζονται εξοργισμένοι με τα όσα υποστηρίζει στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου.

Επίσης άγνωστο είναι τι θα πράξουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (βενιζελικοί ή παπανδρεϊκοί) στην περίπτωση που υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις από την πλευρά της Χρυσή Αυγή. Άλλα περιθώρια για διαγραφές δεν υπάρχουν καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία έχει μόλις 152 βουλευτές.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: