22.4.14

"Ο Πειραιάς χρειάζεται υπερκομματικό δήμαρχο"...



 Δίνουμε ραντεβού σε ένα γνωστό πειραιώτικο στέκι, την «Ψαροταβέρνα του Γιάννη», απέναντι από το Χατζηκυριάκειο. Φτάνει ελαφρώς καθυστερημένος, λόγω βεβαρημένου προγράμματος. Εχει περάσει σχεδόν μία εβδομάδα από τότε που...
ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Πειραιά και ο χρόνος δεν του φτάνει. «Με ξυπνά η τριών μηνών κόρη μου κάθε πρωί στις 6:00-6:30 και γυρίζω σπίτι μετά τη 1 το βράδυ. Μακάρι η μέρα να είχε περισσότερες ώρες», σχολιάζει χαμογελαστά. Γόνος πολιτικής οικογένειας (ο πατέρας του υπήρξε υφυπουργός Παιδείας από το 1981 έως το 1987 και υφυπουργός Εργασίας από το 1987 έως το 1989), αισθάνεται εξοικειωμένος με τον πυρετό της προεκλογικής περιόδου. Επιπλέον, η τριβή του τα τελευταία χρόνια με τον Ολυμπιακό και τη Σούπερ Λίγκα από θέσεις ευθύνης τον έχει σφυρηλατήσει στα κοινά. Ο συνονόματός του ιδιοκτήτης της ταβέρνας έρχεται να του ευχηθεί καλή επιτυχία και να προτείνει τις σπεσιαλιτέ της ημέρας: αχινοσαλάτα, γαριδάκι συμιακό, ανάμεικτη σαλάτα λαχανικών εποχής, φάβα Σαντορίνης, πεσκανδρίτσα αχνιστή.
Η πρώτη ερώτηση που του απευθύνω έχει να κάνει με τους λόγους που τον οδήγησαν να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος στον Πειραιά.

«Πριν από τα Χριστούγεννα, άνθρωποι με τους οποίους έχουμε κοινούς προβληματισμούς και σκέψεις μού ζήτησαν να ηγηθώ ενός ψηφοδελτίου για τις δημοτικές εκλογές. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε τον Πειραιά στην ανάπτυξη, με άξονα τη ναυτιλία. Θεωρούμε ότι το να καθαρίζεις την πόλη από τα σκουπίδια ή το να κατασκευάζεις παιδικές χαρές και πάρκα είναι ενέργειες αυτονόητες για έναν δήμαρχο. Δεν αρκούν όμως. Το βασικό πρόβλημα του Πειραιά είναι η ανεργία. Σημαντικοί άνθρωποι της ναυτιλίας και του επιχειρηματικού κόσμου, που μας υποστηρίζουν, έχουν όραμα να κάνουν τον Πειραιά παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Διερωτώμαι με τι χρήματα θα γίνει αυτό. «Εχουμε τους τεχνοκράτες και τους επιστήμονες που καταρτίζουν τις μελέτες για να ενταχθούμε στα προγράμματα ΕΣΠΑ. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία διαχείρισης του Δήμου. Θα εισαγάγουμε το σύγχρονο μάνατζμεντ από την εμπειρία μας στον ιδιωτικό τομέα και θα εξοβελίσουμε τον παλαιοκομματισμό που κυριαρχεί σήμερα».
                  «Θα εισαγάγουμε σύγχρονο μάνατζμεντ στη διοίκηση του δήμου, θα γίνει παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας»

Ο Γιάννης Μώραλης ενοχλείται με την κατάσταση που επικρατεί στο πρώτο λιμάνι της χώρας. «Πηγαίνεις στη Θεσσαλονίκη και χαίρεσαι το λιμάνι της. Δεν μπορείς να πεις το ίδιο για τον Πειραιά. Εκατομμύρια τουρίστες αποβιβάζονται με τα κρουαζιερόπλοια και πηγαίνουν στην Αθήνα. Κανένας δεν μένει εδώ ώστε να επωφεληθούν οι ντόπιες επιχειρήσεις. Πρέπει να αλλάξουμε την όψη της πόλης, για να γίνει θελκτική στους επισκέπτες της. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ξενοδοχείο πέντε αστέρων στον Πειραιά; Είναι δυνατόν να μην έχει γίνει ακόμη ανάπλαση του Μικρολίμανου, με ταυτόχρονη πεζοδρόμησή του; Είναι δυνατόν η Ακτή Μιαούλη να μην είναι η Wall Street της παγκόσμιας ναυτιλίας;».
Ζητώ τη γνώμη του για τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι το ψηφοδέλτιό του δεν είναι πολιτικό.
«Προτιμούμε τις ευρείες συναινέσεις από τους σκληρούς κομματικούς μηχανισμούς. Υπό αυτή την έννοια, είμαστε υπερκομματικοί και έχουμε υποψηφίους από όλο το πολιτικό φάσμα».
Η επόμενη ερώτηση αφορά στον Ολυμπιακό, του οποίου είναι αντιπρόεδρος, και στην εμπλοκή του συλλόγου στον συνδυασμό.

«Ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη να πάρει τον  δήμο. Τον ενδιαφέρει να παίρνει πρωταθλήματα. Στους 160 υποψηφίους του συνδυασμού μας, δημοτικούς και διαμερισματικούς, υπάρχουν φίλαθλοι πολλών ομάδων. Είναι βεβαίως σημαντική η υποστήριξη που έχουμε από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος κατεβαίνει στο ψηφοδέλτιό μας ως απλός υποψήφιος. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, έχει σημασία να αναφέρω πως με ό,τι ασχολείται το κάνει με επαγγελματισμό και συνήθως με θετικό αποτέλεσμα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο συνδυασμός λέγεται “Πειραιάς νικητής”».
Η συζήτηση, όπως είναι φυσικό, έρχεται στους αντιπάλους του. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους άλλους υποψηφίους. Εχθρός μου είναι ο παλαιοκομματισμός και η παλιά αντίληψη για την πολιτική, που οδήγησε τη χώρα σε αυτό το σημείο. Εμείς, όταν με το καλό εκλεγούμε, θα συνεργαστούμε με όλους».
Την ώρα που έρχεται το επιδόρπιο, χτυπάει το κινητό του. Είναι ο επί δύο συναπτές τετραετίες εκλεγείς δήμαρχος Πειραιά, Χρήστος Αγραπίδης. «Μας βοηθάει πολύ και ίσως έχει ενεργό ρόλο, όπως και οι περισσότεροι πρώην δήμαρχοι», είναι τα τελευταία του λόγια πριν αποχαιρετιστούμε.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: