16.4.14

Σειρήνες εμφυλίου στην Ουκρανία...

BINTEO...

Περικυκλωμένοι από δυνάμεις ασφαλείας είναι οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση ανακατάληψης περιοχών από...
τον στρατό, ενώ θολό είναι το τοπίο σχετικά με τον αριθμό των νεκρών από την πλευρά των ένοπλων ρωσόφιλων.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ υπέγραψε το διάταγμα που επέτρεπε την έναρξη της επιχείρησης, δίστασε για μία περίπου ημέρα και χθες το μεσημέρι ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός έχει φτάσει στα ανατολικά, εκεί που από τις 12 Απριλίου οι υποστηρικτές της Μόσχας είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις κρατικών κτιρίων και αστυνομικών τμημάτων.

Οι δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν σε Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ. Τουλάχιστον 15 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με ουκρανικές σημαίες στάθμευσαν στην άκρη του δρόμου. Παράλληλα, πάνω από το Κραματόρσκ πετούσαν στρατιωτικά αεροσκάφη.

Στην περιοχή, σημειώθηκε λίγο αργότερα επέμβαση του στρατού στο αεροδρόμιο το οποίο είχαν καταλάβει οι ακτιβιστές. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ουκρανικό αεροσκάφος άνοιξε πυρ κατά των αυτονομιστών, ενώ διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπήρξαν και πυροβολισμοί στο έδαφος.


Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο, ενώ πηγή του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν θύματα από την ουκρανική πλευρά.

Η ίδια πηγή δεν επιβεβαίωσε αν υπάρχουν θύματα από την πλευρά των αυτονομιστών. Πάντως, λίγο μετά την επίθεση το Russia Today μετέδωσε ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί και δύο τραυματίες.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ στρατιωτικά ελικόπτερα έφταναν στο Σλαβιάνσκ. Ωστόσο, η επιχείρηση στη συγκεκριμένη πόλη ενδέχεται να οδηγήσει σε αιματοκύλισμα, καθώς οι ρωσόφιλοι είναι οπλισμένοι και δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν τις θέσεις τους.

Οι εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία προκάλεσαν αντιδράσεις από τη Ρωσία, η οποία εξ αρχής είχε προειδοποιήσει την Ουκρανία να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση.

«Θα είμαι σύντομος. Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός Μεντβέντεφ, ενώ ο Πούτιν, σε επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν τις «αντισυνταγματικές» αυτές ενέργειες...
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: