9.4.14

Πιστόριους: Ένα "όσκαρ" για τον Όσκαρ;...

Πιστόριους: Ένα «όσκαρ» για τον Όσκαρ;
Δεν κράτησε τα συναισθήματά του ο Όσκαρ Πιστόριους καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, ούτε και κατά την απολογία του. Τον είδαμε να σκουπίζει τα δάκρυά του, να κλαίει με λυγμούς, η φωνή του να βγαίνει μετά βίας, ενώ την ώρα που περιέγραφε ο ίδιος τις δραματικές ώρες που σκότωσε τη Ρίβα Στέενκαμπ, το δικαστήριο αναγκάστηκε να...
διακόψει καθώς οι λυγμοί του δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει.

Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο αυτό που βγάζει ο αθλητής είναι ο αληθινός του εαυτός ή αν προσποιείται για να κερδίσει τη συμπάθεια και την εύνοια των δικαστών του.

«Πολλοί λένε πως πρόκειται για τον Όσκαρ που προσπαθεί να κερδίσει ένα Όσκαρ» λένε οι νομικοί που σχολιάζουν τη δίκη για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λογοπαίγνιο με το μικρό του όνομα και τα βραβεία υποκριτικής. «Μπορεί όμως να είναι αυθεντικό όλο αυτό το ξέσπασμα, ακόμα και αν όντως πυροβόλησε ηθελημένα τη Ρίβα, μπορεί να το έχει μετανιώσει και να θρηνεί», λέει ο αντίλογος.

Πολλοί σημειώνουν πάντως πως το σκηνικό που παρακολούθησε όλος ο κόσμος τις δύο τελευταίες μέρες που κατέθετε ο αθλητής δεν μπορεί να συνεχιστεί: «αργά ή γρήγορα, ο δικαστής θα αναγκαστεί να διακόψει, να του πει να δει έναν ειδικό για να μπορέσει να ολοκληρώσει την κατάθεσή του και αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε διακοπή της δίκης για μια ακόμα εβδομάδα».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμα μία παράμετρο που ίσως αποδειχθεί σημαντική για τη συνέχεια: «Όταν δίνεις στοιχεία σε μια τόσο φορτισμένη συναισθηματικά κατάσταση, αυτά μπορεί να παρερμηνευθούν ή να μην αξιολογηθούν σωστά, καθώς επισκιάζονται».

Διακεκριμένοι νομικοί, όπως ο Tom Mesereau, που μεταξύ άλλων έχει εκπροσωπήσει και τον Michael Jackson τονίζουν πάντως πως τα κλάματα, οι λυγμοί και οι οδυρμοί, μπορεί και να συγκινήσουν: «Κάποιος που φαίνεται μετανιωμένος, μπορεί πολλές φορές να επηρεάσει ένα δικαστή. Αν και είναι δύσκολο να επηρεάσει την κρίση του τόσο πολύ ώστε να αποφανθεί για την ενοχή ή την αθωότητα κάποιου, με βάση το κλάμα που ρίχνει»...
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: