24.4.14

Προ ημερησίας συζήτηση και ΧΑ στη Διάσκεψη των Προέδρων...


Εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση για το πότε θα συζητηθούν στη Βουλή τόσο η υπόθεση Μπαλτάκου, όσο και η άρση ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιθυμεί την...
παραπομπή των δύο θεμάτων για το διάστημα μετά τις ευρωεκλογές, οπότε στο μεσοδιάστημα αφού ανοίξει η Βουλή μετά τις διακοπές του Πάσχα και προτού κλείσει ενόψει ευρωεκλογών να συζητηθούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα νομοσχέδια και όσα θεωρούνται μη υψηλού πολιτικού κόστους.

Ήδη, προγραμματίζεται να συζητηθούν η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και η ευρωπαϊκή οδηγία που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, καθώς και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, ζητώντας να μην οδηγηθούν στις καλένδες τα αιτήματά του τόσο για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την υπόθεση Μπαλτάκου όσο και για την κατάθεση εγγράφων που πιστοποιούν –όπως επιμένει- την δέσμευση της κυβέρνησης για νέο μνημόνιο.

Κατόπιν τούτων, τόσο το αίτημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Μπαλτάκου, όσο και η συζήτηση στην Ολομέλεια επί της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, Πολύβιου Ζησιμόπουλου, Αντώνη Γρέγου, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, όσο και των ανεξάρτητων πλέον –προερχόμενων από την ΧΑ- βουλευτών Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και Στάθη Μπούκουρα, αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στην Διάσκεψη των Προέδρων.

Για το κλίμα που θα επικρατήσει στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, προϊδεάζει η χθεσινή δήλωση του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, με την οποία επισημαίνει πως «δεν μπορεί να μπουν στις καλένδες τόσο η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για το σκάνδαλο Μπαλτάκου-Σαμαρά, όσο και η αναλυτική κατάθεση εγγράφων που έχουν ζητηθεί εγκαίρως στη βάση των οποίων πιστοποιείται η δέσμευση της χώρας από την παρούσα συγκυβέρνηση για ένα νέο τρίτο επαχθές μνημόνιο με δραματικές κοινωνικές συνέπειες».

Ο ίδιος επικαλείται δημοσιεύματα του «φιλοκυβερνητικού Τύπου» που αποδεικνύουν το αληθές του λόγου του και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να ασχολείται με την «μικροπολιτική» και την «παραπολιτική», ή την «προώθηση ως πανάκριβου επικοινωνιακού τρικ του δήθεν πρωτογενούς πλεονάσματος».

Επιστολή – απάντηση Μεϊμαράκη στις ανακρίτριες

Στο μεταξύ, με απαντητική του επιστολή στις ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, και οι οποίες ζήτησαν την επίσπευση των διαδικασιών, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, παραπέμπει στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής για να εξηγήσει τους χρόνους με τους οποίους ακολουθείται η διαδικασία άρσης ασυλίας των χρυσαυγιτών βουλευτών.

Θυμίζοντας ότι έχει ήδη αποφασιστεί η άρση ασυλίας των Μιχάλη Αρβανίτη, Ηλία Κασιδιάρη, Ελένης Ζαρούλια, Νικόλαου Κούζηλου και Δημήτριου Κουκούτση, εξηγεί πως κατόπιν αυτής μεσολάβησε η διακοπή των εργασιών του Σώματος για το Πάσχα και πως έπεται νέα διακοπή ενόψει ευρωεκλογών και εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Αυτονόητο είναι ότι η Βουλή προχωρεί και ολοκληρώνει τη διαδικασία και για τους υπόλοιπους βουλευτές και θα σας γνωρίζω την έκβαση της διαδικασίας για έκαστη περίπτωση», καταλήγει, μη διευκρινίζοντας τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: