24.4.14

Google Maps: Η Κριμαία ανήκει... όπου θέλετε!...



Με αφορμή την ουκρανική κρίση, η εφαρμογή Google maps αφήνει στην ευχέρεια του χρήστη, ανάλογα με τον τόπο καταγωγής του, το θέμα προσάρτησης της στρατηγικής σημασίας χερσονήσου από την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στους ηλεκτρονικούς χάρτες, η...
Κριμαία - το μήλον της έριδος επί πολλά χρόνια Μόσχας και Κιέβου - μπορεί να ανήκει είτε στην Ουκρανία, είτε στην Ρωσία ή απλά να είναι ανεξάρτητη. Για παράδειγμα, για τους Ουκρανούς χρήστες, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του «Google Maps», εμφανίζεται η Κριμαία ως ενιαίο κομμάτι της Ουκρανίας. Η χερσόνησος δηλαδή δεν διαχωρίζεται από την υπόλοιπη ουκρανική επικράτεια.

Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα για τους Ρώσους χρήστες οι οποίοι, μπαίνοντας στο Google Maps, βλέπουν στο χάρτη την Κριμαία ως ένα ξεχωριστό κομμάτι από την Ουκρανία. Στο χάρτη δηλαδή είναι σαφής η αποκοπή της από την Ουκρανία.

Για όσους όμως θέλουν να μπουν στο Google Maps από άλλες περιοχές του πλανήτη, υπάρχει η μέση λύση. Η Κριμαία διαχωρίζεται από τις ουκρανικές περιφέρειες στα βόρεια με διακεκομμένη όμως γραμμή, διατηρώντας την ανεξαρτησία της.

Σχολιάζοντας τους τρεις διαφορετικούς χάρτες με τα σύνορα της Κριμαίας, εκπρόσωπος της Google Maps έσπευσε να δηλώσει στην βρετανική «Guardian»: «Η Google Maps καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να απεικονίσει τις διαφιλονικούμενες περιοχές και να τις παρουσιάσει στους χάρτες της με αντικειμενικό τρόπο».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: