Το ενδεχόμενο να...
μετατεθεί η διαδικασία για την αξιολόγηση του χρέους και η συζήτηση με τους εταίρους της Ε.Ε. για τη διευθέτηση επί μακρό χρονικό διάστημα και να δοκιμαστούν οι αντοχές της κυβέρνησης, προβληματίζει σοβαρά τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Την Πέμπτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής, η οποία έχει βασικό θέμα στην ατζέντα την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί γύρω από το πρόσωπο του Ζ-Κλ. Γιούνκερ, προσθέτει άλλον έναν πονοκέφαλο στην Αθήνα.
Ολα τα μηνύματα που έχει η κυβέρνηση από τους εταίρους της Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι από αρνητικά έως συγκαταβατικά. Το κυβερνητικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις τελευταίες προτροπές που είχε στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, έχει κολλήσει, και στη σύσκεψη του Euroworking Group στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανίσει πρόοδο με την ψήφιση των μισών προαπαιτούμενων από τη Βουλή. Η επίσκεψη της τρόικας αμέσως μετά θα κρίνει και την περαιτέρω πορεία του κυβερνητικού έργου. Πάντως, ήδη οι επιλογές της κυβέρνησης να κάνει άνω-κάτω τα πακέτα των προαπαιτούμενων και να ρίχνει στη Βουλή ατάκτως όποιο νομοσχέδιο θεωρεί πως είναι ευκολότερο να περάσει χωρίς ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις, δηλούν και το άγχος για τη συνέχεια.
Το χρέος… αργότερα
Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι «έστω και οριακά ως προς τα χρονικά περιθώρια η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τα συμφωνηθέντα με την τρόικα». Εντούτοις, απάντηση για το πότε θα αρχίσει συζήτηση για το χρέος δεν δίνεται. Ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία αύριο και μεθαύριο να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις των εταίρων και ιδίως της καγκελαρίου Μέρκελ.
Πάντως, όπως έγινε σαφές και με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να περιμένει χαλάρωση του προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας. Μέχρι νεωτέρας λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση θα κινείται στον μονόδρομο του μνημονίου. Τα μηνύματα δεν είναι θετικά ούτε από τους οικονομικούς οίκους, καθώς η Standard & Poor’s βλέπει τώρα ότι ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές ομολόγων δεν είναι ανοιχτός για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση περιμένει ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα περάσουν εν τέλει από τα θερινά τμήματα της Βουλής και τον Σεπτέμβριο στη μεγάλη επιθεώρηση της τρόικας θα κλείσει αυτό το κεφάλαιο του μνημονίου.
Αν και στον τομέα των φορολογικών εσόδων η υστέρηση είναι μεγάλη και κάθε μήνα προστίθεται σχεδόν 1 δισ. ευρώ ανεξόφλητων οφειλών, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δείξουν κατανόηση και θα εγκρίνουν το σχέδιο επέκτασης των δόσεων. Κατανόηση περιμένει η κυβέρνηση και ως προς το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που επίσης σε κάθε επίσκεψη της τρόικας κρίνεται αρνητικά.
Τα νομοσχέδια για τις παραλίες και τα δάση, σύμφωνα με τους κυβερνητικές προσδοκίες, θα φέρουν αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και μάλιστα άμεσα. Πότε και με ποια διαδικασία θα κατατεθούν στη Βουλή δεν έχει ακόμη αποφασιστεί από το κυβερνητικό επιτελείο, ενώ άγνωστο είναι το τι θα γίνει και με το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» που έχει εισαχθεί, αλλά δεν έχει πάει προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου