26.6.14

Αλ. Τσίπρας: "Να αποτρέψουμε το πλιάτσικο στον ορυκτό πλούτο"...

Tsipras-Alexis
 Η αποτροπή της εκποίησης της ΔΕΗ είναι ο "μεγάλος και σημαντικός" στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Αλέξης Τσίπρας. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας σήμερα (Πέμπτη) στο...
ξενοδοχείο «Τιτάνια», ενώπιον εκπροσώπων κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων, υπογράμμισε την ανάγκη για «μέγιστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συσπείρωση» στον παραπάνω στόχο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, η ΔΕΗ αποτελεί μία στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την ασφάλεια της χώρας επιχείρηση, οπότε είναι αναγκαίο να «αποτρέψουμε το πλιάτσικο στον ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας, να προστατέψουμε τους πολίτες, τους καταναλωτές από νέα επιδρομή στα τιμολόγια και να αποτρέψουμε συνθήκες ενεργειακής μιζέριας και φτώχειας σε εκτεταμένα τμήματα του πληθυσμού της χώρας».



Παλλαϊκό μέτωπο

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως απαιτείται να συγκροτηθεί ένα πλατύ ανοιχτό παλλαϊκό μέτωπο με στόχο να μη περάσει το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».

«Πρέπει όλοι να μας πουν με ποια πλευρά είναι: με το μνημόνιο-καθεστώς ή με την κοινωνία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ορισμένες φορές που η ίδια η ζωή βάζει επιτακτικά τα διλήμματα και δεν μπορείς να τα αγνοήσεις. Εδώ ταιριάζει απόλυτα το εκπληκτικό τραγούδι της δεκαετίας του 30: “Which side are you on”, “Με ποια μεριά είσαι”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρίπρας.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η ΔΕΗ αποτελεί «στόχο κυβερνήσεων και συμφερόντων εδώ και δεκαετίες… Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μερική ιδιωτικοποίηση όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Είναι πλήρης η ιδιωτικοποίηση στον τόσο κρίσιμο τομέα της ενέργειας».

«Συγκροτούμε ένα πλατύ μέτωπο για την αποτροπή της ψήφισης αυτού του εγκληματικού νομοσχεδίου… Και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας, απέναντι στους πολίτες, να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπο δημόσιο έλεγχο, σε μια ενιαία επιχείρηση», κατέληξε ο κ. Τρίπρας.



Το «μπαλάκι» στα κόμματα

Το σημερινό «κάλεσμα» του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λειτουργήσει και ως «οδηγός» για αντίστοιχες πρωτοβουλίες ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τα εργασιακά, ανεξαρτήτως του ποιες πολιτικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν θετικά. Οι μεν συνδικαλιστικοί φορείς αναμένεται να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο το ενδιαφέρον στρέφεται στα κόμματα και τον τρόπο που θα αντιδράσουν τελικά στην πρόσκληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Κινητοποιήσεις πολιτών και φορέων

Υπενθυμίζεται πως για σήμερα (Πέμπτη) είναι προγραμματισμένες μεγάλες κινητοποιήσεις κατά της «μικρής ΔΕΗ» στη δυτική Μακεδονία. Ταυτόχρονα με τις αντιδράσεις των κατοίκων, κινητοποιήσεις έχουν εξαγγείλει και τα μέλη του σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος» με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ξαναβγαίνει στο «αντάρτικο» με απεργιακές κινητοποιήσεις στις οποίες θα έχει συμμάχους την αξιωματική αντιπολίτευση, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης αλλά και μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχουν μονάδες και ορυχεία της ΔΕΗ που βγαίνουν στο σφυρί. Το μεγάλο στοίχημα που βάζουν στη ΓΕΝΟΠ και τα δευτεροβάθμια σωματεία είναι να καταφέρουν ύστερα από πολύ καιρό να κινητοποιήσουν τους συνολικά 19.000 υπαλλήλους του ομίλου.



Στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισαχθεί, προς επεξεργασία, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη «μικρή ΔΕΗ». Η εισαγωγή του σχεδίου είχε ορισθεί αρχικά για σήμερα, Πέμπτη, αλλά μετατέθηκε για την άλλη εβδομάδα. Από τη ΝΔ έχει ορισθεί εισηγητής ο Κωνσταντίνος Σκρέκας και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αθανάσιος Πετράκος...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: