6.7.14

«Παγωμένα» στις τράπεζες 500 εκατ. ευρώ...

trapezes


Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο ψάχνει χρήματα για την κάλυψη των υποχρεώσεων, στις τράπεζες μένουν στα αζήτητα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για τα...
«κλεμμένα», χρήματα που έχουν συμφωνήσει να επιστρέψουν όσοι έχουν ζημιώσει το Δημόσιο, τα οποία όμως παραμένουν παγωμένα στις τράπεζες, καθώς καθυστερεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με το «Βήμα», η πίεση για την αύξηση των εσόδων αναμένεται να ξεμπλοκάρει την υπόθεση και τις επόμενες ημέρες το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη βουλή.
Πρόκειται για υπόθεση που ξεκίνησε από το Μάρτιο του 2013, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ποινική συνδιαλλαγή για εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου.
Σύμφωνα με αυτό, όσοι ζημίωσαν το Δημόσιο και είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν τα χρήματα, θα έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση. Παράλληλα, αν όσοι κατηγορούνται για αδικήματα με οικονομικό υπόστρωμα, όπως φορολογικές παραβάσεις, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», δεχθούν να παραχωρήσουν στο Δημόσιο τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν ήδη δεσμευτεί, τότε θα έχουν ευεργετικές συνέπειες στην επιμέτρηση της ποινής τους, εφόσον καταδικαστούν.
Το νομοσχέδιο αρχικά απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε νομικά ανεπαρκές, παρουσιάστηκε νέο που θεωρήθηκε αρτιότερο, αλλά ενώ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και έλαβε την έγκριση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το «Βήμα», εντοπίζουν τους λόγους της καθυστέρησης σε τρεις περιπτώσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φοβάται το πιθανό πολιτικό κόστος, καθώς η αντιπολίτευση θα καταγγείλει ότι δίνεται συγχωροχάρτι σε καταχραστές, ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ακόμη αποφασίσει σε ποιον ειδικό λογαριασμό θα μπουν τα χρήματα και για ποιο σκοπό θα διατεθούν, αλλά και ότι οι τράπεζες πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών να καθυστερήσει τη ρύθμιση για να μην αναγκαστούν να εκταμιεύσουν ξαφνικά μεγάλα χρηματικά ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: