2.7.14

Αντίσταση υψηλής τάσης...

Η μάχη για τη ΔΕΗ δεν είναι συντεχνιακή. Πρόκειται για αντίσταση υψηλής τάσης, που επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί αφορά την ίδια την ανάπτυξη της χώρας.

Στον κοινωνικό αυτοματισμό ελπίζει η κυβέρνηση για να...
ανακόψει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Ήδη ξεκίνησε η έρπουσα κινδυνολογία για το "μπλακ άουτ, που είναι επί θύραις". Μεθοδεύεται η λύση της πολιτικής επιστράτευσης. Πρόκειται για κλασικά αντίμετρα της εκάστοτε κυβέρνησης, που αποσκοπούν να δυσφημήσουν ως συντεχνιακή και να απομονώσουν κοινωνικά την κινητοποίηση.

Η κυβέρνηση επέλεξε το καλοκαίρι, μέσα στην αιχμή του τουρισμού, να προωθήσει ένα νομοσχέδιο του οποίου η ψήφιση χρονίζει από πέρυσι και δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα της δόσης. Επέλεξε την πρακτική των εκβιασμών και των τετελεσμένων για να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο του οποίου οι συνέπειες υπερβαίνουν την εναπομείνασα βραχύβια κυβερνητική θητεία. Πολύ περισσότερο μάλιστα που η παρούσα κυβέρνηση στερείται πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ συνεχώς ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν θα βραδύνουν.

Η κοινή γνώμη διαισθάνεται πως η κυβερνητική βιασύνη ισοδυναμεί με εκτέλεση συμβολαίου προς όφελος των πιστωτών και της εγχώριας διαπλοκής. Γι' αυτό οι κινητοποιήσεις που γίνονται με αποφασιστικότητα και με αίσθηση μέτρου βρίσκουν τη συμπαράσταση των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη και μητροπολίτες τις "ευλογούν".

Η μάχη για τη ΔΕΗ δεν είναι συντεχνιακή. Πρόκειται για αντίσταση υψηλής τάσης, που επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί αφορά την ίδια την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ψευδές το κυβερνητικό επιχείρημα ότι με την πώληση της ΔΕΗ δημιουργούνται συνθήκες ανταγωνισμού στον τομέα της ενέργειας, που δήθεν θα ωφελήσουν τους καταναλωτές. Οι σημερινοί ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος πουλάνε πολύ ακριβότερα απ' ό,τι η ΔΕΗ. Απελευθέρωση της αγοράς σημαίνει πολλές εταιρείες παραγωγής ενέργειας και όχι ιδιωτικοποίηση της μίας δημόσιας εταιρείας. Άλλωστε το μοντέλο που προωθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, που μεταξύ άλλων πωλούνται τα αποθέματα εθνικού καυσίμου (λιγνίτης, νερά), δεν εφαρμόζεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Είναι σαν το γαλλικό Δημόσιο να πουλάει τα νερά και την πυρηνική ενέργεια!

Ακόμη κι αν τελικώς η κυβέρνηση κατορθώσει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, καταφεύγουσα σε στημένες συνθέσεις των θερινών τμημάτων της Βουλής, η εκποίηση χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει και η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής: Θα ακυρώσει κάθε σύμβαση με την οποία υποθηκεύεται το μέλλον της ΔΕΗ, δηλαδή η ανάπτυξη της χώρας. Γι' αυτό η προβαλλόμενη αντίσταση είναι υψηλής τάσης!...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: