7.7.14

Από «κόσκινο» θα περάσουν τον προϋπολογισμό ...


Πρελούδιο για τον μεγάλο και τελικό έλεγχο της εφαρμογής του ελληνικού οικονομικού προγράμματος το Σεπτέμβρη αποτελεί η επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με...
πηγές της Κομισιόν και του euro working group οι τεχνοκράτες θα περάσουν από κόσκινο τα στοιχεία της εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος και θα προχωρήσουν σε εκτιμήσεις και σενάρια εργασίας για το 2014 και 2015.

Θα προσπαθήσουν ταυτόχρονα να καταγράψουν την όποια πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις της χώρας δεν εξαντλούνται στα 6 + 6 milestones, αλλά περιγράφονται σε ειδικό επισυναπτόμενο έγγραφο στο τέλος της προηγούμενης έκθεσης της Κομισιόν ως λίστα 30 σελίδων.

Ο έλεγχος θα προετοιμάσει ουσιαστικά το σημείο εκκίνησης για την κανονική αποστολή μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Υπό την προϋπόθεση της εκτέλεσης των υποχρεώσεων η χώρα έχει ακόμα να λάβει:

• 1 δισ. μέχρι το τέλος της εβδομάδας για τα 6 milestones που έχουν εκπληρωθεί,

• 1 δισ. με την εκπλήρωση των επόμενων 6 milestones,

• 1,8 δισ. από κέρδη (SMPs) κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών επί ελληνικών ομολόγων που επιστρέφονται στην χώρα βάση της απόφασης του Νοεμβρίου του 2012 για τη μείωση του ελληνικού χρέους (πέρσι ήταν 2 δισ.)

• και τέλος 1,8 δισ. που απομένουν στον ΕFSF για το ελληνικό πρόγραμμα ως το τέλος του έτους.

Το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα λήγει στα τέλη του 2014, ενώ αυτό του ΔΝΤ συνεχίζει για 15 μήνες ακόμα ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 και περιέχει ανάλογες τριμηνιαίες δόσεις των 1,8 δισ. ως τότε. Ωστόσο για να εκταμιεύονται οι δόσεις του ΔΝΤ πρέπει να είναι εγγυημένη από τους εταίρους στο ευρώ η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο πρωθυπουργός και το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έχουν διαμηνύσει αρμοδίως στις Βρυξέλλες αλλά και διακηρύξει δημόσια μέσω του διεθνούς τύπου πως το χρηματοδοτικό κενό - αυτή τη στιγμή περί τα 12 ως 14 δισ. για τη διετία - θα καλυφθεί χωρίς πρόσθετο δάνειο, αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τα κρίσιμα stress tests στα οποία θα υποβληθούν οι ελληνικές και οι υπόλοιπες κοινοτικές τράπεζες από την ΕΚΤ τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το eurogroup η «εγγύηση της δωδεκάμηνης χρηματοδότησης» είναι τα χρήματα που απομένουν στο ΤΧΣ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όμως σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες κύκλοι της ΕΚΤ και της Κομισιόν εκτιμούν πως μετά τα stress tests τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τον αρχικό τους σκοπό.

Ως εκ τούτου ένα μεγάλο κομμάτι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα είναι το δανειακό πρόγραμμα της χώρας, οι εκδόσεις τρίμηνων γραμματίων, ή και η πιθανή έκδοση νέου 5ετους διάρκειας τίτλου - με τους δανειστές να υπολογίζουν όμως πως κάτι τέτοιο δεν λύνει το πρόβλημα λόγω υψηλών επιτοκίων.

Παρομοίως δεν λύνει το πρόβλημα και η επέκταση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων από τον EFSF ή και η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων του 2010, καθώς η επίπτωση στον προϋπολογισμό είναι μικρή για τα πρώτα 25 χρόνια.

Με αυτή τη λογική το χρηματοδοτικό κενό συνδέεται και με το δημοσιονομικό κενό, για το οποίο υπάρχει η κυβερνητική δέσμευση να καλυφθεί, όσο κι αν είναι με μείωση δαπανών και την επέκταση έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων. Αν οι προτάσεις αρκούν αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε το φθινόπωρο.

Προς το παρόν στις 15:00 συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το eurogroup και στην ατζέντα του έχει ήδη την έγκριση της εκταμίευσης του ενός δισ. για τα 6 milestones του Μαΐου.

Σε αυτό το eurogroup θα γίνει και μια πρώτη θεωρητική συζήτηση για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην μισθωτή εργασία προς όφελος της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο «τα 6 που έχουν εκπληρωθεί είναι, ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο, ο κώδικας συμπεριφοράς των μελών της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις και τον χωροταξικό σχεδιασμό που είναι το σημαντικότερο όλων, η ρύθμιση της φαρμακευτικής αγοράς, η ανανέωση της λίστας φόρων υπέρ τρίτων και η νομοθέτηση της δυνατότητας συλλογής χρεών από τη φορολογική διοίκηση».

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε στο EWG την πρόθεσή της να ολοκληρώσει και τα υπόλοιπα έξι μέσα στο καλοκαίρι.

Εξήγησε ότι η αποστολή της τρόικας την επόμενη εβδομάδα θα είναι μια τεχνική αποστολή που έχει στόχο να προετοιμάσει τον 5ο έλεγχο της τρόικας που «θα ξεκινήσει υποθέτω το Σεπτέμβρη, ή έστω κάποια στιγμή μετά τις διακοπές».


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: