9.7.14

Νέα απόπειρα εξόδου στις αγορές...

omologa
Θέμα χρόνου είναι η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για δανεικά μέσω ομολόγων. Πιθανότατα η άφιξη της τρόικας σήμερα στην Αθήνα να συμπέσει με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση ομολόγου τριετούς διάρκειας.


Πρόκειται για ...
τη δεύτερη προσπάθεια της Ελλάδας να δανειστεί από τις αγορές μέσω ομολόγων από την ημέρα που μπήκε στα μνημόνια. Είχε προηγηθεί η έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο, με επιτόκιο 4,95%, υψηλό για τις «αντοχές» της χώρας.

Με το τριετές ομόλογο αναμένεται να αντληθούν 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το επιτόκιο αυτό, θα κυμανθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών μεταξύ 2,9% και 3,2%. Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ο οποίος προετοίμασε την έκδοση, είναι να επιτύχει επιτόκιο κάτω από το όριο του 3%.
Στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, από την οποία αντλήθηκαν 1,625 δισ. ευρώ, το επιτόκιο υποχώρησε στο 2,05% από 2,15% που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη έκδοση του Ιουνίου.
Η κυβέρνηση επισπεύδει την έκδοση του ομολόγου προκειμένου αφενός να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα εν όψει της λήξης ομολόγων 6,7 δισ. ευρώ μέσα στον Αύγουστο και αφετέρου να στείλει μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της και δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό του 2015, το οποίο το ΔΝΤ προσδιορίζει στα 12 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: