24.7.14

Αρχιφύλακας συμμετείχε σε οργάνωση παράνομης διακίνησης αρχαίων...

Με τη συμμετοχή κι ενός αρχιφύλακα εγκληματική οργάνωση διακινούσε παράνομα αρχαιότητες. Ανάμεσα στο πλήθος των αρχαίων αντικειμένων που βρέθηκαν στην κατοχή της οργάνωσης ήταν και ένα...
εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο αντίγραφο του γλύπτη Πραξιτέλη.

Το σπάνιο εύρημα ανήκει στην ελληνορωμαϊκή περιόδου προέρχεται από την περιοχή της Αρκαδίας και η αξία του εκτιμάται στο χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, εννέα άτομα, ηλικίας από 32 έως 70 ετών. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων, που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος καθώς επίσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της παράβασης των νόμων περί καταχραστών του Δημοσίου και περί όπλων.

Επιπλέον, αναζητούνται, ως συνεργοί των παραπάνω εμπλεκομένων έξι ακόμα άτομα, εκ των οποίων τα πέντε έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι καταζητούμενοι κατηγορούνται για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε δηλώσεις της η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό, που με τη συνεργασία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Ελληνικής Αστυνομίας καταφέραμε να σώσουμε πολιτιστικά αγαθά, τεκμήρια της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, από πώληση και από παράνομη δραστηριότητα» ανέφερε η κ. Μενδώνη.

Στην έρευνα όπως ανέφερε η ίδια συμμετείχαν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού οι οποίες «υπερβάλλοντας εαυτούς, κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία εκείνα, τα οποία μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να φτάσουμε στο αποτέλεσμα»....
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: