6.7.14

Η Ντόρα θα είναι η επόμενη επίτροπος...


Tης το 'χει υποσχεθεί, άλλωστε, ο πρωθυπουργός...
Μπορεί επισήμως να παρατείνεται η αγωνία για το αν ο Σαμαράς θα επιλέξει την Ντόρα Μπακογιάννη ή τον Κωστή Χατζηδάκη για τη θέση του επιτρόπου της Ελλάδας στην Κομισιόν, αλλά ήδη ο κύβος ερρίφθη. Η Ντόρα θα είναι η επόμενη επίτροπος.

Ο πρωθυπουργός είχε...
υποσχεθεί στην Μπακογιάννη, στη συνάντηση που είχαν στο πατρικό του λίγο πριν από τον ανασχηματισμό, ότι αρχές Ιουλίου – και συγκεκριμένα χθες – θα ανακοίνωνε την απόφασή του για τον επίτροπο. Η Ντορούλα... το έχει σίγουρο, αλλά – για προφανείς λόγους – επιμένει να λέει ότι ο Σαμαράς δεν δεσμεύθηκε στη συνάντηση που είχαν.

Τώρα, οι σαμαρικοί στα... υπόγεια του Μαξίμου λένε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν μετά τις 16 του μηνός, οπότε θα αποφασιστούν σε μονοήμερη Σύνοδο ο αντικαταστάτης του Ρομπάι και του Ντάισελμπλουμ. Και οι δύο θα φύγουν από το προσκήνιο, οπότε οι ισορροπίες στο λόμπι των Βρυξελλών θα ανατραπούν, ενώ η ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον Γιούνκερ θα παίξει ρόλο στο μοίρασμα των χαρτοφυλακίων των επιτρόπων.

Η αναμενόμενη εκλογή του Γιούνκερ στη θέση του προέδρου της Επιτροπής θεωρείται σημαντική, αφού ο Σαμαράς έχει πολύ καλή σχέση μαζί του. Τώρα, με την υπογραφή της Ν.Δ. για την υποψηφιότητά του, είναι σαφές ότι οι σχέσεις ενισχύονται, λένε οι άνθρωποι του Σαμαρά.

Τα αίτια του «ντιλ»

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι για τους οποίους ο Σαμαράς έχει ήδη επιλέξει την Μπακογιάννη ως επόμενη επίτροπο; Δεν είναι και λίγοι:

1 Σε ό,τι αφορά την ίδια την Κομισιόν, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός θα ήθελε έναν δικό του άνθρωπο στις Βρυξέλλες για να παίζει καθημερινά τον ρόλο του διαύλου. Όμως, από την άλλη πλευρά, γνωρίζει ότι το πρόσωπο που θα επιλέξει έχει σημασία για το χαρτοφυλάκιο που θα δοθεί στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, ο Σταύρος Δήμας είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του περιβάλλοντος, την ώρα που διεθνώς το θέμα ήταν ψηλά στην πολιτική και κοινωνική ατζέντα.

2 Ο κυριότερος λόγος αυτής της επιλογής όμως είναι ότι ο Σαμαράς αυτήν την εποχή έχει στραμμένο το βλέμμα του περισσότερο στο εσωτερικό παρά στο εξωτερικό. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πάντα ανοιχτό λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας του να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Καθώς λοιπόν το ενδεχόμενο της εκλογικής ήττας είναι εξαιρετικά ισχυρό, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει σε κάθε περίπτωση να προλάβει μια οργανωμένη και ισχυρή αμφισβήτηση της προεδρίας του. Μπορεί άλλωστε οι Μητσοτάκηδες να μην έχουν ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία, αλλά ο Σαμαράς δεν αγνοεί το 40% που είχε πάρει η πρώην ΥΠΕΞ στην εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του Κώστα Καραμανλή τον Νοέμβριο του 2009.

Εξ άλλου μεγάλο μέρος της λαϊκής δεξιάς βάσης της Ν.Δ., η οποία τον είχε εκλέξει πρόεδρο, έχει μετακομίσει εκλογικά, η σχέση του με τον Καραμανλή παραμένει στον πάγο, επομένως το μόνο που του έλειπε θα ήταν μια ρήξη με την Ντόρα εν όψει μιας καυτής πολιτικής περιόδου. Φαίνεται, λοιπόν, να προτιμάει την Ντόρα από τα εσωκομματικά... ντόρτια.

Εξ άλλου η ίδια η Μπακογιάννη δεν τρέφει φιλοδοξίες στο εσωτερικό καθώς και η ίδια γνωρίζει ότι, αν φύγει ο Σαμαράς, το αίτημα για ανανέωση στην παράταξη θα γίνει επιτακτικό. Για την ίδια πολύ σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η προετοιμασία του γιου της Κώστα Μπακογιάννη για κεντρικό πολιτικό ρόλο και, συνεπώς, η δική της παραμονή στην ενεργό πολιτική, με έναν ευρωπαϊκό ρόλο, προσφέρει μια παραπάνω εγγύηση στον στόχο της.

Θα... ήθελαν

Όσο για τον Κωστή Χατζηδάκη, το κλίμα στο Μαξίμου δηλώνει «απόσταση» μεταξύ των δύο πλευρών.

Βεβαίως υπάρχει και η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, η οποία θα ήθελε μεν να μείνει, αλλά ξέρει ότι αυτό δεν θα συμβεί, καθώς ο Βενιζέλος δεν την υποστηρίζει αφού, όπως σε όλα τα μεγάλα θέματα της περιόδου – όπως στην επιλογή διοικητή για την Τράπεζα της Ελλάδος – τελικά, παρά τις όποιες ενστάσεις του, έχει εκχωρήσει το δικαίωμα της απόφασης στον Σαμαρά.

Επιπλέον ο Βενιζέλος θα ήθελε να πάει στην Κομισιόν ο Δημήτρης Κούρκουλας, τον οποίο εκτιμά και ο Σαμαράς, αφού στα «πέτρινα χρόνια» στις Βρυξέλλες είχε πολύ καλή σχέση μαζί του. Ωστόσο και ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν είναι εποχές για πειραματισμούς, αφού η λαϊκή Δεξιά, που έχει αναβαθμιστεί στο εσωτερικό της Ν.Δ. και στην κυβέρνηση σε επίπεδο ρόλων, δεν θα δεχόταν πρόσωπο από το ΠΑΣΟΚ.

Για το τέλος ας κρατήσουμε ένα αμυδρό ενδεχόμενο, το οποίο αφορά «κολλητό» του πρωθυπουργού, ο οποίος το τελευταίο διάστημα «παίζει» συνεχώς για διάφορα πόστα χωρίς να έχει ακόμη ευτυχήσει να καταλάβει κάποιο. Ο λόγος γίνεται για τον Σταύρο Παπασταύρου, για τον οποίο άρχισαν πάλι να κυκλοφορούν σενάρια, με το επιχείρημα ότι, εάν δεν είναι καλό το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα, τότε ο Σαμαράς θα πρέπει να βάλει έναν εντελώς δικό του άνθρωπο για να «λομπάρει» σε άλλες υποθέσεις, που αφορούν το χρέος και το μνημόνιο.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις σκέψεις Σαμαρά, η Μπακογιάννη είναι το μεγάλο φαβορί...
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: