14.7.14

Μόνο η ανθρωπιά δεν φτάνει…

prosfuges
Παράδειγμα ανθρωπιάς δίνει η Τήλος. Το Σάββατο, τα χαράματα, οι κάτοικοι έσπευσαν με καΐκια στην απόκρημνη παραλία του Αγίου Πέτρου, όπου είχαν εντοπιστεί σε κακή κατάσταση 43 Σύροι, ανάμεσά τους μωρά, παιδιά και ηλικιωμένοι. Οι κάτοικοι της Τήλου τούς μετέφεραν στο Μεγάλο Χωριό και...
τους προσέφεραν φροντίδα, τροφή και ρούχα.


EUROKINISSI
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη Σάμο.


Στον αντίποδα της ανθρωπιάς των κατοίκων της Τήλου, που ήδη φιλοξενούν στο νησί περισσότερους από 100 πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκεται η πλήρης έλλειψη υποδομών. Την ώρα που ξοδεύονται εκατομμύρια για κέντρα κράτησης, κανένα κέντρο Πρώτης Υποδοχής δεν λειτουργεί στο Αιγαίο και είναι ανύπαρκτη η υποδομή για την ολιγοήμερη φιλοξενία των ανθρώπων που φτάνουν στις ακτές, συχνά ταλαιπωρημένοι από ναυάγια. Οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονται σε κρατητήρια, σε άθλια παραπήγματα του Λιμενικού, ή, αν είναι τυχεροί, σε κάποιο μοναστήρι ή κάποιο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο.

Στην Τήλο, οι πρόσφυγες φιλοξενούνται στο δημοτικό σχολείο και οι κάτοικοι μεριμνούν για τα στοιχειώδη, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, που επισκέφτηκε το νησί με τη συνοδεία του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της δημοτικής αρχής να δημιουργηθεί στο νησί δομή φιλοξενίας τουλάχιστον λίγων ημερών.

Καταπέλτης

Η εικόνα που μεταφέρει στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος Τήλου, Μαρία Καμμά, είναι συγκλονιστική:

«Από τη στιγμή που γίνεται πόλεμος, ο κόσμος θα προσπαθεί να σώσει τα παιδιά του και τη ζωή του. Αυτό το φαινόμενο θα το έχουμε. Δεν είναι λύση να τους κυνηγάμε να τους πετάμε στη θάλασσα, ούτε να τους αφήνουμε στο λιμάνι να υποφέρουν μέσα στον ήλιο ή στο κρύο. Δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε άλλο. Είμαστε υποχρεωμένοι ως κράτος οργανωμένο να φτιάξουμε δομές. Θέλουμε ένα χώρο μόνιμο, που να έχει τα στοιχειώδη, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να αναθαρρήσουν λίγο».

»Τους παραλαμβάνουμε εξαντλημένους. Περπατάνε 100 μέτρα και πέφτουν κάτω. Μιλάμε και για παιδιά και για μωρά. Πονάμε από αυτά που βλέπουμε. Μέχρι στιγμής, οι κάτοικοι φτιάχνουν ομάδες που τους παρέχουν μια φροντίδα κι ένα ζεστό χαμόγελο, να νιώσουν οι άνθρωποι κάπως καλά. Μαθαίνω ότι σε άλλες περιοχές υπάρχουν αντιδράσεις. Λένε ότι μια τέτοια δομή φιλοξενίας θα πλήξει τον τουρισμό. Εγώ αυτό που είδα με έκανε να νιώσω ανθρώπινα και ζεστά. Εβγαιναν άνθρωποι, τουρίστες, από τα σκάφη τους με σακούλες, με φαγητά και τα πήγαιναν στον αστυνομικό σταθμό και τα έδιναν στους ανθρώπους. Μία κυρία είχε καθίσει κάτω, είχε αγκαλιάσει ένα επτάχρονο κορίτσι που είχε πέσει γιατί είχε μείνει στο αμπάρι τρεις μέρες χωρίς φαγητό και νερό, κι έκλαιγε μαζί του με αναφιλητά».

»Η εικόνα αυτή που τρέξαμε και τους βοηθήσαμε είναι δυσφήμηση για την Ελλάδα; Και δεν ενοχλούν τους τουρίστες οι εικόνες από άλλες περιοχές, που κρατάνε τους ανθρώπους μες στον ήλιο σ’ ένα μπαλκόνι και τους έχουν να ουρούν μέσα σε μπουκάλια από νερό; Πρέπει να χαλαρώσουμε λίγο, δεν πρέπει αυτά τα ζητήματα να γίνονται αντικείμενο μικροπολιτικής κόντρας. Πάνω απ’ όλα είμαστε άνθρωποι».

● Ο Δήμος Τήλου απευθύνει έκκληση σε φορείς και πολίτες που μπορούν να προσφέρουν ρούχα, πετσέτες, κουβέρτες, σεντόνια και τρόφιμα μακράς διάρκειας. Οποιος επιθυμεί μπορεί να επικοινωνήσει με τον δήμο στο 2246-360500.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: