1.7.14

Μαξίμου: Το σχέδιο για να μην συμβεί «βραχυκύκλωμα»...


Ένας «καυτός» μήνας ξεκινά από σήμερα για την κυβέρνηση Σαμαρά που καλείται να κάνει τροχάδην στα προαπαιτούμενα και ταυτόχρονα να μην πάθει «ηλεκτροπληξία» από το...
νομοσχέδιο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ που εισάγεται αύριο προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής χωρίς ωστόσο ουδείς να γνωρίζει επισήμως το πότε ακριβώς θα ψηφιστεί.

Επί του παρόντος κανείς στο Μαξίμου δεν μιλά ανοιχτά για το ενδεχόμενο επιστράτευσης εάν οι απεργίες προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα, ωστόσο, όλοι επικαλούνται την προστασία της υγείας των πολιτών και του τουριστικού ρεύματος κάτι που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη απόφαση παραμένει πάντα πάνω στο τραπέζι των επιλογών.

Σαμαράς και Βενιζέλος με επιμέρους «πινελιές» μέσα στη Βουλή - όπως αποφάσισαν- θα επιχειρήσουν να μειώσουν στο ελάχιστο τον κίνδυνο ενός «ατυχήματος» με απώλεια κάποιου ή κάποιων βουλευτών καθώς οι πιέσεις από συνδικαλιστές, τοπικούς παράγοντες και πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι έντονες προκειμένου να μην προχωρήσει η «μικρή ΔΕΗ».

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνηση να κάνει πίσω στα προαπαιτούμενα και η προσπάθεια που θα καταβληθεί αφορά μόνο σε επιμέρους βελτιώσεις κυρίως για τις τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται από τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ». Σε κάθε περίπτωση αυτό που επισημαίνεται από συνομιλητές του κ. Σαμαρά είναι πως η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλοιωθεί.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συσπειρώσει γύρω της όχι μόνο τους βουλευτές της αλλά και τους εκπροσώπους κλάδων που επηρεάζονται πρώτοι από τα μπλακ άουτ -όπως όλοι όσοι σχετίζονται και δραστηριοποιούνται στο τουριστικό προϊόν κυρίως στα νησιά αλλά όχι μόνον. Και αν για τους τελευταίους τα πράγματα φαίνονται μάλλον εύκολα καθώς αναμένεται ότι θα λειτουργήσει και πάλι «αυτόματα» ο νόμος της αντίδρασης όσων θα πληγούν από τις διακοπές ρεύματος που έχουν ανακοινώσει ήδη οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους βουλευτές.

Οι «εγγυήσεις» για τις οποίες έχει δεσμευτεί το Μαξίμου ότι θα δώσει σε όλους τους βουλευτές για τη διασφάλιση τόσο των συμφερόντων των εργαζομένων της επιχείρησης όσο και των τοπικών κοινωνιών, δεν περιορίζουν τον κίνδυνο να υπάρξουν εν τέλει βουλευτές που θα «κλωτσήσουν» ή θα κινηθούν με βάση τα τοπικά τους συμφέροντα έχοντας το μυαλό τους στα σενάρια ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -ειδικά δε εκείνοι που θεωρούν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να επανεκλεγούν...

Μετωπική με Τσίπρα και συνδικαλιστές

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όπως θα ξεδιπλωθεί στη βουλή -τον οποίο συναποφάσισαν -οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος -προβλέπει ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ τους οποίους η κυβέρνηση θα ταυτίζει όλο και περισσότερο με την Κουμουνδούρου επικαλούμενη και τα τελευταία «ζεστά» πλάνα του κ. Τσίπρα με τον γνωστό πρώην αρχισυνδικαλιστή Νίκο Φωτόπουλο στην πρόσφατη εκδήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Τον τόνο τον έδωσε ήδη από χθες ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση για τη λήξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο φωτογράφισε:

«Υπήρξαν και κάποιοι που είδαν την κρίση της Ευρώπης ως ευκαιρία για να αποδομήσουν και να ενταφιάσουν το Ευρωπαϊκό εγχείρημα! Είναι οι γνωστοί καιροσκόποι του λαϊκισμού, που πότε στρέφονται κατά του ΝΑΤΟ, πότε αμφισβητούν τη δύναμη του ευρώ, πότε υιοθετούν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη. Έχουν ως πρότυπά τους τις χρεοκοπίες της Λατινικής Αμερικής, που η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να αποτρέψει. Και για την Ελλάδα και για άλλες χώρες που είχαν πρόβλημα. Θεωρούν την καταστροφή της Ευρώπης, ως δήθεν «λύτρωση». Και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ως δήθεν «καταστροφή». Ευτυχώς, όμως, οι δυνάμεις αυτές ήταν και παραμένουν μειοψηφία».

Η επίθεση του κ. Σαμαρά στον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται λίγες ώρες μετά τη «βόμβα» Αβραμόπουλου στη Realnews περί πιθανής συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -την οποία ωστόσο ο υπουργός Άμυνας επιχείρησε να «μαζέψει» με διευκρινιστική δήλωση -καθώς το όλο κλίμα που δημιουργήθηκε κάθε άλλο παρά εξυπηρετούσε τη στόχευση του Μαξίμου για μετωπική σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα με αιχμή τη ΔΕΗ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: