1.7.14

Δ. Στρατούλης: "Η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει υποδούλωσή της...

...σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα"...

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, σε...
πρωινή εκπομπή.

Όσον αφορά το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», κάνετε λόγο για οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα κατά της ανάπτυξης. Θέλετε να μας εξηγήσετε;

Καταρχάς, είναι πολιτικό έγκλημα, επειδή η δημόσια ΔΕΗ, με τις τεράστιες υποδομές της, δεν είναι περιουσία των κυβερνώντων, ώστε να μπορούν να την πουλήσουν. Αντίθετα, είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Επίσης, στις ευρωεκλογές αποδείχτηκε ότι αυτό που υπάρχει ως κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή δεν αντιστοιχεί στη λαϊκή βούληση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν συνολικά το 30%. Δεν μπορεί όμως αυτό το 30% να ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και το ξεπούλημά της σε ιδιώτες συνιστά πολιτικό έγκλημα.

Δεύτερον, αποτελεί και αντι-αναπτυξιακό και αντι-οικονομικό έγκλημα, διότι, στον τομέα της ενέργειας, η ΔΕΗ είναι η επιχείρηση εκείνη που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Χωρίς τη δημόσια ΔΕΗ είναι αδύνατη όχι μόνο η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και η δημιουργία ενός σχεδίου ανάπτυξής της. Συνεπώς, η εκχώρηση σε ιδιώτες αυτού του αναπτυξιακού πολύ-εργαλείου καθώς και της ενδεχόμενης αυριανής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας –που μακάρι, και πρέπει, να φύγει από την κρίση, με πολιτικές όμως διαφορετικές και εναλλακτικές από αυτές του μνημονίου– είναι έγκλημα κατά της οικονομίας της χώρας.

Τρίτον, η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και το ξεπούλημά της συνιστούν και αντι-κοινωνικό έγκλημα, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως και το νερό, ο αέρας και η θάλασσα, δεν είναι εμπόρευμα προς πώληση, αλλά δημόσιο κοινωνικό αγαθό, στο οποίο οι πολίτες, ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας, πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε προσιτές τιμές. Για τον λόγο αυτό, δεν είναι δυνατόν να εκχωρεί κανείς αυτό το δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε ιδιωτικά συμφέροντα, μοναδικό κριτήριο των οποίων δεν είναι η εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών αλλά η δική τους κερδοφορία.

Τέλος, είναι και ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, διότι η ΔΕΗ, τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και οι υποδομές της είναι στρατηγικής σημασίας και για την ίδια την εθνική άμυνα και ασφάλεια της χώρας. Επομένως, η εκχώρηση της «μικρής ΔΕΗ» σε ιδιώτες ισοδυναμεί με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.Διαβάστε περισσότερα εδώ...
left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: