27.7.14

Κατάθεση ψυχής από το γιατρό που μάχεται...

Κατάθεση ψυχής από το γιατρό που μάχεται στο πλευρό των Παλαιστινίων

... στο πλευρό των Παλαιστινίων...

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία γίνεται πολύ κρίσιμη. ΟΙ Ισραηλινοί βομβαρδίζουν και χτυπούν υγειονομικές μονάδες-νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ασθενοφόρα. Μέχρι σήμερα (βράδυ της Πέμπτης), έχουν χτυπηθεί 30 μονάδες υγείας. Δεν καταλαβαίνω, γιατί...
δεν προσπαθεί κανείς να σταματήσει το Ισραήλ» Ο Νορβηγός αναισθησιολόγος Μάντς Γκίλμπερτ δίνει μαζί με πολλούς Παλαιστίνιους γιατρούς εδώ και ημέρες το δικό του πόλεμο στη Γάζα. Έναν πόλεμο άνισο, για τους τραυματίες που φτάνουν διαρκώς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Τις δύσκολες ημέρες πρέπει να χειρουργηθούν τουλάχιστον 10-30 άτομα. Τα 540 κρεβάτια έχουν γίνει 700 και πάλι δεν φτάνουν. Το πρωινό, μετά τη σφαγή στη Σουτζάιγια, κλήθηκαν να διαχειριστούν 400 τραυματίες σε μία ημέρα. «Σε κάθε βομβαρδισμό, κάθε φορά που έρχονται ασθενοφόρα στο Αλ Σίφα, έχουμε παιδιά τραυματίες. Πολλά παιδιά σκοτώνονται. Μέχρι απόψε, μετράμε 190 νεκρά παιδιά μικρότερα από 18 χρονών και 1561 τραυματισμένα».

Μιλάμε στο τηλέφωνο αργά τη νύχτα της Πέμπτης, σε ένα μικρό κενό του ασφυκτικού του προγράμματος. Πίσω από τη σταθερή του φωνή ακούγονται σειρήνες ασθενοφόρων. «Απόψε οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ντούρα. Ένα παιδί 2,5 ετών σκοτώθηκε. Περίπου 30-40 τραυματίστηκαν, κυρίως παιδιά. Στοχοποιώντας νοσοκομεία, οι Ισραηλινοί σκοτώνουν και ασθενείς Είχαμε το επεισόδιο στο Αλ Ουάφα, το βομβαρδισμό του Αλ Αξα με τέσσερις ασθενείς νεκρούς και τώρα το παιδιατρικό νοσοκομείο. Πού είναι οι Διεθνείς Οργανισμοί που εγγυώνται την ασφάλεια των ασθενών; Δεν τους βλέπουμε πουθενά».

Παρών από το 2006. Ο δρ Γκίλμπερτ δεν είναι μόνο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τρόμσο και στέλεχος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της βόρειας Νορβηγίας. Είναι, επίσης, ακτιβιστής και μέλος του αριστερού νορβηγικού κόμματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται ως εθελοντής στη Γάζα. Έζησε την πρώτη Ιντιφάντα και όλους τους τελευταίους πολέμους το 2006, 2009, 2012.

Μέσω της συνέντευξής του στο Έθνος της Κυριακής, απευθύνει έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα και τη Δύση: «Στηρίξτε τους Παλαιστινίους που σήμερα αντιμετωπίζονται σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας, αν όχι σαν ζώα. Πιέστε το Ισραήλ να σταματήσει τώρα τους βομβαρδισμούς, να τερματίσει τώρα τον αποκλεισμό της Γάζας. Διασφαλίστε ασφαλή πρόσβαση στα νοσοκομεία. Επιβάλετε κυρώσεις και μποϊκοτάρετε το Ισραήλ, μέχρι να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανονισμούς, μέχρι να σταματήσει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Και να είστε γενναίοι. Επειδή η ιστορία θα σας κρίνει, αν δεν είστε...».

 "Έθνος της Κυριακής"

Δεν υπάρχουν σχόλια: