19.7.14

Δουλειά τις Κυριακές: Αντιδράσεις και στην επαρχία...

ΟΙΥΕ 

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και αυτό ισχύει και για την απεργία των εμπορούπαλλήλων, με στόχο να μην απελευθερωθεί η εργασία τις Κυριακές. Στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων για την Κυριακή 20 Ιουλίου, εργατικά κέντρα της...
επαρχίας, δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.
ΟΙΥΕ Eνδεικτικά είναι τα καλέσματα συμμετοχής στην απεργία της Κυριακής, στην Κρήτη. Αρχικά στα Χανιά, όπου: "Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου να συμμετέχουν στην νέα 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την Κυριακή 20-7-2014 που προκήρυξε η Ο.Ι.Υ.Ε. ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας".

Στο νομό Ηρακλείου Κρήτης, το τοπικό εργατικό κέντρο, με ανακοίνωσή του αναφέρει: "Ο Υφυπουργός ανάπτυξης κ. Γιακουμάτος καθοδηγούμενος από την Κυβέρνηση αποφασίζουν για μια ακόμα φορά, με  πρόσχημα την ανάπτυξη του Τουρισμού, στην πλήρη και χωρίς όρια κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Στην πραγματικότητα  η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών επιχειρήσεων καταστρέφοντας  το μικρομεσαίο εμπόριο και χιλιάδες θέσεις εργασίας .

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν» τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας.
·        Κάνει τους εργαζόμενους σκλάβους! Τους καλεί να δουλέψουν δωρεάν για τους εργοδότες, χωρίς πρόσθετη αμοιβή , χωρίς πρόσθετο ρεπό, στο όνομα της Ανταγωνιστικότητας.
·        Διαλύει την οικογενειακή και προσωπική ζωή όλων μας!

Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 Ευρώ το μήνα.
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του Εμπορίου σήμερα!
Η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων πρέπει να ανατραπεί.

            Το ΕΚΗ καλεί όλους τους εργαζόμενους και καταναλωτές του Ηρακλείου να στηρίξουν τους συναδέλφους μας στο εμπόριο, με την απουσία τους από τις αγορές την Κυριακή 20 Ιουλίου.
Η απόφαση αυτή είναι προάγγελος για το τι θα επακολουθήσει, παντελώς «ελεύθερη» και χωρίς όρια λειτουργία τις Κυριακές όλου του χρόνου, όλων των καταστημάτων και σε όλες τις περιοχές της χώρας. Εξάλλου είναι αποδεδειγμένο ότι κανείς μας δεν πάσχει από αγοραστικό χρόνο, αλλά από αγοραστική δύναμη, μιας και τα εισοδήματα μας έχουν λεηλατηθεί".
 
Παρέμβαση στην Ερμού
Το απόγευμα της Παρασκευής, εργαζόμενοι στα πλαίσια υποστήριξης της απεργίας της Κυριακής, έκαναν εξόρμηση στην εμπορική περιοχή της Ερμού. Στην ανακοίνωση απολογισμού της παρέμβασης, αναφέρουν: "Μπροστά στο νέο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων -σε όλη την ελληνική επικράτεια αυτή την φορά- και στη νέα αντίστοιχη κυριακάτικη απεργία μας της 20ης Ιούλη, την Παρασκευή 18/7 από τις 7μμ μέχρι τις 9μμ, όπως ακριβώς και την προηγούμενη Παρασκευή και σε συνέχεια της σταθερής παρουσίας μας μέσα κι έξω από τα καταστήματα της Ερμού, ως Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια προχωρήσαμε σε παρέμβαση αντιπληροφόρησης και διαμαρτυρίας στην Ερμού. Το κύριο μέρος της παρέμβασης έλαβε χώρα στο ύψος της οδού Κορνάρου με πανό και μοίρασμα κειμένων στους διερχόμενους.
Ταυτόχρονα, από την ηχητική εγκατάσταση στα γραφεία της ΟΛΜΕ (που βρίσκονται ακριβώς από πάνω) ακούγονταν τραγούδια και διαβάζονταν το σχετικό κείμενο του Συντονιστικού δράσης, το οποίο μια ημέρα πριν μοιράστηκε και στους εργαζόμενους μέσα στα καταστήματα της Ερμού. Την ώρα της παρέμβασης κολλήθηκαν επί της Ερμού και ορισμένα χαρτοπανό, ενώ για πάνω από τρεις βδομάδες πλέον επί της Ερμού και στους γύρω δρόμους παραμένουν τοιχοκολλημένες πάρα πολλές αφίσες του Συντονιστικού δράσης".
 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: